Pijačni prodavci najavili proteste

Pijačni prodavci su najavili proteste zbog najave Ministarstva trgovine da će registracija trajati do 10. aprila.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2005.

10:45

Default images

Koordinator u sindikatu "Nezavisnost" Suzana Đorđević rekla je da je registracija pijačnih prodavaca preduslov za nastavak razgovora s Ministarstvom finansija o olakšicama u vezi sa uvođenjem fiskalnih kasa, prekinutih 6. decembra prošle godine.

Ona je kao neprihvatljivo odbacila uvođenje poreza i doprinosa za preduzetnike i trgovce i traži od Ministarstva da prodavcima ne preti tržišnom inspekcijom i asistencijom policije.

"Prodavci traže da budu oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost, kao što je to slučaj sa advokatima, lekarima, stomatolozima i taksistima, rekavši da prošle zime prodavci zbog niskih temperatura nisu mogli da rade s fiskalnim kasama.
Protesti pijačnih prodavaca najavljeni su za 7, 8. i 12. april.

Vlasnici malih radnji najavili kontra-proteste

Vlasnici 150 registrovanih radnji, smeštenih u objektima bivše Robne kuće "Beograd" i modne kuće "Prvi maj" u Pirotu, uputili su peticiju Vladi, zahtevajući da se Zakon o fiskalizaciji "striktno primenjuje".

Vlasnici malih radnji zahtevaju da se zakon primeni na sve vlasnike trgovinskih i drugih radnji, uključujući i radnje na gradskoj pijaci, odnosno bivšem buvljaku. Potpisnici peticije, koja je dostavljena i medijima, ocenili su da se zakon o fiskalizaciji "ne primenjuje na sve obveznike", dok su oni izloženi stalnim kontrolama finansijskih inspektora zbog izdavanja, odnosno neizdavanja fiskalnih računa. "Sa druge strane, na  gradskoj pijaci niko ne kontroliše niti se insistira na primeni zakona o fiskalizaciji i izdavanju računa", ističu potpisnici peticije. Oni zahtevaju "da budu ravnopravni u  primeni zakona i da pod jednakim uslovima ostvaruju dohodak".

Oni su najavili da će u slučaju da se nešto ne promeni na bolje, 10. aprila početi sa protestima. Potpisnici peticije negodovali su što se "prećutno prelazi preko ovog problema" i zbog toga što se prodavcima sa pijace blago pristupa, zbog ocene da su "socijala". "Tolerancijom prema trgovcima sa robnih pijaca sigurno nećete suzbiti sivu ekonomiju", poručuju trgovci Pirota koji su legalizovali svoj rad.

Načelnica pirotskog Okruga Vesna Mijalković izjavila je agenciji Beta "da se radi na rešavanju tog problema". "Nadamo se da će ministarstva finansija i trgovine naći načina da reše problem bez upotrebe nepopularnih mera", istakla je Mijalkovićeva.

Na pirotskoj gradskoj pijaci, uključujući i zelenu pijacu, registrovano je samo 37 radnji, mada ih ima mnogo više. U Pirotu ukupno ima 1.027 registrovanih privatnih samostalnih, zanatskih i trgovinskih radnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: