Vlada ne bi da otvara dosijee

Vlada Srbije predlaže Skupštini da odbaci predlog Srpskog pokreta obnove o otvaranju dosijea službi bezbednosti.

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2005.

14:07

Default images

Vlada Srbije daje obrazloženje da predlog SPO nije usklađen s drugim propisima i da bi mogao da ima negativne posledice. Vlada ocenjuje da predlog tog zakona nije u saglasnosti s propisima u oblasti čuvanja, zaštite, korišćenja i dostupnosti arhivske građe i da je predlog manjkav zato što ne sadrži rešenja koja bi ublažila moguće i verovatne političke, bezbednosne, pravne, etičke i druge posledice.

"Otkrivanje tajni u suprotnosti s načelom tajnosti"

"Mehanizmi koje je predložio SPO u suprotnosti su s principima i metodologijom rada Bezbednosno-informativne agencije, pre svega s načelom konspirativnosti", ocenila je Vlada.

Reakcije poslanika

Poslanik Srpskog pokreta obnove i član Odbora za bezbednost Bogoljub Pejčić kaže da ga čudi stav Vlade. Pejčić ocenjuje da bez tog zakona i bez objavljivanja imena doušnika ne može da bude sproveden Zakon o lustraciji, a da dosijea ne znače ništa. "Dosijea mogu biti pohranjeni tamo gde država smatra da treba, ali je bitno da se znaju imena doušnika koji su cinkarili ljude", rekao je Pejčić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula izjavio je da predlog SPO ne otvara pitanje modernizacije službe na pravi način, što je najbitnije. "Zakon o službi bezbednosti treba da bude donet u skladu sa savremenim kretanjima u toj oblasti u zapadnoj Evropi. Pitanje dosijea nije glavno pitanje, već je to modernizacije Službe. Njen rad treba uskladiti sa evropskim", kaže Mamula.

Šef Poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić izjavio je da je on za otvaranje dosijea da bi se znalo ko je ko u Srbiji i da bi se videlo šta je to bilo u prošlosti".

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je da nije video predlog SPO, ali da jeste za otvaranje dosijea i to odmah. On je rekao da se plaši da to što bi bilo otvoreno i nisu dosijea i da su oni menjani u poslednjih pet godina vladavine DOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: