Pandurević u penziju kao general VJ

Bivši komandant Zvorničke brigade VRS, Vinko Pandurević, penzionisan je kao general Vojske Jugoslavije 16. juna 2001.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2005.

16:56

Default images

Prema rečima sagovornika B92 iz Ministarstva odbrane, Pandurević, kao penzioner, nema status vojnog lica i nema pravo da nosi uniformu.

Posle njegovog pojavljivanja u unifiormi VSCG, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Petar Bošković, izjavio je da Pandurević, kao general VRS, nije i ne može biti na platnom spisku Ministarstva odbrane, i da je njegovo pojavljivanje u uniformi Vojske SCG njegov lični čin.

Pandurevića Haški sud terti za genocid, kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti, počinjene tokom ubistva oko 7.000 Muslimana u Srebrenici 1995. godine, kada je Pandurević bio komandant Zvorničke brigade VRS.

Inače, na spisku starešina koji su kao oficiri Vojske Jugoslavije služili u Vojsci Republike Srpske, a koji se nalazi u optužnici tužilaštva Haškog tribunala protiv generala Momčila Perišića, nalazi se i ime Vinka Pandurevića.

U objašnjenju se navodi da je čin pukovnika Vojske Republike Srpske Pandurević dobio 1995. godine, pet meseci pošto je javnost saznala za masakre u Srebrenici i da se u toj naredbi izričito navodi da je služio u 30. kadrovskom centru Generalštaba VJ.

Prema istoj optužnici, preko 30. kadrovskog centra, osnovanog u novembru 1993. godine, obavljana je isplata plata i regulisana služba velikog broja oficira JNA koji su služili u VRS, kao i oficira koji su u tu vojsku prekomandovani iz Vojske Jugoslavije

Pandurević: Samo moralna odgovornost

Vinko Pandurević koji bi, prema najavi Vlade Srbije, u sredu trebalo da ode u Hag, izjavio je da oseća moralnu odgovornost, ali ne i krivicu za zločin u Srebrenici, za koji ga tereti Haški tribunal.

On je za TV BK rekao da nije bio na licu mesta i da nije mogao da spreči zločin, prema kojem oseća sažaljenje, gnušanje i gađenje. Pandurević je pomenut intervju dao u jednoj kancelariji, sedeći za radnim stolom u uniformi i s kapom Vojske SCG na glavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: