EU: Transformacija SCG preuranjena

Evropska unija će prihvatiti svaki sporazum Beograda i Podgorice o obliku međusobnih državnih odnosa, kad tome dođe vreme.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 27.02.2005.

15:09

Default images

To vreme je, prema mišljenjima zvaničnog Brisela, početak 2006. jer tako nalažu i Ustavna povelja Srbije i Crne Gore i Beogradski sporazum. Zbog toga je, kako su agenciji Beta rekli zvaničnici EU-a, predlog vlasti u Podgorici o preustrojstvu državne zajednice Srbije i Crne Gore u savez nezavisnih država "iznenađujući, preuranjen i dolazi u neprimeren čas.

Stav zvaničnika bliskih visokom predstavniku EU Havijeru Solani, jeste da taj predlog odvlači napore Crne Gore, Srbije i Evropske unije od najvažnijeg cilja, a to je približavanje SCG evropskim strukturama. "Ne sme se izgubiti ova godina na jalove poteze, jer su već dve godine za pridruživanje Srbije i Crne Gore izgubljene, kao posledica tragičnog događaja, ubistva bivšeg premijera Srbije, Zorana Đinđića", objasnili su ti izvori.

Oni su dodali i da ne razumeju zašto crnogorski premijer Milo Đukanović želi da menja redosled poteza, pošto je prilikom decembarskih razgovora sa Solanom u Briselu, poručio da Podgorica ostaje pri postojećem stanju do početka 2006. godine i da neće pokretani nikakve nove poteze.

Betini izvori bliski Solani takođe su hteli da ukažu i na činjenicu da je u ovom času sasvim izgledno da bi krajem marta, ili u aprilu, mogla biti okončana povoljna Studija o izvodljivosti za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore evropskoj dvadesetpetorici. U tom slučaju bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju mogli početi možda već u julu, a sasvim izvesno u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: