Hrvatska na ledu

Glavna tužiteljka Haškog tribunala uputila pismo EU u kome hrvatske vlasti optužuje da ne hapse odbeglog haškog optuženika Antu Gotovinu.

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2005.

20:56

Default images

Vlasti su to propistuile da urade na osnovu dojave koja je u roku od 24 časa procurila od osoba koje ga štite. U pismu na tri strane, u koje je imala uvid agencija Rojters, navodi se da vlasti u Hrvatskoj "jednostavno nisu učinile sve što je bilo u njihovoj moći" da uhapse Gotovinu i razbiju mrežu osoba koje ga podržavaju i optužila Zagreb za dvostruku igru.

Diplomate u Briselu ukazuju da tako oštar izveštaj ministrima spoljnih poslova nije ostavio drugu mogućnost nego da izručenje Gotovine do 17. marta postave kao uslov za početak pregovora o pridruživanju Hrvatske EU. "Hrvatske vlasti dopustile su Anti Gotovini da nestane 2001. Zapečaćena optužnica procurela je do njega i nije bilo pokušaja da se on uhapsi", navodi se u pismu Del Ponteove.

Haški tribunal je u julu 2001. podigao optužnicu protiv penzionisanog generala Gotovine u kojoj ga tereti za zločine nad srpskim civilima tokom i nakon vojne operacije "Oluja", u avgustu 1995. godine.

Kako se navodi u pismu, hrvatske vlasti su od 1996. izvele "niz veoma obimnih i sofisticiranih operacija... u cilju pružanja podrške osobama optuženim pred Haškim tribunalom, u koje se mogu ubrojati i obaveštajne operacije protiv Tribunala i aktivna opstrukcija rada suda".

Karla del Ponte, prenosi Rojters, prilaže dokaze o operacijama i mrežama, duboko ukorenjenim u vladajuće strukture, koje su podržavale, skrivale i štitile optuženike od hapšenja. "Na primer, poznato nam je, bez ikakve sumnje, da je informacija koju je tužilac preneo visokim hrvatskim zvaničnicima za manje od 24 časa došla do ljudi iz okruženja generala Gotovine", navodi se u pismu.

Del Ponteova tvrdi da vlasti u Zagrebu nikada nisu ozbiljnije pokušale da istraže ili razotkriju tu mrežu, naglašavajući da je ta mreža koja deluje u "hrvatskim institucijama i dalje živa i aktivna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: