Subota, 12.02.2005.

19:48

Da li postoji osoba Puhalo?

Bivši telohranitelj Ratka Mladića, Branislav Puhalo, radi u Vojsci Srbije i Crne Gore potvrdila je za B92 njegova supruga.

Izvor: B92

Default images

Posle nekoliko dana izričitog demantovanja bivšeg i sadašnjeg vrha vojske ali i Minstarstva odbrane da nije tačno ono što je Vladimir Popović izneo u emsiji "Insajder", da u gardijskoj brigade radi Branislav Puhalo, koji je bio šef obezbeđnja Ratka Mladića, te da takav čovek u vojsci uopšte ne postoji, ispostavilo se da demanti nije tačan.

Televizija B92 utvrdila je da kapetan Branislav Puhalo, živi i radi u  Beogradu, odnosno prema nezvaničnim informacijama do kojih je B92 došao, Puhalo je kapetan prve klase i radi na mestu zamenika komandira čete u bataljonu opšte podrške, 46. logističke brigade u kasarni Topčider.

Na telefon u porodičnom stanu kapetana Puhala, tokom subote, javljali su njegov brat Dušan i supruga Suzana, koji su nam rekli da, pošto je Puhalo aktivno vojno lice, moramo da tražimo odbrenje od Ministastva obrane ako želimo da sa njim razgovoramo. Njegova supruga Suzana potvrdila je da se njen muž nalazi na crnoj listi Evropske unije.

Podsetimo, ministar odbrane Prvoslav Davinić, prethodnih dana je govorio da Branislav Puhalo uopšte ne postoji, To isto tvrdio je i bivši načelnik Genarlštaba Branko Krga, ali i bivši načelnici bezbednosti u Gardijskoj brigadi. Smenjeni komandant Gardijske brigade, Radomir Ćosić, koji je prethodnih dana takođe demantovao Popovićeve tvrdnje, sinoć je za B92 rekao da se seća Branislava Puhala i da je to "onaj mali koji je čuvao Mladića. Znam ga iz viđenja, ali ga u Topčideru nikada nisam video", rekao je Ćosić.

Svi demantiji o postojanju Puhala, međutim, pokazali su se nao neistiniti, kada je B92 objavio zapisnik sa suđenja za ubistvo premijera Srbije gde se pre nekoliko meseci kao svedok pojavio vojnik po ugovoru Sinisa Glišić. On je između ostalog rekao, da je "12. marta bio u kasarni Topčider, kada ga je, pozvao kapetan Branislav Puhalo da ga odveze u Takovsku ulicu." Tim svedočenjem je dokazano da Branislav Puhalo postoji i da radi u vojsci. On je, prema saznanjima  B92 bio šef obezbeđenja Ratka Mladića, a sada se nalazi na crnoj listi Evropske unije - listi onih koji pomažu ratne zločince, zbog čega im je i zabranjen ulazak u Uniju.

Sad ga ima, al' ga ne vidiš

U minstarstvu odbrane TV B92 u petak je rečeno da je Uprava za odnose sa javnošću kod nadležnih institucija proverila da čovek pod imenom Branislav Puhalo nikada nije radio, niti radi u Vojsci i Gardijskoj brigadi.

Kada je ta tvrdnja objavljena, zajedno sa navodima iz zapisnika koji dokazuje da Puhalo ipak postoji, predstavnici Ministarstva odbarne su kontaktirali TV B92 i rekli da ih nismo dobro razumeli. "Tačno je da Branislav Puhalo postoji kao vojno lice, ali ne znamo koji čin ima i gde radi, to ćemo vam  javiti u ponedeljak," bilo je, posle samo par sati, najnovije objašnjenje Minsitrstva odbrane. Prema njihovoj tvrdnji, sigurno je samo to da Branislav Puhalo ne radi u Gradijskoj brigadi.

Podsetimo, predsednik Nezavisne komisije, koja je istraživala pogibiju u kasarni Topčider, Božo Prelević, nedavno je rekao da komisija nije mogla da proveri spekulacije da je gardiste ubilo obezbeđenje nekog od haških begunaca koji su se krili u kasarni na Topčideru, jer vojska nije dostavila uzorke njihove DNK. Vladimir Popović je u "Insajderu" rekao da je Branislav Puhalo Mladićev čovek, koji je sada šef  bezbednosti u Topčideru.

I NVO zanimaju informacije o Puhalu

Informaciju o tome da li u VSCG postoji aktivno vojno lice pod imenom Branislav Puhalo, tražilo je i sedam nevladinih organizacija. U otvorenom pismu predsedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ministru odbrane SCG Prvoslavu Daviniću NVO traže i odgovor na pitanje da li Puhalo obavlja neku dužnost u VSCG. Pismo su potpisale Građanske inicijative, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih, "Žene u crnom", Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava.

Organizacije pitaju na kojim je dužnostima Puhalo ranije radio, da li je povezan sa smrću vojnika u kasarni u Topčideru i da li otvaranje objekta u Topčideru za državne medije ima veze s pogibijom vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: