Ponedeljak, 17.01.2005.

09:03

Struja na Kosovu:Obećanja, obećanja...

Šef UNMIK-a je obećao da će u "najkraćem roku" razmotriti problem snabdevanja strujom ugroženih srpskih naselja na Kosovu.

Izvor: B92

Default images

Ni posle posete šefa UNMIK-a Beogradu, ne zna se kada će struja biti vraćena kosovskim Srbima koji u selima Lipljan i Batuse već dvadeset devet dana žive bez električne energije. Soren Jesen Petersen, posle sastanka sa predsednikom Tadićem i premijerom Koštunicom, rekao je samo da će njegovi savetnici ispitati situaciju u mestima koja su bez električne energije.

Decentralizacija - to je tema o kojoj je šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen, hteo da razgovara u Beogradu. Ali, njegovi sagovornici insistirali su da se razgovara o struji, jer Srbi u Lipljanu i selu Batusu, već mesec dana nemaju električnu energiju. Petersen o toj temi kaže samo to da je politika međunarodne zajednice na Kosovu da svi moraju da plaćaju za usluge koje im se pružaju: "Ovde postoji osećanje da ta politika stvara probleme za život kosovskih Srba. Rekao sam veoma jasno da je ta politika osmišljena da omogući snabdevanje strujom svim građanima Kosova i da sigurno nema politike čiji je cilj da oteža život bilo kojoj zajednici na Kosovu, pogotovo ne kosovskim Srbima".

Predsednik Boris Tadić zahtevao je da kosovskim Srbima struja odmah bude vraćena, a da se o dugovima i odnosu EPS-a i Kosovske elektro-privrede razgovara naknadno. Predsednikov savetnik, Branko Radujko, kaže da Petersen nije pokazao interesovanje za tu temu: "Na tu našu argumentaciju da struja ljudima mora biti odmah vraćena, jer tu nema nikakvih kvarova, on je deset minuta pričao o nekim njegovim savetnicima, kao: ja imam nove savetnike, oni će otići na teren utvrdiće stanje. Međutim, ti ljudi nemaju struju već 29 dana nije vreme za savetnike i obilazak terena, vreme je da im se uključi struja. Zato sam rekao da on nije iskazao interesovanje za tu temu".

Civilni administrator za Kosovo, insistira na tome da ako na Kosovu i postoji problem sa snabdevanjem strujom onda je to, kako kaže, problem koji imaju pojedinci, a ne etničke grupe. Jedino što je on obećao zvaničnicima u Beogradu jeste da će stanovnicima Kosova koji nemaju novca da plaćaju račune za struju pomoći iz fondova UNMIK-a.

Na kraju svoje beogradske konferencije za novinare, Petersen se susreo, istina neplanirano, i sa porodicama kidnapovanih i nestalih Srba kojima je obećao da će radna grupa za rešavanje problema nestalih uskoro održati prvi sastanak.

Potpredsednik opštine Lipljan Borivoje Vignjević u izjavi za B92 ocenjuje izjavu Petersena samo kao interesantnu: "Ako gospodin Petersen uradi to što je obećao, znači da je ipak KEK vodio politiku koja je bila iznad UMNIK administracije, ne samo što ćemo biti zadovoljni sa puštanjem struje, nego ćemo postaviti i pitanje ko sada treba da odgovara za ovo maltretiranje ljudi. Nadam se da gospodin Peteresen nije uradio isto ono što su predstavnici KEK-a uradili u Prolom banji, dakle dogovorili se i saglasili se, a onda iz Prištine javili da ne prihvataju te dogovore".

Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić, uputio je pismo Jesenu Petersenu, uoči njegovog dolaska u Beograd, zahtevajući da on preuzme vodeću ulogu u rešavanju pitanja snabdevanja strujom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: