Ima li Srbija šta da proda svetu

Domaći proizvođači tekstila smatraju da će sporazumom o tekstilu sa EU tekstil ući na evropsko tržište na velika vrata.

Izvor: B92

Subota, 25.12.2004.

10:12

Default images

Međutim, postoje i mišljenja da to tekstilnoj industriji Srbije neće mnogo pomoći jer se, iz dosadašnje prakse sa sličnim sporazumima, vidi da oni nisu dali očekivane rezultate, a kao primer za to navodi se bescarinski izvoz u Rusiju.

Među proizvodima koji se pominju kao izvozni aduti Srbije već godinama se navode šećer i maline. Oni se i najviše izvoze, ali je opšte mišljenje da bi Srbija svetskom tržištu trebalo da ponudi još neke proizvode. Ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić kaže da je sada na firmama da povećaju izvoz. "Posle vraćanja preferencijala za šećer, Posle sporazuma o tekstilu i posle paketa poreskih olakšica koje smo ove godine odobrili, uključujući becsarinski režim izvoza u Rusiju, oni koji imaju kvalitetnu proizvodnju mogu da se nadaju boljim danima. To sada od njih samih zavisi, a država je učinila sve što je u njenoj moći da stvori uslove za veći izvoz", kaže Dinkić.

Zajedno smo jači

Međutim, izvoz srpske robe bez carine na rusko tržište, za sada, nije iskorišćen. Osim "Sintelona" i "Hemofarma", mali broj firmi se može pohvaliti da izvozi na to tržište. Proizvođač konstrukcija od aluminijuma Miroljub Kršanin iz Pančeva kaže da je izlazak na rusko tržište potvrda kvaliteta proizvoda, ali da bi firme trebalo da se udruže i zajednični nastupaju ako žele pravi rezultat. "Naši pojedinačni kapaciteti su mali i ako ne bismo zajedno nastupali na ruskom tržištu bili bismo isuviše mali da pokrijemo sve troškove distribucije, organizacje rada na tom tržištu itd. Dugoročno gledano, to bi bila velika šansa za sve nas, ali mi sami nećemo moći ništa da uradimo na tom planu", kaže on.

Šta može marketing

Kada je reč o izvozu, osim kvaliteta i strategije, poizvođači moraju da imaju na umu i adekvatan dizajn i marketing jer istraživanja pokazuju da oni imaju važnu ulogu pri kupovini. Najbolji primer za to jeste flaša proizvoda "Next". Predstavnik kompanije "Fresh& Co" Svetlana Blagojević kaže da nije slučajno što je ta kompanija dobila nagradu za najlepšu flašu na svetu i pri tom postala domaći izvozni adut. "Strana tržišta mogu da prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda samo ako im to na pravi način predočite, odnosno ako im proizvod predstavite na pravi način. Nema prepreka da ti proizvodi budu prepoznavani i traženi na stranim tržištima jer kada potrošač prepozna da je po dizajnu i kvalitetu taj proizvod nešto što zadovoljava njegove kriterijume, on počinje da bude stalan konzument vašeg proizvoda", kaže ona.

Da Srbija ima još izvoznih aduta svedoči i podatak da su tri domaća uzgajivača puževa prošle godine od izvoza zaradila tri miliona dolara.

I visoke tehnologije

Ministar u Vladi Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić rekao je da Srbija, osim malina, svetu može da ponudi još nešto. "Mi imsamo šanse da radimo i visoke tehnologije. Član Upravnog odbora 'Simensa' mi je skoro rekao da Srbija ne treba toliko pažnju da usmerava na tržišta srednjih i niskih tehnologija jer naši inženjeri imaju kapacitet da rade visoke tehnologije, a blizu smo razvijenih tržišta", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: