Baro: Srbija za 5 do 7 godina u EU

Srbiji treba pet do sedam godina za članstvo u Evropskoj uniji, kaže potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

14:13

Default images

Posle susreta sa Barooom u Parizu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je izjavio da je uveren da će u 2010. Srbija napraviti veliki korak ka statusu kandidata i da će u ovo vreme dogodine slaviti takav formalni status ili biti veoma blizu tog cilja.

Žak Baro kaže da građani Srbije sa optimizmom treba da očekuju predstojeću deceniju i da je vizna liberalizacija sa Evropskom unijom samo prvi deo ostvarenja sna.

On je dodao da Evropa bez Srbije, nije Evropa.

"Sada smo u fazi rada na kriterijumima. Možemo pominjati 2014. godinu, ali je bolje reći nešto šire 5 do 7 godina koliko će biti potrebno Srbiji da radi da bi se pridružila Evropskoj uniji. A vi ćete se vratiti da to proslavimo ovde u Parizu", poručio je Baro.

Baro je rekao da Srbija u narednoj deceniji treba da bude stožer demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

Potredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je rekao da meseci koji su prethodili viznoj liberalizaciji pokazuju da je sve moguće onda kada Srbija to želi i kada ima podršku EU.

"I posle belog šengena, primenjenog Prelaznog trgovinskog sporazuma, podnošenja kandidature za članstvo, uveren sam da ćemo sledeće godine napraviti veliki pomak ka statusu kandidata. Ili da sledeće godine u ovo vreme slavimo status ili da budemo jako blizu", očekuje Đelić.

Na prijemu u Srpskom kulturnom centru za 50 građana Srbije, koji su prethodnih nedelju dana proputovali Evropu bez viza Đelić je Barou poklinio ikonu svetog Nikole, zaštitnika putnika, a ambasador Dušan Bataković je visokom funkcioneru Evropske komisije poklonio svoju knjigu o Kosovu i Metohiji koja je pisana i štampana na francuskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: