Subota, 26.12.2009.

14:13

Baro: Srbija za 5 do 7 godina u EU

Srbiji treba pet do sedam godina za članstvo u Evropskoj uniji, kaže potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Izvor: B92

Baro: Srbija za 5 do 7 godina u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Miljenko

pre 14 godina

A moglo je i 1987-me da je postojala normalna politika i da se narod nesto pitao. Ovako u najboljem slucaju tek 2017. Do the math!

a!

pre 14 godina

Ulazak u EU uopste nije merilo razvijenosti zemlje! Mi smo razvijeniji od Bugara pa nismo u EU, a da ne spominjem Hrvatsku koja je ima veci dohodak po glavi stanovnika od vecine zemalja koje su se prikljucile EU 2004. osim Slovenije, Ceske i Slovacke!

MIladin Subotic

pre 14 godina

Kakav "optimizam"! Kako "snazna" podrska! Hoce li EU ziveti jos sedam godina u danasnjem sastavu! A na samom kraju pregovora cekace nas razne ucene bivse brace, a posebno Republike Hrvatske. Mozda bi mogli otvoriti rezervni spil karata koji nam dodatno priblizava Rusiju!!! Mozda bi to ubrzalo prijem. Podsecam na "neophodne i vitalno vazne" ulaske u EU Bugarske i Rumunije. Da li je iko prosao ovoliki put ucena!? Kako ce se pozicija tzv Republike Kosovo odraziti na uslove u vezi sa nasim prijemom? Neka nam pomogne Bog, sreca i ono malo iskrenih prijatelja.

Vrscanin

pre 14 godina

Nije pitanje koliko treba Srbiji da se uskladi sa EU zakonima i propisima, posto smo imali prilike da se uverimo da kad se nesto hoce (beli sengen) da se moze za kratko vreme, ali mene brine vise koliko treba Evropi da primi zemlje zapadnog Balkana u svoje redove, i koliko su zemlje zapadnog Balkana sposobne da pritisnu EU da nas/ih prime.

Aleksandar

pre 14 godina

Sve zavisi od nas.
Ono sto je dobro, nema vise vracanja nazad u nesigurnost.Takodje, sto se vise priblizavamo principima EU, zivecemo samo bolje. Primera radi, ni Norveska nije clanica EU, ali ispunjava 100% kriterijume EU.
Stoga, kao sto je bilo za ukidanje viza, manje price o datumima, vise reformi!

Marko

pre 14 godina

Ja verujem da vise od 50% gradjana Srbije ne zeli u EU. Po mom misljenju trebalo bi napraviti referendum pa da se gradjani izjasne da li su za prikljucivanje Srbije EU ili nisu. Tako bar rade zapadne zemlje, npr. Svajcarska...

MixajloN

pre 14 godina

Novogodisnji poklon za tajkune i nacionaliste - u najboljem slucaju imaju jos 5-7 godina fore da nas mazu i lazu, a ako dodju na vlast onda mogu prolongirati i vise.

Ovako trusno podrucje kao sto je Balkan jako je tesko kontrolisati ako nije i formalno pravno u EU. Nazalost - to Evropa ne razume, a kada bude shvatila bice opet kasno. Jer ce u medjuvremenu opet doci neki koji ce nas odvuci jos unatrag sto ce produziti rok na jos nekih 10 godina i tako "kolut napred kolut nazad". Dok opet ne dodje do sukoba i stradanja, a sto ipak verujem nikome u EU nije u interesu.
I jos nesto - clanstvo u EU ni mi ni oni ne bi trebalo da shvatamo kao "sargarepu" vec kao "stap" i to "stap" koji mlati tamo gde i treba, a ne po narodu i sirotinji koja je vec umlacena i kojoj u EU nikako ne moze biti gore nego sto vec jeste.
EU bi nas trebala primiti sto pre, u pocetku bez prava glasa, a onda kako budemo napredovali da nam se i ta prava sukcesivno daju. Takođe bi morala revidirati programe subvencija i pomoci koji bi morali ici iskljucivo na konktretne programe i projekte, a ne po sistemu "sad ste u EU i po tom osnovu imate pravo na toliko i toliko". To je pogresno i to treba revidirati. Ta filozofija je dovela do velikih gubitaka u Rumuniji i Bugarskoj, jer im je data "na slepo". Mi nismo krivi za to, ali je EU donela politicku odluku kako bi nam pokazala kako drugi mogu, iako ustvari nisu bili spremni za to.
Ja sam za to da budemo naterani da slusamo EU ali da to bude oroceno i to tako da bi izbegli taj neizbezni "napred-nazad" ciklus. I ovako i onako mi ih moramo slusati, pa zasto to ne orociti i ne obavezati se ugovorom. Ok, ako narod glasa za antievropsku politiku, ali ako si pridruzeni clan EU, onda ima da se uklopis u ono na sta si se obavezao i tacka. A tu su onda ogranicene mogucnosti za manipulacije i stvaranje problema i incidenata. Znaci bolja kontrola situacije na brdovitom Balkanu.

predrag

pre 14 godina

da je djindjic ziv bili bi tamo za 2 godine.
a taj batakovic je isao tamo valjda da predstavlja drzavu a ne sebe i da reklamira svoju knjigu, mos misliti?!

kao da je juce bilo...

pre 14 godina

Oseca li neko odgovornost zbog izjava da ce Srbija uci u EU 2012. godine (iz kampanje) ili 2014. godine (odnedavno)? Npr. covek koji vodi ovu turisticku grupu po Evropi i neki mu bliski partijski drugovi?

súrf

pre 14 godina

svima onima nerealnima, nestrpljivima, pesimisticnima, dzangrizavima: napravite jedan roudtrip po evropi, i kad se vratite, shvaticete gde se nalazi srbija, i koliko je daleko (ili blizu) evropskoj uniji..a i sutra da nas prime, bili bi nezadovoljni jer je mozda prebrzo, pa bi se uporedjivali s jadnim rumunima i bugarima.. pih, aj budimo malo realni za pocetak!

Volt D.

pre 14 godina

"...A vi ćete se vratiti da to proslavimo ovde u Parizu..."
Ako Đelić treba da bude na vlasti još 5-7 godina, onda bolje da se odreknemo i Evropske i Unije i nauke i ekonomije i napretka i svega. Ako Đelić i kompanija ostanu na vlasti još 5 do 7 narednih godina, evo, svečano obećavam da ću da se zauvek iselim u Tunguziju!

Ime

pre 14 godina

Lepo je što neko drugi ima takvo mišljenje o nama . Ideja da možemo obaviti sve za 5 do 7 godina je veoma optimistčka . U svakom slučaju u pridruživanju uniji mi samo možemo da ostvarimo dobitak , jer moramo prilagoditi ceo naš državni sistem onim kakve imaju države članice a to je veliki plus jer tako možemo staviti tačku na korupciju. Zbog toga mnogim ljudima i smeta naše priključenje uniji jer ih reforme stavljaju u nepovoljan položaj . Što se mene tiče ovo što sada vidimo jeste poslednji trzaj velike guje koja nas je davila proteklih 60 godina . Samo napred !

igor

pre 14 godina

Najveci je problem sto na Balkanu (Srbija, Hrvatska, Crna-Gora) cela mantra oko EU ustvari sluzi da se dobiju izbori - tj. prica o EU je stavljena u domen dnevne-politike. Da nije tako, bilo bi obrnuto: mi bi se trudili da unapredimo ekonomiju zbog nas samih, da imamo autoputeve kao u Zapadnoj Evropi zato sto je to dobro... Ovde se prica da Koridor 10 moramo zavrsiti, jer je to nasa obaveza, a ne da sklonimo onoliki saobracaj sa Beogradskih ulica... Mi treba da se bavimo sobom i reformisemo drustvo primenjujuci pozitive stvari iz Evrope zbog nas - nakon toga uclanjenje ce, kao u slucaju Islanda, biti formalni cin i jedino tako cemo uci kako Tadic kaze "ponosno u Evropu". Medjutim, to je u nasim uslovima ocigledno nemoguce, jer politicko drustvo nije zrelo, a opozicija skuplja jeftine poene demagogijom i primorava vladu da se slicno ponasa i time delimicno urusava neosporno dobre rezultate.

Srba Srbin

pre 14 godina

"Od drugih se razlikujem po tome sto zelim da promenim svet u Srbiji dok inteletualci posmatraju i analiziraju puseci cigarete i gundjajuci. " Ne budite negativni, nema spavanja, svaki korak napred je dobar...

Ovo se odnosi na sve one koji ostavljaju negativne komentare po difoltu a citirao sam Dr. Zorana Djindjica

kisa

pre 14 godina

Izvesmo je da je danas teze uci u EU nego pre deset petnaest godina jer EU nije stajala u mestu nego se razvijala i komplikovala. Ali je isto tako i evidentno da je Portugal na primer usao u EU kao siromasna zemlja u trenutku i sa neefektivnom ekonomijom. Da pomenem samo Poljsku ciji je dobar deo stanovnostva godinu dve posle prijema bio na rubu gladi, daleko daleko nego gde je sada Hrvatska ili Srbija, ali danke Poland, danke Vojtila za razbijanje VP. Ceska je takodje bila daleko siromasnija nego mi, da ne pominjem prava manjina i rasizam u ovoj zemlji. Bugarska i Rumunija su primljene na vrat na nos zbog prosirenja Nato-a ka Ukrajini i presecanja vojno politickog uticaja Rusije na Balkanu. Sve u svemu kriterijumi za ulazak u EU su budalastine i sargarepe, pravi razlozi su geo-politicki a sa njima i inekcije kapitala stizu. Ej Srbijo i da si htela nisi mogla biti na "pravoj" strani.To ti je sto ti je i sto su ti pripisali mocnici.
Amen!(jadno)

ime-moje

pre 14 godina

5-7 godina treba za završiti pregovore i onda još 2-3 do punopravnog članstva u normalnim okolnostima.
Proces pridruženja EU traje od 8-12 godina - ako gledamo posljednja proširenja (8 g je trebalo Sloveniji i Slovačkoj, a Rumunjskoj i Bugarskoj 12.
Hrvatska je predala zahtjev za kandidaturu 2003. i ulazi u EU 2012. godine (nakon 9 godina što je predala zahtjev).

Objektivno

pre 14 godina

Ako Baro kaze do 5 - 7 godina, a on govori diplomatski jezik, onda takodjer znamo da je u stvarnosti u pitanju barem jos 15 do 17 godina.

Skyliner

pre 14 godina

Gosp. Baro nije rekao da Srbija ne moze i brze u EU. Kada ce Srbija uci u EU zavisi od nje same, kojim tempom ce ispuniti uslove. Isto kao sto 5-7 god. nisu garancija ako se uslovi ne ispune da ce uopste uci. Znaci sve zavisi od vlade. A vladu biramo MI!

NIkola

pre 14 godina

I Rumunija i Bugarska su u EU vec 5 godina pa sad bankrotirale a Bugarska ima isti GDP kao 1989 godine i prosecnu platu od 250 eura. EU nije bajka, ako Srbije ne moze sama da se vrati ekonomski makar tamo gde je bila 1989 godine tu joj ni EU nece moci pomoci. Meni su mnogo vazniji borba protiv korupcija koja ne postoji i da vidim konacno lopove u zatvoru nego vesti o EU sa kojim nas bombarduju svakog dana po nekoliko puta stalno licitirajuci nekim datumima u buducnosti. A neukusno je to da treba da smo srecni sto su Tadic i veciti ministar podstanar Djelic na vlasti, valjda mi koji ovde zivimo znamo bolje, nismo slepi da vidimo rezultate za 10 godina a znamo svi koji su NAZALOST

Nenad

pre 14 godina

Možda bih i poverovao u priče gde je u EU samo velikima dobro a mali dobijaju mrvice, da ne vidim Sloveniju sa svojih 970 eura prosečne plate. Ni manje države ni većeg blagostanja... Gledam slike od tetke i baš su lepi putevi lepo sređeno... treba videti. Moramo što pre u EU al' što pre iznutra. Da nekako ove naše tajkune pripitomimo nekako, ne znam kako, oni su najveća prepreka, monopolisti, biznis mafija itd, da njih nekako lepo uvedemo u normalne tržišne tokove i onda pun gas EU standard života, radna mesta, stvaranje porodica itd

amsterdamer

pre 14 godina

Naslov (Barrot: srbija u eu za 5-7 godina) i ono sto je Barrot izjavio se ne poklapa. Istina jeste da ce Srbiji trebati toliko vremena da se samo priblizi, odnosno u najbolju ruku da zavrsi pregovore sa unijom a nakon toga jos 2-3 da se ratifikuje accession treaty. Status kandidata uz muku mozemo dobiti do kraja sledece godine, i to ako isporucimo Mladica pa da nam se daju krila. Niko jos nije uspeo za manje od godinu dana da dobije status kandidata. Evo i Island koji je svemir za Srbiju je podneo zahtev u aprilu a vec ulazimo u 2010. za 4 dana. Ljudi budite realni, obrazujte se, i citajte sami o procesu priblizavanja. Optimalni prikaz bez prevelikih turbulencija, isporuku Mladica, uspostavljanje harmonicnih odnosa sa Kosovom bi bio: kraj 2010. verovatno 2011. status kandidata. 2012 pocetak pregovora. 2017 kraj pregovora. 2019/2020 punopravno clanstvo. Ne postoji zemlja, slicna nasoj koja je zavrsila pregovore za manje od 5 godina sem Slovacke i Slovenije. Ko ne veruje, link ima ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Enlargement_of_the_European_Union

Po ovom grafikonu, i balastom koji mi vucemo, sklon sam da verujem da cemo imati slican ritam kao Bugarska i Rumunija.

Hrvat

pre 14 godina

Ostvaruju se moje prognoze iako sam ja prognozirao 5 godina ali to je tu, godina više manje. Nijedna zemlja nije preko noći postala članica Unije osim Rumunjske i Bugarske a te dvije zemlje i jesu kamen spoticanja za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. EU se opekla na primjerima te dvije zemlje i više ne želi ponoviti istu grešku. Nijedna država neće biti primljena u EU dok u potpunosti ne zadovolji sve što EU pred nju postavlja. Hrvatska je barem 10 godina ispred Rumunjske i Bugarske ali mi još čekamo. Srbija, Crna Gora i Makedonija su ispred Rumunjske i Bugarske ali, kako rekoh, čekat će te kao i mi dok se i kod vas sve ne uskladi i ne bude tip-top. Ne budite nestrpljivi, ništa ne ide preko noći.

Euroskeptici koji sanjaju raspad EU, u stvari Boga mole da Srbija bude što prije primljena jer znaju da je to jedini ispravan put, a njihov skepticizam je u stvari odraz nestrpljenja. Tako je bilo i u Hrvatskoj i još je uvijek, no što se bude više bližio datum ulaska Hrvatske u EU to će euroskeptika biti sve manje.

Vaš prvi korak je hvatanje Mladića i Hadžića i isporučivanje tog dvojca u Haag. Vidjet ćete kako će se vrata poslije toga širom otvorit, kandidatura i pregovori ubrzat, a 5-7 godina pretvorit u 4-5 godina. Dakle, moja prognoza za prijem Srbije u 2015. godini još uvijek stoji ali to ovisi o vama (Mladić i Hadžić). Što budete više odugovlačili sa njihovim hapšenjem to ćete duže čekati na ulazak u EU.

Pozdrav iz Hrvatske

M

pre 14 godina

Bugarska i Rumunija imaju manji standard nego mi i Hrvati. Ali dok god budemo zlocince smatrali za heroje i dok god Hrvati masovno odlaze na Tomsonov koncert, uce svoju decu mrznji (incident u Pragu) a drzava to ne sankcionise nema nama ulazak u EU ni 2100.

skolarac

pre 14 godina

Evropska Unija je zapocela rad 1957 (zvali su se Evropska Ekonomska Unija, ili tako nesto ) na celu sa Nemackom, Francuskom, Italijom, Belgijom, Luksemburgom i Holandijom.

Dakle ne razumem pesimizam nekih koji misle da ta Unija koja je stara vise od pola veka za par godina nece postojati!!! Voleo bih da mi ti ljudi objasne zasto takva struktura (EU) prema njihovom misljenju nema sanse za opstanak!
Samo da dodam imena zadnjih drzava koje su se pridruzili 2004 EU. Pa vi sami procenite gde su bili pre ulaska u EU a gde su sada te drzave!

Letonija, Estonija, Litvanija, Malta, Rumunska, Madjarska, Slovenija, Kipar, Poljska, Ceska, Slovacka!

Sve te drzave su u proseku 10-ak godina ispred nas!

Трифке

pre 14 godina

Илузионисти и опсенари!!!
Наша власт - којој сам поверовао!
Никада више!!!

Zatocen_u_Getu

pre 14 godina

Još samo kada bismo živeli po 200 godina. Šta se dogodilo sa Đinđićevom 2007? Zar smo 7 do 10 godina iza Rumunije i Bugarske? Tajkuni vladaju Srbijom i njima odgovara da nikada ne uđemo u EU, jer im je ovde raj za korupciju, monopolizam, izrabljivanje radnika, smešne plate, bezobrazno visoke cene... O zdravstvu i obrazovanju da ne pričamo. A odgovara i narkodilerima i trgovcima belim robljem jer im ovde nema ni Europola niti Interpola. Priznajmo sebi, najgora smo zemlja u Evropi.

JohnD

pre 14 godina

Srbija je Evropska zemlja. Ne kukajte, radite i budite srecni. Mogli ste da se rodite u Somaliji, Afganistanu ili negde drugde u p.m. Promene su uvek prespore a zivot je kratak i zato ako vas previse zulja uzmete biometrijski pasos u rucicu i cao Srbijo.

alice in wonderland

pre 14 godina

Najtuznije od svega je verovanje mase da ce famozno uclanjenje u famoznu uniju, kad god se ono desilo, doneti blagostanje i kvalitet zivota bivse Jugoslavije... Nece! Evropska Unija je ekonomska organizacija gde glavnu rec vode najbogatiji, dok male, siromasne i zavisne zemlje kao Srbija dobijaju mrvice, dok nemaju mogucnost da sacuvaju ono malo domace ekonomije sto ima. EU iskljucivo sluzi zarad plasmana robe na bescarinskom trzistu. Kada bi Srbija sutra usla u EU, standard ne bi bio nista bolji, cak sta vise, cene bi verovatno nebeski skocile.

Berisa, Nedzib

pre 14 godina

Kakva je to procijena? Uporedivsi Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju danas sa Bugarskom i Rumunijom za vrijeme njihovog uclanjenja u EU, po ekonomskim, demokratskim i politickim standardima, te zemlje su zrelije za clanstvo nego sto su Bugarska i Rumunija bile. Cini mi se da se se perspektiva na clanstvo vjestacko dugovlaci i dalje koristi kao sredstvo za vrsenje pritiska. Kandidatima samo toliko, clanstvo je vazno, ali ne pod svakoj cijeni.

gosa

pre 14 godina

Iz optimistickih/euforisnih izjava nasih politicara, ispada da oni ocekuju da taj proces nece trajati duze od 5 do 7 meseci. Koji naivci !!??

mikioz

pre 14 godina

"Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji. "

Kljucna rec ovde je "priblizila"

NS

pre 14 godina

Ništa nam ne stoji na putu da društvo već za dve godine bude uređeno tako da samo formalno-pravno nismo u EU.
A da bi to tako i bilo, raditi treba danas i svakog narednog dana, ne dozvoljavajući pasivnost, mrzovolju, razočarenje i ne dozvoliti obesmišljenoj samozvanoj eliti da troši vreme i odlaže oslobađanje potencijala ovoga društva zarad svojih prizemnih interesa.
Pomislite samo koliko njih je pričalo o srpstvu i patriotizmu, a pogledajte prosjake na sve strane.
Bilo je dosta.

E sad...

pre 14 godina

Ova decenija... Kako to samo zvuci.. Pa zar je moguce da smo toliko iza Bugarske i Rumunije? Ajde, razumem da neke stvari trebaju da se ispune pre ulaska, ali ova tortura stvarno nema smisla. Zna se da EU zeli ceo Balkan u Uniji jer je to deo njihove vizije, globalizacije itd, s toga ne vidim razlog da se ovoliko oduzuje. Pa moze se na nekim stvarima raditi I posle ulaska u EU uz pomoc EU jer ce I sami imati veci pristup nacinu funkcionisanja. Pa necemo valjda Mladica juriti celu deceniju? Pustite ovaj narod da iskusi pravu Evropu pa ce I sama shvatanja da budu na vecem nivou samim tim I integracije lakse.
Ovo cekanje ce samo razljutiti narod i izazvati revolt kod istog, a svi znamo kakvi smo kad dodje do toga.
Ne cinite nam uslugu, vec samo pogorsavate stanje!!! Valjda smo zasluzili posle toliko zagadjenog vazduha da dishemo cisti, onakav kakav nam prilici!
Skratite na pola decenije maksimum!

jovan

pre 14 godina

Voleo bih da ovaj tekst procitaju kriticari DS-a i Borisa Tadica.
Smatram da je izjava Podpredsednika Eu-a sasvim na mestu i data u pravi cas.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

Fansi

pre 14 godina

Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji"

A koliko jos godana treba Srbiji da bude punoprvana clanica EU, to ovaj covek ne kaze.

Stefan

pre 14 godina

U Srbiji ne postoji javna rasprava zasto treba ili zasto ne treba pristupiti EU. Mi idemo kao guske u maglu. Ja bih recimo voleo da usvojime nek sisteme vrednosti koji postoje u EU, ali da nikada ne udjemo u ovaj novi kolhoz.

MArko

pre 14 godina

Koliko god to skodilo popularnosti ministra Djelica, smatram da treba da opet pocne da insistira na datumima.

2014. je datum na kome Srbija treba da insistira!

southlander

pre 14 godina

"Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji." Sa ovom nomenklaturom bice 57 godina.Naravno postoji i precica ako EU preuzme balkanske standarde,koje diktira Srbija.

Robert Lee

pre 14 godina

Ma za 7 godina EU nece ni postojati...samo kad pocnete gledati u tudji tanjir, pa pocne preglasavanje po Lisabonskom ugovoru, pa zapad hrani istok, pa briselska birokratija otudjena od naroda...
Vec smo to gledali u SFRJ, Evropa u malom se raspala, ne daj boze jos jednom u EU.
Valjda i evroskeptici imaju pravo na misljenje.

Mare

pre 14 godina

5 do 7 godina do Evropske unije? Neka hvala. Imam 27 godina i nemam nameru da gubim vreme ovde cekajuci na EU. Idem ja odavde pa kad Srbija udje i stabilizuje se u EU ja se mozda vratim.

JohnD

pre 14 godina

Srbija je Evropska zemlja. Ne kukajte, radite i budite srecni. Mogli ste da se rodite u Somaliji, Afganistanu ili negde drugde u p.m. Promene su uvek prespore a zivot je kratak i zato ako vas previse zulja uzmete biometrijski pasos u rucicu i cao Srbijo.

mikioz

pre 14 godina

"Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji. "

Kljucna rec ovde je "priblizila"

Hrvat

pre 14 godina

Ostvaruju se moje prognoze iako sam ja prognozirao 5 godina ali to je tu, godina više manje. Nijedna zemlja nije preko noći postala članica Unije osim Rumunjske i Bugarske a te dvije zemlje i jesu kamen spoticanja za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. EU se opekla na primjerima te dvije zemlje i više ne želi ponoviti istu grešku. Nijedna država neće biti primljena u EU dok u potpunosti ne zadovolji sve što EU pred nju postavlja. Hrvatska je barem 10 godina ispred Rumunjske i Bugarske ali mi još čekamo. Srbija, Crna Gora i Makedonija su ispred Rumunjske i Bugarske ali, kako rekoh, čekat će te kao i mi dok se i kod vas sve ne uskladi i ne bude tip-top. Ne budite nestrpljivi, ništa ne ide preko noći.

Euroskeptici koji sanjaju raspad EU, u stvari Boga mole da Srbija bude što prije primljena jer znaju da je to jedini ispravan put, a njihov skepticizam je u stvari odraz nestrpljenja. Tako je bilo i u Hrvatskoj i još je uvijek, no što se bude više bližio datum ulaska Hrvatske u EU to će euroskeptika biti sve manje.

Vaš prvi korak je hvatanje Mladića i Hadžića i isporučivanje tog dvojca u Haag. Vidjet ćete kako će se vrata poslije toga širom otvorit, kandidatura i pregovori ubrzat, a 5-7 godina pretvorit u 4-5 godina. Dakle, moja prognoza za prijem Srbije u 2015. godini još uvijek stoji ali to ovisi o vama (Mladić i Hadžić). Što budete više odugovlačili sa njihovim hapšenjem to ćete duže čekati na ulazak u EU.

Pozdrav iz Hrvatske

Mare

pre 14 godina

5 do 7 godina do Evropske unije? Neka hvala. Imam 27 godina i nemam nameru da gubim vreme ovde cekajuci na EU. Idem ja odavde pa kad Srbija udje i stabilizuje se u EU ja se mozda vratim.

alice in wonderland

pre 14 godina

Najtuznije od svega je verovanje mase da ce famozno uclanjenje u famoznu uniju, kad god se ono desilo, doneti blagostanje i kvalitet zivota bivse Jugoslavije... Nece! Evropska Unija je ekonomska organizacija gde glavnu rec vode najbogatiji, dok male, siromasne i zavisne zemlje kao Srbija dobijaju mrvice, dok nemaju mogucnost da sacuvaju ono malo domace ekonomije sto ima. EU iskljucivo sluzi zarad plasmana robe na bescarinskom trzistu. Kada bi Srbija sutra usla u EU, standard ne bi bio nista bolji, cak sta vise, cene bi verovatno nebeski skocile.

Zatocen_u_Getu

pre 14 godina

Još samo kada bismo živeli po 200 godina. Šta se dogodilo sa Đinđićevom 2007? Zar smo 7 do 10 godina iza Rumunije i Bugarske? Tajkuni vladaju Srbijom i njima odgovara da nikada ne uđemo u EU, jer im je ovde raj za korupciju, monopolizam, izrabljivanje radnika, smešne plate, bezobrazno visoke cene... O zdravstvu i obrazovanju da ne pričamo. A odgovara i narkodilerima i trgovcima belim robljem jer im ovde nema ni Europola niti Interpola. Priznajmo sebi, najgora smo zemlja u Evropi.

Stefan

pre 14 godina

U Srbiji ne postoji javna rasprava zasto treba ili zasto ne treba pristupiti EU. Mi idemo kao guske u maglu. Ja bih recimo voleo da usvojime nek sisteme vrednosti koji postoje u EU, ali da nikada ne udjemo u ovaj novi kolhoz.

Robert Lee

pre 14 godina

Ma za 7 godina EU nece ni postojati...samo kad pocnete gledati u tudji tanjir, pa pocne preglasavanje po Lisabonskom ugovoru, pa zapad hrani istok, pa briselska birokratija otudjena od naroda...
Vec smo to gledali u SFRJ, Evropa u malom se raspala, ne daj boze jos jednom u EU.
Valjda i evroskeptici imaju pravo na misljenje.

Berisa, Nedzib

pre 14 godina

Kakva je to procijena? Uporedivsi Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju danas sa Bugarskom i Rumunijom za vrijeme njihovog uclanjenja u EU, po ekonomskim, demokratskim i politickim standardima, te zemlje su zrelije za clanstvo nego sto su Bugarska i Rumunija bile. Cini mi se da se se perspektiva na clanstvo vjestacko dugovlaci i dalje koristi kao sredstvo za vrsenje pritiska. Kandidatima samo toliko, clanstvo je vazno, ali ne pod svakoj cijeni.

MArko

pre 14 godina

Koliko god to skodilo popularnosti ministra Djelica, smatram da treba da opet pocne da insistira na datumima.

2014. je datum na kome Srbija treba da insistira!

igor

pre 14 godina

Najveci je problem sto na Balkanu (Srbija, Hrvatska, Crna-Gora) cela mantra oko EU ustvari sluzi da se dobiju izbori - tj. prica o EU je stavljena u domen dnevne-politike. Da nije tako, bilo bi obrnuto: mi bi se trudili da unapredimo ekonomiju zbog nas samih, da imamo autoputeve kao u Zapadnoj Evropi zato sto je to dobro... Ovde se prica da Koridor 10 moramo zavrsiti, jer je to nasa obaveza, a ne da sklonimo onoliki saobracaj sa Beogradskih ulica... Mi treba da se bavimo sobom i reformisemo drustvo primenjujuci pozitive stvari iz Evrope zbog nas - nakon toga uclanjenje ce, kao u slucaju Islanda, biti formalni cin i jedino tako cemo uci kako Tadic kaze "ponosno u Evropu". Medjutim, to je u nasim uslovima ocigledno nemoguce, jer politicko drustvo nije zrelo, a opozicija skuplja jeftine poene demagogijom i primorava vladu da se slicno ponasa i time delimicno urusava neosporno dobre rezultate.

Fansi

pre 14 godina

Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji"

A koliko jos godana treba Srbiji da bude punoprvana clanica EU, to ovaj covek ne kaze.

NS

pre 14 godina

Ništa nam ne stoji na putu da društvo već za dve godine bude uređeno tako da samo formalno-pravno nismo u EU.
A da bi to tako i bilo, raditi treba danas i svakog narednog dana, ne dozvoljavajući pasivnost, mrzovolju, razočarenje i ne dozvoliti obesmišljenoj samozvanoj eliti da troši vreme i odlaže oslobađanje potencijala ovoga društva zarad svojih prizemnih interesa.
Pomislite samo koliko njih je pričalo o srpstvu i patriotizmu, a pogledajte prosjake na sve strane.
Bilo je dosta.

skolarac

pre 14 godina

Evropska Unija je zapocela rad 1957 (zvali su se Evropska Ekonomska Unija, ili tako nesto ) na celu sa Nemackom, Francuskom, Italijom, Belgijom, Luksemburgom i Holandijom.

Dakle ne razumem pesimizam nekih koji misle da ta Unija koja je stara vise od pola veka za par godina nece postojati!!! Voleo bih da mi ti ljudi objasne zasto takva struktura (EU) prema njihovom misljenju nema sanse za opstanak!
Samo da dodam imena zadnjih drzava koje su se pridruzili 2004 EU. Pa vi sami procenite gde su bili pre ulaska u EU a gde su sada te drzave!

Letonija, Estonija, Litvanija, Malta, Rumunska, Madjarska, Slovenija, Kipar, Poljska, Ceska, Slovacka!

Sve te drzave su u proseku 10-ak godina ispred nas!

NIkola

pre 14 godina

I Rumunija i Bugarska su u EU vec 5 godina pa sad bankrotirale a Bugarska ima isti GDP kao 1989 godine i prosecnu platu od 250 eura. EU nije bajka, ako Srbije ne moze sama da se vrati ekonomski makar tamo gde je bila 1989 godine tu joj ni EU nece moci pomoci. Meni su mnogo vazniji borba protiv korupcija koja ne postoji i da vidim konacno lopove u zatvoru nego vesti o EU sa kojim nas bombarduju svakog dana po nekoliko puta stalno licitirajuci nekim datumima u buducnosti. A neukusno je to da treba da smo srecni sto su Tadic i veciti ministar podstanar Djelic na vlasti, valjda mi koji ovde zivimo znamo bolje, nismo slepi da vidimo rezultate za 10 godina a znamo svi koji su NAZALOST

kisa

pre 14 godina

Izvesmo je da je danas teze uci u EU nego pre deset petnaest godina jer EU nije stajala u mestu nego se razvijala i komplikovala. Ali je isto tako i evidentno da je Portugal na primer usao u EU kao siromasna zemlja u trenutku i sa neefektivnom ekonomijom. Da pomenem samo Poljsku ciji je dobar deo stanovnostva godinu dve posle prijema bio na rubu gladi, daleko daleko nego gde je sada Hrvatska ili Srbija, ali danke Poland, danke Vojtila za razbijanje VP. Ceska je takodje bila daleko siromasnija nego mi, da ne pominjem prava manjina i rasizam u ovoj zemlji. Bugarska i Rumunija su primljene na vrat na nos zbog prosirenja Nato-a ka Ukrajini i presecanja vojno politickog uticaja Rusije na Balkanu. Sve u svemu kriterijumi za ulazak u EU su budalastine i sargarepe, pravi razlozi su geo-politicki a sa njima i inekcije kapitala stizu. Ej Srbijo i da si htela nisi mogla biti na "pravoj" strani.To ti je sto ti je i sto su ti pripisali mocnici.
Amen!(jadno)

ime-moje

pre 14 godina

5-7 godina treba za završiti pregovore i onda još 2-3 do punopravnog članstva u normalnim okolnostima.
Proces pridruženja EU traje od 8-12 godina - ako gledamo posljednja proširenja (8 g je trebalo Sloveniji i Slovačkoj, a Rumunjskoj i Bugarskoj 12.
Hrvatska je predala zahtjev za kandidaturu 2003. i ulazi u EU 2012. godine (nakon 9 godina što je predala zahtjev).

kao da je juce bilo...

pre 14 godina

Oseca li neko odgovornost zbog izjava da ce Srbija uci u EU 2012. godine (iz kampanje) ili 2014. godine (odnedavno)? Npr. covek koji vodi ovu turisticku grupu po Evropi i neki mu bliski partijski drugovi?

Трифке

pre 14 godina

Илузионисти и опсенари!!!
Наша власт - којој сам поверовао!
Никада више!!!

southlander

pre 14 godina

"Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji." Sa ovom nomenklaturom bice 57 godina.Naravno postoji i precica ako EU preuzme balkanske standarde,koje diktira Srbija.

Volt D.

pre 14 godina

"...A vi ćete se vratiti da to proslavimo ovde u Parizu..."
Ako Đelić treba da bude na vlasti još 5-7 godina, onda bolje da se odreknemo i Evropske i Unije i nauke i ekonomije i napretka i svega. Ako Đelić i kompanija ostanu na vlasti još 5 do 7 narednih godina, evo, svečano obećavam da ću da se zauvek iselim u Tunguziju!

M

pre 14 godina

Bugarska i Rumunija imaju manji standard nego mi i Hrvati. Ali dok god budemo zlocince smatrali za heroje i dok god Hrvati masovno odlaze na Tomsonov koncert, uce svoju decu mrznji (incident u Pragu) a drzava to ne sankcionise nema nama ulazak u EU ni 2100.

Skyliner

pre 14 godina

Gosp. Baro nije rekao da Srbija ne moze i brze u EU. Kada ce Srbija uci u EU zavisi od nje same, kojim tempom ce ispuniti uslove. Isto kao sto 5-7 god. nisu garancija ako se uslovi ne ispune da ce uopste uci. Znaci sve zavisi od vlade. A vladu biramo MI!

Objektivno

pre 14 godina

Ako Baro kaze do 5 - 7 godina, a on govori diplomatski jezik, onda takodjer znamo da je u stvarnosti u pitanju barem jos 15 do 17 godina.

Nenad

pre 14 godina

Možda bih i poverovao u priče gde je u EU samo velikima dobro a mali dobijaju mrvice, da ne vidim Sloveniju sa svojih 970 eura prosečne plate. Ni manje države ni većeg blagostanja... Gledam slike od tetke i baš su lepi putevi lepo sređeno... treba videti. Moramo što pre u EU al' što pre iznutra. Da nekako ove naše tajkune pripitomimo nekako, ne znam kako, oni su najveća prepreka, monopolisti, biznis mafija itd, da njih nekako lepo uvedemo u normalne tržišne tokove i onda pun gas EU standard života, radna mesta, stvaranje porodica itd

amsterdamer

pre 14 godina

Naslov (Barrot: srbija u eu za 5-7 godina) i ono sto je Barrot izjavio se ne poklapa. Istina jeste da ce Srbiji trebati toliko vremena da se samo priblizi, odnosno u najbolju ruku da zavrsi pregovore sa unijom a nakon toga jos 2-3 da se ratifikuje accession treaty. Status kandidata uz muku mozemo dobiti do kraja sledece godine, i to ako isporucimo Mladica pa da nam se daju krila. Niko jos nije uspeo za manje od godinu dana da dobije status kandidata. Evo i Island koji je svemir za Srbiju je podneo zahtev u aprilu a vec ulazimo u 2010. za 4 dana. Ljudi budite realni, obrazujte se, i citajte sami o procesu priblizavanja. Optimalni prikaz bez prevelikih turbulencija, isporuku Mladica, uspostavljanje harmonicnih odnosa sa Kosovom bi bio: kraj 2010. verovatno 2011. status kandidata. 2012 pocetak pregovora. 2017 kraj pregovora. 2019/2020 punopravno clanstvo. Ne postoji zemlja, slicna nasoj koja je zavrsila pregovore za manje od 5 godina sem Slovacke i Slovenije. Ko ne veruje, link ima ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Enlargement_of_the_European_Union

Po ovom grafikonu, i balastom koji mi vucemo, sklon sam da verujem da cemo imati slican ritam kao Bugarska i Rumunija.

Srba Srbin

pre 14 godina

"Od drugih se razlikujem po tome sto zelim da promenim svet u Srbiji dok inteletualci posmatraju i analiziraju puseci cigarete i gundjajuci. " Ne budite negativni, nema spavanja, svaki korak napred je dobar...

Ovo se odnosi na sve one koji ostavljaju negativne komentare po difoltu a citirao sam Dr. Zorana Djindjica

Ime

pre 14 godina

Lepo je što neko drugi ima takvo mišljenje o nama . Ideja da možemo obaviti sve za 5 do 7 godina je veoma optimistčka . U svakom slučaju u pridruživanju uniji mi samo možemo da ostvarimo dobitak , jer moramo prilagoditi ceo naš državni sistem onim kakve imaju države članice a to je veliki plus jer tako možemo staviti tačku na korupciju. Zbog toga mnogim ljudima i smeta naše priključenje uniji jer ih reforme stavljaju u nepovoljan položaj . Što se mene tiče ovo što sada vidimo jeste poslednji trzaj velike guje koja nas je davila proteklih 60 godina . Samo napred !

jovan

pre 14 godina

Voleo bih da ovaj tekst procitaju kriticari DS-a i Borisa Tadica.
Smatram da je izjava Podpredsednika Eu-a sasvim na mestu i data u pravi cas.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

predrag

pre 14 godina

da je djindjic ziv bili bi tamo za 2 godine.
a taj batakovic je isao tamo valjda da predstavlja drzavu a ne sebe i da reklamira svoju knjigu, mos misliti?!

E sad...

pre 14 godina

Ova decenija... Kako to samo zvuci.. Pa zar je moguce da smo toliko iza Bugarske i Rumunije? Ajde, razumem da neke stvari trebaju da se ispune pre ulaska, ali ova tortura stvarno nema smisla. Zna se da EU zeli ceo Balkan u Uniji jer je to deo njihove vizije, globalizacije itd, s toga ne vidim razlog da se ovoliko oduzuje. Pa moze se na nekim stvarima raditi I posle ulaska u EU uz pomoc EU jer ce I sami imati veci pristup nacinu funkcionisanja. Pa necemo valjda Mladica juriti celu deceniju? Pustite ovaj narod da iskusi pravu Evropu pa ce I sama shvatanja da budu na vecem nivou samim tim I integracije lakse.
Ovo cekanje ce samo razljutiti narod i izazvati revolt kod istog, a svi znamo kakvi smo kad dodje do toga.
Ne cinite nam uslugu, vec samo pogorsavate stanje!!! Valjda smo zasluzili posle toliko zagadjenog vazduha da dishemo cisti, onakav kakav nam prilici!
Skratite na pola decenije maksimum!

súrf

pre 14 godina

svima onima nerealnima, nestrpljivima, pesimisticnima, dzangrizavima: napravite jedan roudtrip po evropi, i kad se vratite, shvaticete gde se nalazi srbija, i koliko je daleko (ili blizu) evropskoj uniji..a i sutra da nas prime, bili bi nezadovoljni jer je mozda prebrzo, pa bi se uporedjivali s jadnim rumunima i bugarima.. pih, aj budimo malo realni za pocetak!

Marko

pre 14 godina

Ja verujem da vise od 50% gradjana Srbije ne zeli u EU. Po mom misljenju trebalo bi napraviti referendum pa da se gradjani izjasne da li su za prikljucivanje Srbije EU ili nisu. Tako bar rade zapadne zemlje, npr. Svajcarska...

gosa

pre 14 godina

Iz optimistickih/euforisnih izjava nasih politicara, ispada da oni ocekuju da taj proces nece trajati duze od 5 do 7 meseci. Koji naivci !!??

a!

pre 14 godina

Ulazak u EU uopste nije merilo razvijenosti zemlje! Mi smo razvijeniji od Bugara pa nismo u EU, a da ne spominjem Hrvatsku koja je ima veci dohodak po glavi stanovnika od vecine zemalja koje su se prikljucile EU 2004. osim Slovenije, Ceske i Slovacke!

Aleksandar

pre 14 godina

Sve zavisi od nas.
Ono sto je dobro, nema vise vracanja nazad u nesigurnost.Takodje, sto se vise priblizavamo principima EU, zivecemo samo bolje. Primera radi, ni Norveska nije clanica EU, ali ispunjava 100% kriterijume EU.
Stoga, kao sto je bilo za ukidanje viza, manje price o datumima, vise reformi!

Miljenko

pre 14 godina

A moglo je i 1987-me da je postojala normalna politika i da se narod nesto pitao. Ovako u najboljem slucaju tek 2017. Do the math!

MIladin Subotic

pre 14 godina

Kakav "optimizam"! Kako "snazna" podrska! Hoce li EU ziveti jos sedam godina u danasnjem sastavu! A na samom kraju pregovora cekace nas razne ucene bivse brace, a posebno Republike Hrvatske. Mozda bi mogli otvoriti rezervni spil karata koji nam dodatno priblizava Rusiju!!! Mozda bi to ubrzalo prijem. Podsecam na "neophodne i vitalno vazne" ulaske u EU Bugarske i Rumunije. Da li je iko prosao ovoliki put ucena!? Kako ce se pozicija tzv Republike Kosovo odraziti na uslove u vezi sa nasim prijemom? Neka nam pomogne Bog, sreca i ono malo iskrenih prijatelja.

MixajloN

pre 14 godina

Novogodisnji poklon za tajkune i nacionaliste - u najboljem slucaju imaju jos 5-7 godina fore da nas mazu i lazu, a ako dodju na vlast onda mogu prolongirati i vise.

Ovako trusno podrucje kao sto je Balkan jako je tesko kontrolisati ako nije i formalno pravno u EU. Nazalost - to Evropa ne razume, a kada bude shvatila bice opet kasno. Jer ce u medjuvremenu opet doci neki koji ce nas odvuci jos unatrag sto ce produziti rok na jos nekih 10 godina i tako "kolut napred kolut nazad". Dok opet ne dodje do sukoba i stradanja, a sto ipak verujem nikome u EU nije u interesu.
I jos nesto - clanstvo u EU ni mi ni oni ne bi trebalo da shvatamo kao "sargarepu" vec kao "stap" i to "stap" koji mlati tamo gde i treba, a ne po narodu i sirotinji koja je vec umlacena i kojoj u EU nikako ne moze biti gore nego sto vec jeste.
EU bi nas trebala primiti sto pre, u pocetku bez prava glasa, a onda kako budemo napredovali da nam se i ta prava sukcesivno daju. Takođe bi morala revidirati programe subvencija i pomoci koji bi morali ici iskljucivo na konktretne programe i projekte, a ne po sistemu "sad ste u EU i po tom osnovu imate pravo na toliko i toliko". To je pogresno i to treba revidirati. Ta filozofija je dovela do velikih gubitaka u Rumuniji i Bugarskoj, jer im je data "na slepo". Mi nismo krivi za to, ali je EU donela politicku odluku kako bi nam pokazala kako drugi mogu, iako ustvari nisu bili spremni za to.
Ja sam za to da budemo naterani da slusamo EU ali da to bude oroceno i to tako da bi izbegli taj neizbezni "napred-nazad" ciklus. I ovako i onako mi ih moramo slusati, pa zasto to ne orociti i ne obavezati se ugovorom. Ok, ako narod glasa za antievropsku politiku, ali ako si pridruzeni clan EU, onda ima da se uklopis u ono na sta si se obavezao i tacka. A tu su onda ogranicene mogucnosti za manipulacije i stvaranje problema i incidenata. Znaci bolja kontrola situacije na brdovitom Balkanu.

Vrscanin

pre 14 godina

Nije pitanje koliko treba Srbiji da se uskladi sa EU zakonima i propisima, posto smo imali prilike da se uverimo da kad se nesto hoce (beli sengen) da se moze za kratko vreme, ali mene brine vise koliko treba Evropi da primi zemlje zapadnog Balkana u svoje redove, i koliko su zemlje zapadnog Balkana sposobne da pritisnu EU da nas/ih prime.

alice in wonderland

pre 14 godina

Najtuznije od svega je verovanje mase da ce famozno uclanjenje u famoznu uniju, kad god se ono desilo, doneti blagostanje i kvalitet zivota bivse Jugoslavije... Nece! Evropska Unija je ekonomska organizacija gde glavnu rec vode najbogatiji, dok male, siromasne i zavisne zemlje kao Srbija dobijaju mrvice, dok nemaju mogucnost da sacuvaju ono malo domace ekonomije sto ima. EU iskljucivo sluzi zarad plasmana robe na bescarinskom trzistu. Kada bi Srbija sutra usla u EU, standard ne bi bio nista bolji, cak sta vise, cene bi verovatno nebeski skocile.

Robert Lee

pre 14 godina

Ma za 7 godina EU nece ni postojati...samo kad pocnete gledati u tudji tanjir, pa pocne preglasavanje po Lisabonskom ugovoru, pa zapad hrani istok, pa briselska birokratija otudjena od naroda...
Vec smo to gledali u SFRJ, Evropa u malom se raspala, ne daj boze jos jednom u EU.
Valjda i evroskeptici imaju pravo na misljenje.

Mare

pre 14 godina

5 do 7 godina do Evropske unije? Neka hvala. Imam 27 godina i nemam nameru da gubim vreme ovde cekajuci na EU. Idem ja odavde pa kad Srbija udje i stabilizuje se u EU ja se mozda vratim.

Stefan

pre 14 godina

U Srbiji ne postoji javna rasprava zasto treba ili zasto ne treba pristupiti EU. Mi idemo kao guske u maglu. Ja bih recimo voleo da usvojime nek sisteme vrednosti koji postoje u EU, ali da nikada ne udjemo u ovaj novi kolhoz.

Hrvat

pre 14 godina

Ostvaruju se moje prognoze iako sam ja prognozirao 5 godina ali to je tu, godina više manje. Nijedna zemlja nije preko noći postala članica Unije osim Rumunjske i Bugarske a te dvije zemlje i jesu kamen spoticanja za Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. EU se opekla na primjerima te dvije zemlje i više ne želi ponoviti istu grešku. Nijedna država neće biti primljena u EU dok u potpunosti ne zadovolji sve što EU pred nju postavlja. Hrvatska je barem 10 godina ispred Rumunjske i Bugarske ali mi još čekamo. Srbija, Crna Gora i Makedonija su ispred Rumunjske i Bugarske ali, kako rekoh, čekat će te kao i mi dok se i kod vas sve ne uskladi i ne bude tip-top. Ne budite nestrpljivi, ništa ne ide preko noći.

Euroskeptici koji sanjaju raspad EU, u stvari Boga mole da Srbija bude što prije primljena jer znaju da je to jedini ispravan put, a njihov skepticizam je u stvari odraz nestrpljenja. Tako je bilo i u Hrvatskoj i još je uvijek, no što se bude više bližio datum ulaska Hrvatske u EU to će euroskeptika biti sve manje.

Vaš prvi korak je hvatanje Mladića i Hadžića i isporučivanje tog dvojca u Haag. Vidjet ćete kako će se vrata poslije toga širom otvorit, kandidatura i pregovori ubrzat, a 5-7 godina pretvorit u 4-5 godina. Dakle, moja prognoza za prijem Srbije u 2015. godini još uvijek stoji ali to ovisi o vama (Mladić i Hadžić). Što budete više odugovlačili sa njihovim hapšenjem to ćete duže čekati na ulazak u EU.

Pozdrav iz Hrvatske

MArko

pre 14 godina

Koliko god to skodilo popularnosti ministra Djelica, smatram da treba da opet pocne da insistira na datumima.

2014. je datum na kome Srbija treba da insistira!

Marko

pre 14 godina

Ja verujem da vise od 50% gradjana Srbije ne zeli u EU. Po mom misljenju trebalo bi napraviti referendum pa da se gradjani izjasne da li su za prikljucivanje Srbije EU ili nisu. Tako bar rade zapadne zemlje, npr. Svajcarska...

jovan

pre 14 godina

Voleo bih da ovaj tekst procitaju kriticari DS-a i Borisa Tadica.
Smatram da je izjava Podpredsednika Eu-a sasvim na mestu i data u pravi cas.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

M

pre 14 godina

Bugarska i Rumunija imaju manji standard nego mi i Hrvati. Ali dok god budemo zlocince smatrali za heroje i dok god Hrvati masovno odlaze na Tomsonov koncert, uce svoju decu mrznji (incident u Pragu) a drzava to ne sankcionise nema nama ulazak u EU ni 2100.

E sad...

pre 14 godina

Ova decenija... Kako to samo zvuci.. Pa zar je moguce da smo toliko iza Bugarske i Rumunije? Ajde, razumem da neke stvari trebaju da se ispune pre ulaska, ali ova tortura stvarno nema smisla. Zna se da EU zeli ceo Balkan u Uniji jer je to deo njihove vizije, globalizacije itd, s toga ne vidim razlog da se ovoliko oduzuje. Pa moze se na nekim stvarima raditi I posle ulaska u EU uz pomoc EU jer ce I sami imati veci pristup nacinu funkcionisanja. Pa necemo valjda Mladica juriti celu deceniju? Pustite ovaj narod da iskusi pravu Evropu pa ce I sama shvatanja da budu na vecem nivou samim tim I integracije lakse.
Ovo cekanje ce samo razljutiti narod i izazvati revolt kod istog, a svi znamo kakvi smo kad dodje do toga.
Ne cinite nam uslugu, vec samo pogorsavate stanje!!! Valjda smo zasluzili posle toliko zagadjenog vazduha da dishemo cisti, onakav kakav nam prilici!
Skratite na pola decenije maksimum!

skolarac

pre 14 godina

Evropska Unija je zapocela rad 1957 (zvali su se Evropska Ekonomska Unija, ili tako nesto ) na celu sa Nemackom, Francuskom, Italijom, Belgijom, Luksemburgom i Holandijom.

Dakle ne razumem pesimizam nekih koji misle da ta Unija koja je stara vise od pola veka za par godina nece postojati!!! Voleo bih da mi ti ljudi objasne zasto takva struktura (EU) prema njihovom misljenju nema sanse za opstanak!
Samo da dodam imena zadnjih drzava koje su se pridruzili 2004 EU. Pa vi sami procenite gde su bili pre ulaska u EU a gde su sada te drzave!

Letonija, Estonija, Litvanija, Malta, Rumunska, Madjarska, Slovenija, Kipar, Poljska, Ceska, Slovacka!

Sve te drzave su u proseku 10-ak godina ispred nas!

Objektivno

pre 14 godina

Ako Baro kaze do 5 - 7 godina, a on govori diplomatski jezik, onda takodjer znamo da je u stvarnosti u pitanju barem jos 15 do 17 godina.

Zatocen_u_Getu

pre 14 godina

Još samo kada bismo živeli po 200 godina. Šta se dogodilo sa Đinđićevom 2007? Zar smo 7 do 10 godina iza Rumunije i Bugarske? Tajkuni vladaju Srbijom i njima odgovara da nikada ne uđemo u EU, jer im je ovde raj za korupciju, monopolizam, izrabljivanje radnika, smešne plate, bezobrazno visoke cene... O zdravstvu i obrazovanju da ne pričamo. A odgovara i narkodilerima i trgovcima belim robljem jer im ovde nema ni Europola niti Interpola. Priznajmo sebi, najgora smo zemlja u Evropi.

Трифке

pre 14 godina

Илузионисти и опсенари!!!
Наша власт - којој сам поверовао!
Никада више!!!

Srba Srbin

pre 14 godina

"Od drugih se razlikujem po tome sto zelim da promenim svet u Srbiji dok inteletualci posmatraju i analiziraju puseci cigarete i gundjajuci. " Ne budite negativni, nema spavanja, svaki korak napred je dobar...

Ovo se odnosi na sve one koji ostavljaju negativne komentare po difoltu a citirao sam Dr. Zorana Djindjica

kisa

pre 14 godina

Izvesmo je da je danas teze uci u EU nego pre deset petnaest godina jer EU nije stajala u mestu nego se razvijala i komplikovala. Ali je isto tako i evidentno da je Portugal na primer usao u EU kao siromasna zemlja u trenutku i sa neefektivnom ekonomijom. Da pomenem samo Poljsku ciji je dobar deo stanovnostva godinu dve posle prijema bio na rubu gladi, daleko daleko nego gde je sada Hrvatska ili Srbija, ali danke Poland, danke Vojtila za razbijanje VP. Ceska je takodje bila daleko siromasnija nego mi, da ne pominjem prava manjina i rasizam u ovoj zemlji. Bugarska i Rumunija su primljene na vrat na nos zbog prosirenja Nato-a ka Ukrajini i presecanja vojno politickog uticaja Rusije na Balkanu. Sve u svemu kriterijumi za ulazak u EU su budalastine i sargarepe, pravi razlozi su geo-politicki a sa njima i inekcije kapitala stizu. Ej Srbijo i da si htela nisi mogla biti na "pravoj" strani.To ti je sto ti je i sto su ti pripisali mocnici.
Amen!(jadno)

MIladin Subotic

pre 14 godina

Kakav "optimizam"! Kako "snazna" podrska! Hoce li EU ziveti jos sedam godina u danasnjem sastavu! A na samom kraju pregovora cekace nas razne ucene bivse brace, a posebno Republike Hrvatske. Mozda bi mogli otvoriti rezervni spil karata koji nam dodatno priblizava Rusiju!!! Mozda bi to ubrzalo prijem. Podsecam na "neophodne i vitalno vazne" ulaske u EU Bugarske i Rumunije. Da li je iko prosao ovoliki put ucena!? Kako ce se pozicija tzv Republike Kosovo odraziti na uslove u vezi sa nasim prijemom? Neka nam pomogne Bog, sreca i ono malo iskrenih prijatelja.

súrf

pre 14 godina

svima onima nerealnima, nestrpljivima, pesimisticnima, dzangrizavima: napravite jedan roudtrip po evropi, i kad se vratite, shvaticete gde se nalazi srbija, i koliko je daleko (ili blizu) evropskoj uniji..a i sutra da nas prime, bili bi nezadovoljni jer je mozda prebrzo, pa bi se uporedjivali s jadnim rumunima i bugarima.. pih, aj budimo malo realni za pocetak!

Ime

pre 14 godina

Lepo je što neko drugi ima takvo mišljenje o nama . Ideja da možemo obaviti sve za 5 do 7 godina je veoma optimistčka . U svakom slučaju u pridruživanju uniji mi samo možemo da ostvarimo dobitak , jer moramo prilagoditi ceo naš državni sistem onim kakve imaju države članice a to je veliki plus jer tako možemo staviti tačku na korupciju. Zbog toga mnogim ljudima i smeta naše priključenje uniji jer ih reforme stavljaju u nepovoljan položaj . Što se mene tiče ovo što sada vidimo jeste poslednji trzaj velike guje koja nas je davila proteklih 60 godina . Samo napred !

predrag

pre 14 godina

da je djindjic ziv bili bi tamo za 2 godine.
a taj batakovic je isao tamo valjda da predstavlja drzavu a ne sebe i da reklamira svoju knjigu, mos misliti?!

mikioz

pre 14 godina

"Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji. "

Kljucna rec ovde je "priblizila"

southlander

pre 14 godina

"Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji." Sa ovom nomenklaturom bice 57 godina.Naravno postoji i precica ako EU preuzme balkanske standarde,koje diktira Srbija.

Berisa, Nedzib

pre 14 godina

Kakva je to procijena? Uporedivsi Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju danas sa Bugarskom i Rumunijom za vrijeme njihovog uclanjenja u EU, po ekonomskim, demokratskim i politickim standardima, te zemlje su zrelije za clanstvo nego sto su Bugarska i Rumunija bile. Cini mi se da se se perspektiva na clanstvo vjestacko dugovlaci i dalje koristi kao sredstvo za vrsenje pritiska. Kandidatima samo toliko, clanstvo je vazno, ali ne pod svakoj cijeni.

gosa

pre 14 godina

Iz optimistickih/euforisnih izjava nasih politicara, ispada da oni ocekuju da taj proces nece trajati duze od 5 do 7 meseci. Koji naivci !!??

JohnD

pre 14 godina

Srbija je Evropska zemlja. Ne kukajte, radite i budite srecni. Mogli ste da se rodite u Somaliji, Afganistanu ili negde drugde u p.m. Promene su uvek prespore a zivot je kratak i zato ako vas previse zulja uzmete biometrijski pasos u rucicu i cao Srbijo.

Vrscanin

pre 14 godina

Nije pitanje koliko treba Srbiji da se uskladi sa EU zakonima i propisima, posto smo imali prilike da se uverimo da kad se nesto hoce (beli sengen) da se moze za kratko vreme, ali mene brine vise koliko treba Evropi da primi zemlje zapadnog Balkana u svoje redove, i koliko su zemlje zapadnog Balkana sposobne da pritisnu EU da nas/ih prime.

NIkola

pre 14 godina

I Rumunija i Bugarska su u EU vec 5 godina pa sad bankrotirale a Bugarska ima isti GDP kao 1989 godine i prosecnu platu od 250 eura. EU nije bajka, ako Srbije ne moze sama da se vrati ekonomski makar tamo gde je bila 1989 godine tu joj ni EU nece moci pomoci. Meni su mnogo vazniji borba protiv korupcija koja ne postoji i da vidim konacno lopove u zatvoru nego vesti o EU sa kojim nas bombarduju svakog dana po nekoliko puta stalno licitirajuci nekim datumima u buducnosti. A neukusno je to da treba da smo srecni sto su Tadic i veciti ministar podstanar Djelic na vlasti, valjda mi koji ovde zivimo znamo bolje, nismo slepi da vidimo rezultate za 10 godina a znamo svi koji su NAZALOST

Volt D.

pre 14 godina

"...A vi ćete se vratiti da to proslavimo ovde u Parizu..."
Ako Đelić treba da bude na vlasti još 5-7 godina, onda bolje da se odreknemo i Evropske i Unije i nauke i ekonomije i napretka i svega. Ako Đelić i kompanija ostanu na vlasti još 5 do 7 narednih godina, evo, svečano obećavam da ću da se zauvek iselim u Tunguziju!

amsterdamer

pre 14 godina

Naslov (Barrot: srbija u eu za 5-7 godina) i ono sto je Barrot izjavio se ne poklapa. Istina jeste da ce Srbiji trebati toliko vremena da se samo priblizi, odnosno u najbolju ruku da zavrsi pregovore sa unijom a nakon toga jos 2-3 da se ratifikuje accession treaty. Status kandidata uz muku mozemo dobiti do kraja sledece godine, i to ako isporucimo Mladica pa da nam se daju krila. Niko jos nije uspeo za manje od godinu dana da dobije status kandidata. Evo i Island koji je svemir za Srbiju je podneo zahtev u aprilu a vec ulazimo u 2010. za 4 dana. Ljudi budite realni, obrazujte se, i citajte sami o procesu priblizavanja. Optimalni prikaz bez prevelikih turbulencija, isporuku Mladica, uspostavljanje harmonicnih odnosa sa Kosovom bi bio: kraj 2010. verovatno 2011. status kandidata. 2012 pocetak pregovora. 2017 kraj pregovora. 2019/2020 punopravno clanstvo. Ne postoji zemlja, slicna nasoj koja je zavrsila pregovore za manje od 5 godina sem Slovacke i Slovenije. Ko ne veruje, link ima ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/Enlargement_of_the_European_Union

Po ovom grafikonu, i balastom koji mi vucemo, sklon sam da verujem da cemo imati slican ritam kao Bugarska i Rumunija.

ime-moje

pre 14 godina

5-7 godina treba za završiti pregovore i onda još 2-3 do punopravnog članstva u normalnim okolnostima.
Proces pridruženja EU traje od 8-12 godina - ako gledamo posljednja proširenja (8 g je trebalo Sloveniji i Slovačkoj, a Rumunjskoj i Bugarskoj 12.
Hrvatska je predala zahtjev za kandidaturu 2003. i ulazi u EU 2012. godine (nakon 9 godina što je predala zahtjev).

kao da je juce bilo...

pre 14 godina

Oseca li neko odgovornost zbog izjava da ce Srbija uci u EU 2012. godine (iz kampanje) ili 2014. godine (odnedavno)? Npr. covek koji vodi ovu turisticku grupu po Evropi i neki mu bliski partijski drugovi?

Aleksandar

pre 14 godina

Sve zavisi od nas.
Ono sto je dobro, nema vise vracanja nazad u nesigurnost.Takodje, sto se vise priblizavamo principima EU, zivecemo samo bolje. Primera radi, ni Norveska nije clanica EU, ali ispunjava 100% kriterijume EU.
Stoga, kao sto je bilo za ukidanje viza, manje price o datumima, vise reformi!

Fansi

pre 14 godina

Potpredsednik EK Žak Baro procenio je da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji"

A koliko jos godana treba Srbiji da bude punoprvana clanica EU, to ovaj covek ne kaze.

Skyliner

pre 14 godina

Gosp. Baro nije rekao da Srbija ne moze i brze u EU. Kada ce Srbija uci u EU zavisi od nje same, kojim tempom ce ispuniti uslove. Isto kao sto 5-7 god. nisu garancija ako se uslovi ne ispune da ce uopste uci. Znaci sve zavisi od vlade. A vladu biramo MI!

Nenad

pre 14 godina

Možda bih i poverovao u priče gde je u EU samo velikima dobro a mali dobijaju mrvice, da ne vidim Sloveniju sa svojih 970 eura prosečne plate. Ni manje države ni većeg blagostanja... Gledam slike od tetke i baš su lepi putevi lepo sređeno... treba videti. Moramo što pre u EU al' što pre iznutra. Da nekako ove naše tajkune pripitomimo nekako, ne znam kako, oni su najveća prepreka, monopolisti, biznis mafija itd, da njih nekako lepo uvedemo u normalne tržišne tokove i onda pun gas EU standard života, radna mesta, stvaranje porodica itd

NS

pre 14 godina

Ništa nam ne stoji na putu da društvo već za dve godine bude uređeno tako da samo formalno-pravno nismo u EU.
A da bi to tako i bilo, raditi treba danas i svakog narednog dana, ne dozvoljavajući pasivnost, mrzovolju, razočarenje i ne dozvoliti obesmišljenoj samozvanoj eliti da troši vreme i odlaže oslobađanje potencijala ovoga društva zarad svojih prizemnih interesa.
Pomislite samo koliko njih je pričalo o srpstvu i patriotizmu, a pogledajte prosjake na sve strane.
Bilo je dosta.

MixajloN

pre 14 godina

Novogodisnji poklon za tajkune i nacionaliste - u najboljem slucaju imaju jos 5-7 godina fore da nas mazu i lazu, a ako dodju na vlast onda mogu prolongirati i vise.

Ovako trusno podrucje kao sto je Balkan jako je tesko kontrolisati ako nije i formalno pravno u EU. Nazalost - to Evropa ne razume, a kada bude shvatila bice opet kasno. Jer ce u medjuvremenu opet doci neki koji ce nas odvuci jos unatrag sto ce produziti rok na jos nekih 10 godina i tako "kolut napred kolut nazad". Dok opet ne dodje do sukoba i stradanja, a sto ipak verujem nikome u EU nije u interesu.
I jos nesto - clanstvo u EU ni mi ni oni ne bi trebalo da shvatamo kao "sargarepu" vec kao "stap" i to "stap" koji mlati tamo gde i treba, a ne po narodu i sirotinji koja je vec umlacena i kojoj u EU nikako ne moze biti gore nego sto vec jeste.
EU bi nas trebala primiti sto pre, u pocetku bez prava glasa, a onda kako budemo napredovali da nam se i ta prava sukcesivno daju. Takođe bi morala revidirati programe subvencija i pomoci koji bi morali ici iskljucivo na konktretne programe i projekte, a ne po sistemu "sad ste u EU i po tom osnovu imate pravo na toliko i toliko". To je pogresno i to treba revidirati. Ta filozofija je dovela do velikih gubitaka u Rumuniji i Bugarskoj, jer im je data "na slepo". Mi nismo krivi za to, ali je EU donela politicku odluku kako bi nam pokazala kako drugi mogu, iako ustvari nisu bili spremni za to.
Ja sam za to da budemo naterani da slusamo EU ali da to bude oroceno i to tako da bi izbegli taj neizbezni "napred-nazad" ciklus. I ovako i onako mi ih moramo slusati, pa zasto to ne orociti i ne obavezati se ugovorom. Ok, ako narod glasa za antievropsku politiku, ali ako si pridruzeni clan EU, onda ima da se uklopis u ono na sta si se obavezao i tacka. A tu su onda ogranicene mogucnosti za manipulacije i stvaranje problema i incidenata. Znaci bolja kontrola situacije na brdovitom Balkanu.

a!

pre 14 godina

Ulazak u EU uopste nije merilo razvijenosti zemlje! Mi smo razvijeniji od Bugara pa nismo u EU, a da ne spominjem Hrvatsku koja je ima veci dohodak po glavi stanovnika od vecine zemalja koje su se prikljucile EU 2004. osim Slovenije, Ceske i Slovacke!

igor

pre 14 godina

Najveci je problem sto na Balkanu (Srbija, Hrvatska, Crna-Gora) cela mantra oko EU ustvari sluzi da se dobiju izbori - tj. prica o EU je stavljena u domen dnevne-politike. Da nije tako, bilo bi obrnuto: mi bi se trudili da unapredimo ekonomiju zbog nas samih, da imamo autoputeve kao u Zapadnoj Evropi zato sto je to dobro... Ovde se prica da Koridor 10 moramo zavrsiti, jer je to nasa obaveza, a ne da sklonimo onoliki saobracaj sa Beogradskih ulica... Mi treba da se bavimo sobom i reformisemo drustvo primenjujuci pozitive stvari iz Evrope zbog nas - nakon toga uclanjenje ce, kao u slucaju Islanda, biti formalni cin i jedino tako cemo uci kako Tadic kaze "ponosno u Evropu". Medjutim, to je u nasim uslovima ocigledno nemoguce, jer politicko drustvo nije zrelo, a opozicija skuplja jeftine poene demagogijom i primorava vladu da se slicno ponasa i time delimicno urusava neosporno dobre rezultate.

Miljenko

pre 14 godina

A moglo je i 1987-me da je postojala normalna politika i da se narod nesto pitao. Ovako u najboljem slucaju tek 2017. Do the math!