Subota, 18.02.2017.

19:11

Pismo u Hagu "drugim kanalima", uzalud trud Izetbegovića

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je uspeo da prosledi pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uprkos "intervenciji" Bakira Izetbegovića.

Izvor: Beta

Pismo u Hagu
Thinkstock

Pismo je stiglo u sud "drugom kanalima", javila je televizija ATV, pošto je prethodno objavljeno da je bošnjački član Predsedništva BiH naredio ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da pismo ne prosledi.

U pismu Crnadak obaveštava MSP u Hagu da je Izetbegovićeva odluka da naredne nedelje preda revizuju presude tužbe BiH protiv Srbije doneta izvan institucija BiH i da nije pravosnažna.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će ponovo obavestiti Međunarodni sud pravde u Hagu da iza najavljenog zahteva za reviziju presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ne stoji država Bosna i Hercegovina, već deo bošnjačkog naroda i neformalna grupa ljudi.

Ivanić je novinarima u Banjaluci rekao da će uputiti i pismo zemljama članicama Saveta za primenu mira u BiH (PIK), da bi ih obavestio da je odluka bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude "paralelizam i rušenje institucija BiH".

On je predložio i da Skupština Republike Srpske razmotri posledice vaninstitucionalnog delovanja Izetbegovića i dela bošnjačke političke elite.

Po njegovim rečima, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH treba redovno da obavljaju svoje redovne poslove, ali ne i da učestvuju na sednicama parlamenta BiH i Saveta ministara BiH, zbog vaninstitucionalnog delovanja Stranke demokratske akcije.

Sutra će se u Banjaluci održati sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova Crnadka, nakon kojeg će se ministar na konferenciji za novinare, kako je najavljeno, detaljnije govoriti o ovom slučaju.

U ponedeljak će biti održan sastanak lidera stranaka Saveza za promene sa predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz Republike Srpske, posle kojeg će biti zauzet stav o najnovijem potezu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, javila je ATV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: