Četvrtak, 12.02.2009.

00:48

Uhapšeno sedmoro pirata

Multinacionalne pomorske snage uhapsile su sedmoro pirata u Adenskom zalivu, u prvoj takvoj akciji od pokretanja operacije protiv gusara u vodama Somalije.

Izvor: Tanjug

Default images

Američka mornarica uhapsila je pirate pošto je primila uznemiravajući poziv sa jednog trgovačkog broda koji je plovio Adenskim zalivom, u blizini istočne afričke države Somalije. Pirati su u Zalivu, koji povezuje Evropu sa Azijom i Bliskim istokom preko Sueckog kanala, oteli na desetine brodova tokom prošle godine, uzevši milione dolara otkupnine za njihovo oslobađanje.

Ratne mornarice, uključujući i zemlje članica Evropske unije i Kinu, poslale su svoje brodove u vode Somalije kako bi odgovorili na pretnju koja dolazi od pirata, što je rezultiralo manjim brojem otmica, naveo je Rojters.

Iako je međunarodna misija dala rezultate u vidu smanjivanja broja uspešnih otmica, ipak su u januaru oteta tri broda.

U kombinovanim pomorskim snagama nalaze se brodovi američke, kanadske, britanske, danske, francuske, nemačke i pakistanske ratne mornarice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: