Četvrtak, 05.12.2002.

15:46

Milan Trešnjić odbacuje optužbe o događajima iz 1944.

Izvor: Beta

Default images

Nekadašnji jugoslovenski oficir i diplomata Milan Trešnjić odbacio je u četvrtak kao "uvredu i klevetu" navode grupe Beograđana da je odgovoran za ratne zločine odmah nakon oslobođenja Beograda 1944. godine. "U prijavi grupe građana sadržana je zlonamerna, iskonstruisana i ogavna laž o meni i o mome navodnom 'priznanju' počinjenog dela ratnog zločina", navodi se u reagovanju Trešnjića dostavljenom agenciji Beta.

Grupa Beograđana podnela je prijavu protiv Milana Trešnjića, nekadašnjeg majora OZNA-e, uz obrazloženje da je u intervjuu za časopis "Krug" "priznao" da je, kako se navodi u prijavi, "u oktobru 1944, po ulasku partizanskih odreda u Beograd, kao pripadnik Šeste ličke divizije, učestvovao u hapšenju, otvaranju evidencionih kartona i ubistvu mnogih nedužnih Beograđana".

U reagovanju, Milan Trešnjić navodi da je o događajima 1944. godine svedočio "za istoriju, a ne za zloupotrebu", kao i da je do tog njegovog svedočenja grupa građana koja ga tuži došla "neovlašteno i piratski". "Kako je grupa građana neovlašteno i piratski došla do tog zapisa, valjda će se pokazati na sudu, onda kada će to biti rezultat moje tužbe, od čega nemam nameru da odustanem", navodi se u Trešnjićevom reagovanju.

On je naveo da je "pravu i materijalnu" istina o događajima u Beogradu oktobra 1944. godine, o radu OZNA-e i o njegovom radu kao pripadnika OZNA-e objavio u knjigama "Vreme razlaza" i "Od Tuđmana do Broza" izdatih 1989. i 1991. godine. "Tu će se naći i pročitati iskreno i časno kazivanje jednog borca, istorijske istine radi, sve ono što će poslužiti sadašnjim i budućim istoričarima za davanje objektivne ocene o tadašnjim događajima i o ratovanju oslobodilaca Beograda", navodi se u pismu Milana Trešnjića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: