Huper: Izveštaj o budućnosti Kosova

Stručnjak za Zapadni Balkan Džejms Huper ocenio da je izveštaj Klinta Vilijamsona, iako govori o prošlosti Kosova, u stvari izveštaj o njegovoj budućnosti.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

15:28

Default images

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike, bivši američki diplomata je istakao da se u izveštaju tužioca Vilijamsona analiziraju događaji po završetku rata na Kosovu, sredinom juna 1999, i da zato novi Specijalni sud koji treba da bude osnovan ne treba poistovećivati sa Haškim tribunalom, koji se fokusirao na zločine na Kosovu pre i tokom rata.

"Ambasador Vilijamson je čovek od velikog integriteta, on potpuno podržava nezavisnost Kosova i on u ovom slučaju ne sudi o nezavisnosti Kosova, već nekolicini pojedinaca, koji su iskoristili svoju poziciju da bi se dokopali političke moći i finansijske dobiti posle rata", rekao je Vilijamson.

On je naglasio da "nije u pitanju nezavisnost Kosova već njegova sposobnost da postane država u kojoj se poštuje vladavina prava", dodajući da je to pitanje ono što zabrinjava i kada je reč o zastrašivanju svedoka o čemu govori i tužilac Vilijamson u izveštaju.

"U njegovom izveštaju, a čitao sam svaku reč i mnoge delove dva puta, on se vrlo snažno izjašnjava o tome kao o nečemu što se i sada dešava i da je to široko poznato medju stanovnicima Kosova, i da je to nešto sa čime će morati da se pomire", rekao je.

Huper je izrazio uverenje da su "bolji delovi kosovskog društva spremni na to". "Vilijamson primećuje da je predsednica (Atifete) Jahjaga od samog početka svog mandata podržavala njegovu istragu i mislim da je to vrlo impresivno", dodao je.

Huper smatra da će Vlada SAD insistirati da ovo bude sprovedeno, da se ove institucije osnuju. "Mislim da bi za Kosovo bilo vrlo rizično da pogrešno protumači važnost koju SAD pridaju ovom specijalnom sudu i procedure koje će uslediti, iako će to možda zahtevati teško glasanje u skupštini i žrtvovanje nekih ljudi", rekao je.

Bivši američki diplomata naglasio je da to mora da se uradi ukoliko gradjani Kosova žele da zadrže dobre odnose sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: