Pajtić: Srpska, pa evropska Srbija

Bojan Pajtić naziva ponižavajućom tezu da nam EU treba jer nismo u stanju sami da sredimo državu. SNS: DS priznao da je EU paravan za partijsko zapošljavanje.

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

14:46

Default images

U ove tri odrednice sadržana su ukratko tri odgovora koja je lider demokrata uputio, kako je naveo, jednom analitičaru, jednom uredniku i jednom državniku, koji su mu zamerili na tezama koje je nedavno izneo u autorskom tekstu za Nedeljnik.

Pajtić u pisanoj izjavi za medije navodi da se ispostavilo da je, nakon perioda u kom je najčešće prozivan kao autonomaš, posle autorskog teksta postao srpski nacionalista.

Pojašnjavajući svoju tezu da "ne možemo da napravimo evropsku Srbiju ako pre toga ne napravimo srpsku Srbiju", te da "Evropa ne može da bude jedina, nego bolja alternativa", Pajtić kaže da je tada mislio da su te teze sasvim jasne i da ih nije potrebno obrazlagati.

Ipak, kako kaže, analitičar mu je odgovorio da "mi nemamo kapacitet da sami sredjujemo Srbiju i da zato moramo u Evropsku uniju", urednik je konstatovao da mu u Pajtićevom tekstu ništa nije jasno, te da mu "Planeta majmuna" zvuči kao "srpska Srbija", samo bolje, a državnik mu je zamerio što svojim rečima dovodi u pitanje jasnu opredeljenost za EU i da je to korak unazad za Srbiju.

"Možda se baš u te tri zamerke krije suštinski razlog zašto Srbija ne napreduje i zašto je večito talac nedorasle elite (kojoj, da ne bude zabune, i sam pripadam). Zato mi valja da odgovorim na njih", konstatuje Pajtić u pisanoj izjavi.

U tom odgovoru objašnjava da to što Srbija prvo treba da bude po meri svojih gradjana pa onda po evropskoj meri nije korak unazad, nego korak ka cilju.

"Zalažem se da prvo uredimo državu u dogovoru s gradjanima, jer je to jedina garancija da ćemo kao stabilna i dostojanstvena Srbija ući u Evropsku uniju na velika vrata", porucuje Pajtić u pisanoj izjavi.

Lider demokrata zatim iznosi niz kritika na račun političara, medju koje i sebe ubraja, a koji, kaže, tretiraju gradjane kao nedoraslu masu, dok "sadašnji premijer o gradjanima najčešće govori kao o svom narodu, u najboljem maniru kralja Ibija".

On zamera političarima koji gradjanima prete da ćemo "ako ne udjemo u EU umreti od gladi", i konstatuje da "Srbiju vodi jedan jedini čovek i to potpuno sam".

"Vodja nas svom snagom vodi u reforme i tvrdi da ima jasan plan za Srbiju. On kaže da ćemo, pored 4,5 miliona hektara plodne zemlje, umreti od gladi ako ne udjemo u Evropsku uniju. Da bi nas u to dodatno uverio, on tajnim ugovorom uzima zemlju srpskim seljacima i poklanja je upola cene stranoj kompaniji. Ako tako nastavi, stvarno ćemo umreti od gladi", smatra Pajtić.

Kritikuje i socijaliste ciji lider, kako kaže, tvrdi da "ne možemo sa socijalističkim idejama u Evropsku uniju".

"Voleo bih da tu tezu da se sa socijalističkim idejama ne može u Evropu objasni socijaldemokrati i šefu Progresivne alijanse socijalista Martinu Šulcu, predsedniku Evropskog parlamenta", kaže Pajtić tvrdeći da "idemo u Evropu naglavačke".

Nabrajajući sve nelogičnosti koje prema njegovom mišljenju krase Srbiju u ovom trenutku, Pajtić zaključuje:

"Pokažite mi evropsku državu u kojoj poplave naprave dugoročnu štetu od preko dve milijarde evra i gde od vode strada preko 50 ljudi, a da za to ama baš niko ne odgovara. Nema takve države. Ako tako nastavimo, ni ove neće biti. Podvucimo crtu. Prvo srpska. Onda evropska. Tamo gde udješ puzeći, nikad se ne ispraviš."

SNS: DS priznao da je EU paravan

SNS saopštila da su građani dočekali trenutak da Bojan Pajtić prizna da je EU bila paravan "za partijsko zapošljavanje".

SNS u saopštenju navodi da politička elita oličena u DS priznaje danas i da je uglas iskazivala jasnu opredeljenost za Evropsku uniju, ali da su "taj proces razvlačili i odugovlačili jer je opredeljenost za EU, kako sami kažu, bila vračka kojom se neograničeno i nesputano vlada".

"Pored svih izvinjenja, ispovesti i priznanja, molimo aktuelnog predsednika DS za bar još jedan nadahnuti autorski tekst u kome će objasniti kako je opljačkao Vojvodinu i od najbogatije regije u Srbiji napravio regiju sa najvećom stopom nezaposlenosti", navode naprednjaci.

SNS traži od Pajtića i objašnjenje " zbog čega je tokom njegovih mandata u Vojvodini otpušteno više od 200 hiljada radnika, zašto je šakom i lopatom zapošljavao svoje prijatelje i rodjake i partijske drugove u pokrajinsku administraciju, opljačkao Razvojnu banku Vojvodine, Fond za razvoj, pokrajinske robne rezerve", navode naprednjaci.

Kako dodaju, SNS će nastaviti da se trudi da popravi sve ono što su uništile demokrate i njihovi funkcioneri "koji su se kradjama basnoslovno obogatili" i gradjane doveli na rub egzistencije.

"SNS će učiniti sve da od Srbije napravi modernu, razvijenu, sa zdravom privredom, evropsku Srbiju, i da nam uvek budu interesi naših gradjana i države ispred partijskih i ličnih interesa, kao što je bilo za vreme vladavine DS-a", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: