Stopiran dijalog o krizi u Siriji

Posle polučasovnog, kratkog i napetog sastanka u Ženevi, pregovori između sirijske vlasti i opozicije su obustavljeni.

Izvor: B92

Subota, 15.02.2014.

17:43

Default images

Budućnost pregovaračkog procesa sirijske vlasti i opozicije od danas je pod znakom pitanja, jer pregovori obustavljeni, a da nije nađen način za izlazak iz ćorsokaka koji poslednjih godina opterećuje ovu zemlju.

Na sastanku su dominirali različiti stavovi oko toga kako rešiti pitanje nasilja i političke tranzicije, a mišljenja, sudeći prema izveštajima, nisu ništa bliža nego ranije. Mapa puta za ostvarivanje mira u Siriji koja nije sprovedena dogoverena je na prvoj mirovnoj konferenciji, poznatoj pod nazivom "Ženeva 1".

U gotovo trogodišnjem konfliktu, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, u Siriji je poginulo više od 140.000 ljudi, uključujući 50.000 civila, dok je izbeglo blizu 2,5 miliona ljudi.

Međunarodni posrednik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi koji je otvorio današnje direktne razgovore između sirijske vlade i opozicije u pokušaju da se pokrene zastoj u pregovorima, posle sastanka se izvinio sirijskom narodu što nije ostvaren napredak, a žaljenje zbog neuspeha pregovora izrazili su i predstavnici sirijske vlade.

Zamenik šefa sirijske diplomatije je Fejsal Mikdad istakao je da zvanični Damask želi da "nastavi pregovore, sve dok se ne dostigne sporazum".

Mikdad je rekao da je vladina delegacija došla da bi tražila političko rešenje, ali da je opozicija došla sa drugačijim dnevnim redom, koji nije realan.

"Opozicija želi jedino da razgovara o prelaznoj vladi. Međutim, potrebno je da se počne razmatrati borba protiv terorizma, potrebno je stvoriti uslove za bezbednost", smatra Mikdad dodajući da opozicija ne priznaje da u Siriji postoji terorizam.

Posrednik Brahimi je na konferenciji za štampu izneo kako je predložio agendu za još jednu rundu pregovora, koji bi najpre bili koncentrisani na okončanje nasilja i terorizma, potom na formiranje prelaznog vladajućeg tela, a zatim na institucije, nacionalno pomirenje i nacionalnu debatu.

"Na nesreću vlada je to odbila", naveo je Brahimi, dodajući da će sada zatražiti konsultacije sa SAD i Rusijom - glavnim sponzorima mirovne konferencije - kao i sa UN, da bi video šta dalje da se radi.

"Mislim da je bolje da obe strane odu i razmisle o svojoj odgovornosti i o tome da li žele da se ovaj proces nastavi ili ne", rekao je Brahimi koji ne želi da izgubi još nedelju ili više dana dok se pregovori ne nastave.

On smatra da nije dobro ni za pregovoarački proces, ni za Siriju, da pregovoarači dođu na novu rundu pregovora i upadnu u iste zamke kao pre.

Prema rečima pregovarača opozicije Ahmada Džakala, današnja sednica je bila kratka i veoma napeta, tokom nje su dominirale razlike oko toga kako rešiti pitanje nasilja i političke tranzicije, preneo je Rojters.

"Gospodin Brahimi nije odredio datum treće runde, ali je jasno rekao da očekuje da će biti održana", rekao je Džakal.

Prva runda konferencije "Ženeva-2" krajem januara trajala je u duže od nedelju dana i nije postignuta nikakva saglasnost, a druga runda pregovora počela je u ponedeljak i trajala je do danas, šest uzastopnih dana u Palati nacija UN u Ženevi.

Za to vreme, prema izveštajima sa terena, nasilje u Siriji je eskaliralo. Prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, samo od početka ovog meseca, dok su pregovori u Ženevi bili u toku, ubijeno je 3.400 ljudi.

Član opozicionog pregovaračkog tima Anas al-Abdeh ističe kako je njegova strana prihvatila Brahimijevu agendu, ali da je nespremnost sirijske vlade da je prihvati dovela u pitanje treću rundu u okviru pregovora "Ženeva 2".

Al-Abdeh ističe da će nove runde pregovora biti kad vlada prihvati da razgovara o privremenom vladajućem telu i kada, kako je rekao, opozicija bude imala pravog partnera zainteresovanog da razgovara o političkom rešenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: