Bosić: Neću ići kod Dodika

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da se neće odazvati pozivu predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2014.

20:28

Default images

Dodik je pozvao političare na radno-konsultativni sastanak povodom aktuelne političke situacije i protesta u Federaciji BiH.

"Svakako da se nećemo odazvati na poziv posle Dodikovog primitivnog, brutalnog olajavanja na javnom servisu RS, u jučerašnjoj emisiji", kazao je Bosić za agenciju Beta.

On tvrdi da je Dodik "izgubio kredibilitet kao predsednik RS", jer je predsedničku funkciju podredio funkciji lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i ličnim interesima, zbog čega nema kredibilitet da zastupa sve građane RS.

Lider SDS-a je dodao da Dodik "bahato vređa i ponižava" građane RS i napada političke partije koje nisu uz njega.

"Optuživati nas da smo strani plaćenici, koji hoće da sruše RS, a dan posle poslati nam poziv na konsultacije je velika drskost i bezobrazluk", rekao je Bosić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je sinoć u intervjuu na RT RS Srpsku demokratsku stranku i njenog lidera da su po nalogu stranaca učestvovali u procesu pripreme haosa u Republici Spskoj, od čega su privremeno odustali, da bi poslednjih dana ponovo pokrenuli kampanju o protestima u ovom entitetu.

Bosić je ponovio da SDS ostaje pri zahtevu da se stvore zakonski uslovi i raspišu prevremeni izbori u RS, jer je rok od osam meseci, kada bi trebalo da se održe redovni opšti izbori u BiH, isuviše dug period "u kojem se može svašta desiti".

"Sudbina prevremenih izbora u RS i njihovog provodjenja je u odluci Milorada Dodika", kazao je Bosić i dodao da je potrebno izbore održati što pre, kako bi na vlast u RS došli ljudi koji će je "pokušati izvući iz blata i krize u koju ju je dovela sadašnja vlast".

Da bi došlo do prevremenih izbora, potrebno je da predsednik RS raspusti Skupštinu ili da se sama raspusti, da predsednik RS podnese ostavku, kao i da se prethodno izmeni Izborni zakon BiH, pri čemu bi izabrana vlast na prevremenim izborima bila birana četiri godine, a ne imala skraćeni madat do prvih opštih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: