"I ratnu mašineriju protiv FARC-a"

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos obećao je odlučnu odmazdu, uz angažovanje "celokupne ratne mašinerije", za 19 vojnika koje su u subotu ubile snage FARC.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2013.

20:58

Default images

Naime, na praznik nezavisnosti te zemlje, u dva napada pripadnici pobunjeničkih Revolucionarnih vojnih snaga Kolumbije (FARC) ubili su 19 vojnika.

Santos je u nedelju doputovao u Arauku, na granici sa Venecuelom, gde je u napadu iz zasede ubijeno 15 pripadnika bataljnona koji je čuvao izvesno naftno postrojenje, izveštava AFP.

Još četiri vojnika su ubijena u gradu Donseljo, u južnoj saveznoj državi Kaketa - tradicionalnom uporištu FARC-a.

FARC je u novembru prošle godine, kada su u Havani otpočeli pregovori između njega i kolumbijske vlade, tražio prekid vatre, ali je predsednik Santos to odbio.

Poslednjih godina FARC je doživljavao teške vojne poraze i prema procenama analitičara izgledi za okončanje njihove pobune, stare gotovo pola veka, nisu nikada bili bolji.

I kolumbijske vlasti i predstavnici FARC u poslednje vreme su govorili o tome kako je postignut preliminaran dogovor o agrarnoj reformi, ali da ništa neće bti rešeno dok se ne postignu sporazumi o svih šest tačaka pregovaračke agende, među kojima su i pitanje razoružanja i učešća FARC u politici.

Pregovori u Havani predstavljaju četvrti pokušaj od 1980-ih godina da se okonča sukob u kome je do sada poginulo 600.000, raseljeno više od 3,7 miliona, a nestalo 15.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: