Gruevski neće prevremene izbore

Premijer Makedonije i lider vladajuće VMRO- DPMNE Nikola Gruevski poručio je opoziciji da nema dogovora o pitanju održavanja prevremenih parlamentarnih izbora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

21:28

Default images

Iz Brisela, međutim, raste pritisak na vlast i opoziciju da dijalogom razreše političku krizu.

Tri dana pre krajnjeg roka za podnošenje kandidatskih listi za lokalne izbore, koji će biti održani 24. marta, Gruevski je još jednom pozvao opoziciju da pristane na nastavak političkog dijaloga.

On smatra da su razjašnjenje događaja od 24. decembra u makedonskom parlamentu, pojačani međunarodni monitoring lokalnih izbora i spremnost na ispunjavanje preporuka OEBS-a za fer izbore, dovoljan preduslov da se opozicija vrati u Parlament.

Gruevski je govoreći o 24. decembru mislio na incidente ispred i u skupštini, u kojoj je obezbeđenje uklonilo poslanike opozicije i novinare, na dan kada se glasalo o budžetu.

Opozicija koja je i danas protestovala ispred državnih institucija, dala je rok od tri dana premijeru da raspiše prevremene parlamentarne izbore a ukoliko se to ne desi, najavila bojkot lokalnih izbora.

Goran Misovski iz opozicione Nove socijaldemokratske stranke je izjavio da su svi poslanici te stranke deponovali svoje ostavke na poslaničke funkcije i ukoliko se ne private njihovi zahtevi, spremni su da ih i zvanično podnesu.

U međuvremenu, sve veći je pritisak iz Brisela da se postigne politički dijalog.

Nekoliko evroparlamentaraca predvođeni Jiržijem Buzekom danas je razgovaralo sa makedonskim rukovodstvom, a u nenajavljenu posetu došao je i direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino.

U Skoplje će sutra doputovati izvestilac za Makedoniju u Evropskom parlamentu Ričard Houvit, a sledeće nedelje i evrokomesar za proširenje Štefan File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: