Potpisana tri sporazuma sa Kiprom

Na prvom samitu vlada Srbije i Kipra, zvaničnici dveju država potpisali su danas u Beogradu tri sporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

00:35

Default images

Vlade su najavile da će na sledećem sastanku, u Nikoziji, potpisati i druge sporazume o saradnji.

Potpisani su: Memorandum o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva, Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i EU o readmisiji i Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja.

Premijer Ivica Dačić je s kiparskim predsednikom Dimitrisom Hristofijasom potpisao Memorandum o razumevanju dveju vlada o uspostavljanju unapređenog partnerstva, a s kiparskim ministrom pravde i javnog reda Lukasom Lukom Protokol o sprovođenju Sporazuma Srbije i EU o readmisiji.

Sporazum dveju vlada o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja potpisali su resorni ministri Milutin Mrkonjić i Eftimios Flurencu.

U popodnevnom delu samita su, uoči potpisivanja sporazuma, održani bilateralni susreti premijera Dačića i predsednika Hristofijasa, sastanak ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića i ministra saobraćaja Eftimiosa Flurencua, kao i plenarni susret članova dve vlade.

Premijer Dačić i predsednik Kipra Dimitris Hristofjas konstatovali su da su saglasni o fundamentalnim regionalnim i međunarodnim pitanjima i istakli da je na prvom sastanku dveju vlada postavljena osnova za dalji razvoj odnosa.

"Znamo da će Kipar biti za podršku naših stavova kada se radi o Kosovu, kao što Kipar zna da će Srbija uvek biti za pravedno rešenje kiparskog pitanja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Predsednik Kipra je istakao podršku evrointegraciji Srbije: "Rekao sam srpskom premijeru da Srbija može da računa na Kipar kao na svog ambasadora u Evopskoj uniji".

"Kipar podržava dijalog Beograda i Prištine, nadajući se da će doći do obostrano prihvaljivog rešenja, što bi veoma pomoglo ulasku Srbije u EU", rekao je Hristofjas.

Uoči skupa, kiparski zvaničnici su potvrdili podršku Srbiji po pitanju Kosova i EU, a lideri dveju zemalja su razmenili ordenje.

Predsednik Tomislav Nikolić uručio je kiparskom kolegi Dimitrisu Hristofijasu, nakon susreta tet-a-tet, Orden Republike Srbije na lenti. Hristofijas je Nikoliću uručio Veliki orden reda Makarijusa Trećeg na ogrlici.

Hristofijasu je u zgradi Predsedništva priređen svečani doček uz gardu i intoniranje himni dveju država.

Susretom potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i ministra pravde Kipra Lukasa Luke počeo je prvi srpsko-kiparski samit u Beogradu.

Luka je u razgovoru s Ljajićem preneo čvrst stav Kipra da nikad ne prizna nezavisnost Kosova. On je istakao da da je jedini ispravan put u rešavanju kosovskog pitanja poštovanje normi međunarodnog prava.

Ljajić je Luki preneo zahvalnost kiparskoj vladi na podršci koju ta država pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na principijelnom stavu Kipra da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.
Foto: Tanjug
Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Ljajić je sa Lukom, koji zastupa i kiparskog ministra industrije, trgovine i turizma, razgovarao o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Kipra, kao i o mogućnostima za proširivanje privredne saradnje i povećanja obima robne razmene.

Ljajić i Luka saglasili su se i da dobri politički odnosi dve zemlje treba da budu propraćeni i adekvatnim nivoom privredne saradnje. Sagovornici su saglasni u tome da veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje postoji u oblastima poljoprivrede, prehrambene i farmaceutske industrije, infrastrukture i turizma.

Takođe, saglasili su se i da bi organizovanje poslovnog foruma dve zemlje u trećem kvartalu ove godine bilo odlična prilika za uspostavljanje boljih veza privrednika Srbije i Kipra, kao i za definisanje konkretnih oblika saradnje.

Potom su razgovarali šefovi diplomatija dve zemlje Ivan Mrkić i Erato Kozaku Markulis i direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i stalni sekretar kiparskog Planskog biroa Jorgos Georgiju.
Foto: Tanjug
Pajević je na sastanku poručio da je Vlada Srbije odlučna da nastavi sa rešavanjem pitanja odnosa sa Prištinom, uz podršku EU.

"Kipar podržava Srbiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i odlučni smo da vam i ubuduće budemo na raspolaganju sa našim iskustvima i ekspertizom u ovoj oblasti", rekao je Georgiju.

Pajević je obavestio kiparske sagovornike i o aktivnostima koje vlada preduzima u procesu evropske integracije na usklađivanju domaćih propisa i standarda sa pravnim tekovinama Evropske unije, saopštila je Kancelarija za evropske integracije.

Razmotrene su mogućnosti saradnje u ovoj oblasti, pre svega načini na koje bi Kipar mogao da na ekspertskom nivou podrži Srbiju kako bi proces pristupanja bio što je moguće efikasniji.

Kiparska delegacija sastaće se kasnije danas i s premijerom Ivicom Dačićem. Zatim je plenarna međudržavna konferencija, na kojoj će učestvovati ministri dve zemlje, uz predsedavanje Hristofjasa i Nikolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: