Bus plus kontrolori u akciji

Proba je prošla i kontrolori "Busplusa" od četvrtka su u "niskom startu". Stare papirne karte za prevoz definitivno su postale prošlost.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

22:55

Default images

Beograđani će ubuduće moći da se voze isključivo uz "Busplus" personalizovane ili nepersonalizovane kartice.

Ekipa kontrolora, na čelu sa šefom Željkom Delibašićem, započela je popodnevnu smenu na stanici kod Sajma. Njih šestoro podeljenih u dve grupe od po troje - žena i dva muškarca, krenuli su u redovnu kontrolu karata na pravcu ka Čukarici.

"Februar je bio mesec prilagođavanja na novi sistem naplate, a već od prvog dana marta krenuli smo da obavljamo uobičajeno svoj posao. Većina putnika ima karte, ali mnogi, naročito sugrađani stariji od 65 godina i zaposleni koji imaju personalizovane kartice, još nemaju naviku da ih overavaju. Kako ne bi morali da pišemo opomene, valjalo bi da svi putnici uredno prilikom svakog ulaska u vozilo ponište svoju kartu", kažu kontrolori.

U "Busplusu" kažu da će kontrolu putnika obavljati 200 kontrolora putem prenosnih kontrolnih uređaja. Oni će građanima pokazivati svoju službenu legitimaciju na uvid i proveravati njihove kartice prislanjanjem na kontrolni uređaj.

"Napominjemo da su stare papirne karte prestale da važe. Još jednom upućujemo apel građanima da prilikom ulaska u vozila gradskog prevoza redovno overavaju svoje kartice na uređajima za očitavanje. Ovaj postupak je izuzetno važan kako bi Direkcija za javni prevoz dobila tačan uvid u opterećenost linija, na osnovu čega bi se uveo dodatan broj vozila na linijama koje su frekventnije", ističu u "Busplusu".

Od početka ugradnje uređaja za očitavanje kartica u vozila javnog gradskog prevoza, pa do sada, oštećeno je oko 800 aparata, ali je taj broj iz dana u dan sve manji. Čitači se proveravaju i saniraju svakog dana i u ovom trenutku, skoro svi su funkcionalni.

Kontrolori kažu da se prošlog meseca, na početku, dešavalo da zaposlenima u pojedinim preduzećima nije uplaćen prevoz, odnosno da ne bude odmah proknjižena uplata, i prilikom prislanjanja kartice, na displeju bivalo je ispisano da nema dovoljno kredita. Sa time su se kažu i u četvrtak sretali, ali dodaju da u takvim slučajevima, imaju razumevanja i da putnicima ne pišu kazne.

Stari aparati za overu karata, takozvane "zumablice", više nisu u upotrebi. U GSP "Beograd" kažu da su već počeli sa uklanjanjem, ali da će za ovaj posao biti potrebno vreme, jer majstori mogu da ih skidaju samo noću kada su vozila u garažama. Prema rečima Slavice Stevanović iz GSP, stari aparati za poništavanje karata za prevoz biće popisani i odloženi u magacin najvećeg gradskog prevoznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: