Pred Srbijom- Berlinski zid

U pritiscima na Nemačku da popusti i pristane da se Srbiji dodeli status kandidata, brojnim članicama EU pridružio se i Vašington, ali Berlin, zasad, ne popušta

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

21:43

Default images

"Sve je već rečeno u zaključcima na poslednjem sastanku Saveta ministara. Nema ničeg novog što bih mogao da kažem na tu temu, ,izjavio je za "Novosti" portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Džon Rejels.

Berlin, za sada, ostaje čvrst u svom stavu, a poziciju ne namerava da promeni ni posle vesti koje su procurile iz nacrta rezolucije Evropskog parlamenta koja se sprema za kraj marta, a prema kojoj i ova institucija traži od evropskih lidera da Srbiji dodele status kandidata.

"Evropski parlament smatra da su ostvareni ključni prioriteti na koje je Evropska komisija ukazala i da je Srbija zaslužila da načini naredni korak ka Briselu, pod pretpostavkom da srpske vlasti do marta ispune uslove utvrđene na zasedanju lidera EU u decembru 2011", piše u nacrtu rezolucije.

Takođe, Evropski parlament smatra da bi što pre trebalo da počnu i pretpristupni pregovori, čime bi se pokazala predanost Brisela evropskoj perspektivi Srbije.

Međutim, za Nemačku će u narednim nedeljama ključan biti razvoj događaja u vezi s Kosovom. Berlin insistira na ispunjenju svega onoga što su ministri zacrtali u decembru, kada je od Beograda zatraženo da ostvari dalji napredak u dijalogu s Prištinom, pre svega u regionalnoj saradnji, što podrazumeva dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima, kao i da u dobroj volji ostvari primenu do sada postignutih sporazuma.

Mnogo toga, dakle, zavisi od nastavka dijaloga, ali naznaka datuma održavanja nove runde pregovora Beograda i Prištine još nema.

"Posle novogodišnjih praznika obnovljeni su kontakti, ali još nemamo ništa konkretno u vezi s datumom. Nema zakazne čak ni video-konferencije", kažu za "Novosti" u sedištu Evropskog saveta, koji novi susret beogradske i prištinske delegacije očekuje tokom januara.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže za "Novosti" da je pozitivan ton nacrta rezolucije Evropskog parlamenta značajan, ali ne i dovoljan:

"Srbija nastavlja diplomatsku ofanzivu kako bi se povećale šanse za kandidaturu. Istovremeno, ubrzano radimo na nastavku reformskog procesa, a u toku je i stalni dijalog sa Evropskom komisijom".

Ministri spoljnih poslova EU planirali su da odluku o Srbiji donesu 28. februara, ali će priliku da i dalje ubeđuju nemačkog kolegu Gvida Vestervelea imati već 23. januara, na sastanku Saveta ministara.

Ubeđivanja bez rezultata

Ključ za deblokadu naših integracija nije u pojačanom pritisku na Nemačku, već u napretku dijaloga između Beograda i Prištine, smatra Laslo Varga, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije:

"To je ono što će biti presudno za odluku Berlina prilikom donošenja odluke u martu, a ne hvaljenje brzinom donošenja reformi i ubeđivanjima da je Srbija zaslužila kandidaturu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: