Svedok brisao snimke sa Sanaderom

Na sudu u Zagrebu nastavljen je proces protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera za ratno profiterstvo.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 11.01.2012.

19:18

Default images

Svedočio je Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana Marselino, u kome se Sanader sastao sa šefom uprave MOL-a Žoltom Hernadijem i tom prilikom je snimljen, što je korišćeno kao dokaz na suđenju za primanje mita.

Sanaderu se sudi za uzimanje provizije od Hipo banke 1995. i za primanje 10 miliona evra mita od mađarske kompanije MOL.

Sudsko veće zagrebačkog županijskog suda pod predsedanjem Ivana Turudića, ali i Sanaderovog advokata Čedu Prodanovića interesovalo je kako se snimak susreta našao u tužilaštvu i zašto je skraćen na četiri minuta.
Na pitanja da li upozorava sve goste da je restoran pod video nadzorom, Čerhak je rekao: "Toliki idiot nisam".

Rekavši da ni njemu niko nikad nije rekao da se nalazi u objektu koji je pod video nadzorom, Čerhak se pitao zašto bi onda on bio taj idiot koji će svakog gosta upozoravati na nadzorne kamere.
Vlasnik restorana je priznao da kontroliše snimke i da ih jedini briše ili zadržava, dodavši da nikom nije rekao da ima snimke, pa ni nekim novinarima.

Rekao je da je sve snimke sa Sanaderom, osim jednog, izbrisao kada se u nedeljniku "Nacional" pre dve godine pojavio tekst da je "Marselino štab Sanaderovog povratka na vlast".

"Da me nisu pozvali u tužilaštvo, ja ne bih ni znao da taj snimak imam ili koliko traje", rekao je Čerhak.
Njemu se, kaže, javio tužilac Mladen Bajić i pozvao ga da ga pita o Sanaderovim posetama restoranu i da li ima neki takav snimak, dodavši da niko osim tužilaštva nije dobio snimak.

Svedok je kazao i da je izbrisan snimak na kojem se vidi biznismen Robert Ježić, koji je bio posrednik i preko čijih kompanija su išle pare iz MOL-a za Sanadera, ali protiv njega nije podignuta optužnica.

Odgovori Čerhaka izazivali su salve smeha u publici, ali i oštru opomenu sudije Turudića da se ne izruguje s njim, niti da odgovara kontrapitanjem, zapretivši mu kaznom ako od rasprave nastavi da pravi farsu.
Prodanović je nakon ispitivanja svedoka uložio prigovor na istinitost iskaza, dodavši da ima prigovor na okolnosti pod kojima je snimak došao do suda, odnosno na spregu tužilaštva i medija.

Ranije je svedočio bivši direktor kompanije "Plinacro" Branko Radošević, koji je govorio o sastancima na kojima je dogovarano izdvajanje gasnog poslovanja iz kompanije Ina.
Radošević je kazao da je model izdvajanja na sastancima prezentovao bivši vicepremijer Damir Polančec, koji je prvobitno bio osumnjičen, ali je neposredno pre podizanja optužnice Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala odustala od njegovog gonjenja.

"U raspravi o ceni gasa šef uprave mađarske kompanije MOL Žolt Hernadi rekao je da tržišna cena po kojoj će Ina ubuduće prodavati plin kompaniji koju osnuje i preuzme vlada, bude cena po kojoj se po ruskoj formuli prodaje gas na hrvatsko-mađarskoj granici, što je za Hrvatsku bilo neprihvatljivo, pa su se stavovi Polančeca i Hernadija razišli", rekao je Radošević.

Naglasio je da je u pregovorima imao neformalni kontakt sa Sanaderom.
"Rekao mi je da malo olabavim s tim Mađarima, jer nam oni trebaju", izjavio je Radošević i dodao da su na kraju ispregovarali ugovor koji u potpunosti štiti interese "Plinacroa".

Suđenje se nastavlja sutra iskazima bivšeg ministra pravde Dražena Bošnjakovića i bivšeg šefa Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka.
Sanader je danas, nakon puštanja iz zatvora uz kauciju od 1,65 miliona evra u decembru, prvi put na suđenje došao sa slobode.
On je na osnovu poternice zbog afere Fimi medija, firme preko koje su se isisavale pare iz državnih preduzeća, uhapšen u Austriji 10. decembra 2010.

U salcbuškom zatvoru bio je do sredine jula, kad je izručen Hrvatskoj, pa je do polovine decembra bio u zatvoru Remetinec, odakle je dovožen, prvo na ispitivanja, a onda na suđenje za slučajeve Hipo banke i Mola.
Za Fimi mediju protiv njega i još 11 lica, kao i protiv HDZ-a kao stranke podignute su optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: