"Srpski plan" skovan u Bugarskoj

Nadežda Nejinski, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, priznala je da je u Sofiji skovan "srpski plan" protiv Albanaca.

Izvor: B92

Utorak, 10.01.2012.

23:40

Default images

Ona je rekla da je sagu o "Operaciji potkovica", početkom 1999, neposredno pre rata na Kosovu, smislila vlada te države, i da je taj "srpski plan", ne zalazeći u verodostojnost podataka, predala nemačkim i NATO zvaničnicima, prenose "Večernje novosti".

"Dokument nazvan Operacija potkovica načinila je bugarska vlada, iako je rezerve o njegovom sadržaju izrazila obaveštajna služba naše zemlje", rekla je ona u dokumentarcu "Tajna istorija plana Potkovice" privatnog bugarskog kanala BTV.

"Dala sam nemačkom ministru spoljnih poslova Joški Fišeru, odnosno NATO-u izveštaj bugarske vlade u kome se jasno navodi da je postojao plan Potkovica, brižljivo pripreman od strane obaveštajnih službi u Srbiji", istakla je Nejanski, koja je sada poslanik u Evropskom parlamentu.

Pre nje, istinu o tome da je "Potkovica" iskovana u Bugarskoj utvrdili su nemački obaveštajci. Njima se nije verovalo, jer se smatralo da hoće "da operu ruke" od čitave te afere, koja je od početka bila nameštena.

Nejinski nije rekla kada je taj dokument predala Fišeru, ali iz nemačkih izvora se saznaje da se to dogodilo par sedmica pre početka operacije vazdušnih udara protiv Jugoslavije.

"Operacija potkovica" jedna je od najkontroverznijih epizoda u ratu na Kosovu 1999. godine. Najpre zbog toga što nikada nije dokazano postojanje tog plana. On je izmišljen da bi se utišali protivnici rata, pre svega u Nemačkoj.

Bivša bugarska ministarka spoljnih poslova je, takođe, rekla da je vlada u Sofiji tokom 1999. godine dala NATO-u izveštaj, iako su obaveštajne službe upozorile da ne mogu da potvrde informacije.

Dokument "Operacija potkovica" prvi je javnosti predstavio tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping, koji je 7. aprila 1999. godine tvrdio da je nalaz obaveštajnih službi krunski dokaz Miloševićevog plana za etničko čišćenje Kosova, koji je NATO dve nedelje ranije krenuo da spreči.

Šarping je ovaj dokument izneo javnosti, uprkos jasnim upozorenjima nemačkih obaveštajaca da ne postoje dokazi da je taj dokument autentičan, kao i da dolazi iz krajnje sumnjivih izvora, ali da je sjajno poslužio kako bi se marginalizovali svi protivnici intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Osim bugarske ministarke, plan je ministrima država članica NATO-a "distribuirao" i austrijski ministar spoljnih poslova Volfgang Šisel, pa se i Austrija našla u centru kontroverzi u vezi sa ovim dokumentom.

"Podaci koje je dao nemački ministar odbrane o jugoslovenskim snagama bezbednosti su netačni i protivrečni svim dostupnim informacijama koje su s tim u vezi", rekao je tadašnji austrijski ministar odbrane Verner Faslabend u leto 1999. godine u odgovoru na pitanje parlamentaraca o "Operaciji potkovica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: