Mladić traži lekare iz Srbije i RS

Na pretpretresnom postupku u Hagu, Ratko Mladić je, žaleći se na bolove tražio da ga pregledaju lekari iz Srbije i Republike Srpske.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

18:29

Default images

Pretpretresna statusna konferencija u slučaju optuženog Ratka Mladića kasnila više od sat vremena zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Prema rečima optuženog, on nije bio u stanju da se sam obuče i spremi za dolazak u sud, već mu je u tome pomagalo osoblje pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Govoreći otežano i nepovezano, Mladić se požalio na bolove u bubrezima i zatražio od sudskog veća da mu odobri da ga pregledaju lekari iz Srbije i Republike Srpske, kao i da ga poseti supruga koja je, prema njegovim rečima, sada u Hagu.

“Supruga mi je ovde, molim vas da joj omogućite da me poseti na pet minuta da joj objasnim svoje zdravstveno stanje, ako preživim ovu statusnu konferenciju danas, da joj ne bi drugi prenosili”, rekao je pored ostalog Mladić, a sudija Ori je odgovorio da to nisu pitanja za sudsko veće nego za Sekretarijat Tribunala.

Mladić je više puta ponovio da u Hagu ne brani sebe, nego “Republiku Srpsku i srpski narod”, kao i da bi želeo da što pre ozdravi i da ne ometa i ne usporava predstojeće suđenje, ali ga je predsedavajući prekidao i tražio od njega da govori isključivo o svom zdravstvenom stanju, za šta je dobio odobrenje.

“Imam strašne bolove i molim da me pregledaju lekari iz Srbije i RS koji su mi dijagnosticirali pokretanje kamena u bubregu 1996. godine”, naveo je Mladić i dodao da ga “nije sramota što je bolestan”.

On je takođe rekao da ga ljuti pominjanje Srebrenice i novinarski izveštaji u kojima se navodi da je 1995. godine tamo podelio deci bombone, a zatim im uzeo život. “To je laž”, rekao je Mladić koji je izrekao komplimente na račun predsedavajućeg sudije, na čemu mu je ovaj zahvalio.

Naredna statusna konferencija na kojoj će se pratiti napredak pretpretresnog postupka i priprema za početak suđenja zakazana je za 10. novembar, dok bi nešto ranije tužilaštvo i odbrana trebalo da usaglase činjenice koje se tiču istorijskog konteksta i geografskih odrednica važnih za suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: