Đilas: Bez lista čekanja za vrtiće

Izgradnjom novih obdaništa u Beogradu neće biše biti potrebe za listama čekanja, kaže gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

16:31

Default images

Povodom prve godišnjice rada na funkciji prvog čoveka grada, Đilas je obišao pet vrtića koji se grade. Gradonačelnik je rekao da će objekti biti završeni do kraja godine i da će moći da prime preko 1 200 mališana. Izgradnjom ovih i još pet obdaništa koja su planirana trebalo bi da budu eliminisane liste čekanja, sa kojima problem ima nekoliko hiljada roditelja.

Novinari skoro svih beogradskih redakcija danas su ekskurzijom oko glavnog grada obeležili godinu dana rada gradske vlade, tačnije obilazili gradilišta vrtića sa gradonačelnikom.

Dragan Đilas je baš na godišnjicu svog stupanja na dužnost odlučio da podseti na svoja predizborna obećanja, a to je gradnja novih obdaništa što bi trebalo eliminiše liste čekanja za prijem dece u te ustanove

Najpre obilazak radova u Mirijevu, u ulici Meše Selimovića. Taj vrtić primaće 194 deteta.

Pa, ponovo Mirijevo, ali nekoliko ulica dalje. U ulici Ljubiše Miodragovića, gradi se obdanište kapaciteta za 270 dece.

Svoj vrtić dobiće 275 mališana iz Kaluđerice, u ulici Kralja Petra.

I Sremčica dobija svoju predškolsku ustanovu, a moći će da primi 211 dece.

I končno Čukarička padina, novo obdanište kapaciteta 270 dece.

U ova naselja gradonačelnik je doneo dobru vest za zaposlene roditelje, da će konačno imati mogućnost da ostave decu u vrtiću kada krenu na posao.

"Trenutno na listi čekanja imamo oko 3 000 mališana kod kojih oba roditelja rade. Trideset objekata se rekonstruiše i prave se novi, pošto se neki objekti pretvaraju u vrtiće. Do aprila meseca sledeće godine, liste čekanja će biti prošlost u Beogradu", poručio je gradonačelnik

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže da će Grad iznajmljivati objekte za vrtiće u onim opštinama gde su liste čekanja najduže.

"Ono što je u planu jeste da se u narednom periodu iznajmi još tri objekta na onim opštinama gde su liste čekanja najviše. Naravno da je bolje graditi, ali ako hoćete da rešite problem sugrađana koji je definitivno gorući i koji traje duže od pet i šest godina, ovo je jedan od načina da se i na taj način omogući mesto deci u vrtićima", navodi ona.

Prema podacima gradske uprave, tokom proteklih godinu dana otvorena su tri nova vrtića, 12 je renovirano i prošireno što je omogućilo da se u obdaništa upiše još 1.800 dece.

Ipak, da bi se u potpunosti rešio problem smeštaja mališana i predškolse ustanove, razmatra se i mogućnost uvođenja privatnog sektora.

"Mi ćemo u sledećoj godini morati da razmislimo i o nekom partnerstvu sa privatnim sektorom, za neke velike projekte koje hoćemo da radimo, da oni na neki način budu suinvestitori, i da bi taj objekat umesto za godinu i po dana, koliko treba realno da se nešto izgradi, mi ćemo dobiti objetke mnogo brže", kaže Đilas.

Gradonačelnik je obećao da će pet vrtića koji su u izgradnji biti završeni do kraja godine, a da će u najskorije vreme bit započeta gradnja još pet obdaništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: