Uništeno pet škola u Pakistanu

Talibanski pobunjenici uništili su pet škola u gradu Mingori, u regionu Svat, na severozapadu Pakistana.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

18:56

Default images

U objektima u trenutku napada nije bilo nikoga pošto još traje zimski raspust. Islamski ekstremisti, pod čijom je kontrolom region, pokušavaju da uvedu stroge islamske zakone kako bi zabranili školovanje žena.

Napadi na pet škola, od koji tri za dečake i dve za devojčice, u regionu Svat na severozapadu Pakistana dogodili su se nakon poziva portparolke pakistanske vlade da škole u toj oblasti otvore svoja vrata do kraja raspusta koji se traje do kraja februara. Talibanski ekstremisti su do sada uništili oko 170 škola.

"Škole u blizini su uništene i mi tražimo da se one obnove kako bismo nastavili da idemo u školu", kaže učenik Abdulah.

Ukoliko bi se škole u regionu zatvorile, školovanje ne bi moglo da nastavi oko 10 hiljada učenika.

"Napadi na škole se nastavljaju, a naročito su ugrožene škole za devojčice. Sektor obrazovanja zbog toga veoma trpi. Roditelji ne šalju svoju decu u školu jer strahuju za njihovu bezbednost", rekao je Kuršid Ahmed Kan, predsednik udruženja privatnih škola u regionu Svat.

Ministar obrazovanja pozvao je pakistansku vladu da nađe načina da kroz državne agencije izađe na kraj sa ekstremistima.

"Vlada je i ranije pokušavala da ostavri dijalog sa ekstremistaima, ali su na žalost ti pokušaji propali. Moramo deci da pružimo zaštitu i svesni smo svoje odgovornosti", rekao je Mir Hazar Kan Bijrani.

Pakistanska vlada pokušava da suzbije islamistički uticaj i nasilje na severozapadu zemlje, dok istovremeno pomno kontroliše istočnu granicu sa Indijom posle ekstremističkih napada u Mumbaju, koji su izazvali porast napetosti među nuklearnim susedima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: