Ren: Sporazum da stupi na snagu

Predložiću da sporazum Evropske unije i Srbije odmah stupi na snagu, izjavio Oli Ren posle sastanka sa Vukom Jeremićem u Briselu.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

13:19

Default images

Oli Ren kaže da Evropska komisija smatra da bi posle hapšenja Karadžića Privremeni sporazum između EU i Srbije trebalo da stupi na snagu. Evropski komesar za proširenje na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem rekao je da će dalje korake razmatrati ambasadori EU na nekom od narednih sastanaka.

Oli Ren je rekao da će predložiti da se stupi na snagu privremeni sporazum o trgovini između Srbije i Evropske Unije.

Hapšenje Radovana Kradzića u Beogradu, Ren je ocenio kao istorijski trenutak za međunarodnu pravdu i žrtve koje su toliko dugo čekale na ovo hapšenje.

"Srbija time pokazala da želi da zatvori ovo poglavlje i zaboravi na nacionalističku prošlost", kazao je Ren.

Govoreći o evropskoj budućnosti Srbije, Oli Ren je rekao da je uslov za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju i dalje hapšenje svih begunaca, pre svega Ratka Mladića.

Međutim, njegov predlog je da se u svetlu ovih dešavanja, Srbiji na neki način da podstrek.

"Sa tačke gledišta Evropske komisije, mislim da treba da počnemo da primenjujemo Privremeni sporazum koji se tiče trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Između ostalog i zato da bismo pomogli Srbiji na putu ka evropskim integracijama, kako bi ona što pre mogla da se uzme u obzir kao kandidat za članstvo", rekao je Ren.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, rekao je da Srbija veruje da će status kandidata moći da dobije do kraja 2008. godine ili najkasnije do prve polovine 2009. godine. On veruje da je to moguće iako je za to, kako Jeremić kaže, potrebno je ispuniti i političke uslove.

"Što se tiče političkog uslova to je saradnja sa Tribunalom. Mislim da je nova srpska vlada nesumnjivo dokazala da je ozbiljna u ispunjavanju ove naše međunarodne i domaće obaveze. Mislim da smo pokazali koliko smo ozbiljno posvećeni međunarodnom pravu", rekao je Jeremić.

EU: Važan korak za Srbiju

Predsedavajući zasedanja šefova diplomatija EU, francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner izjavio je danas u Briselu da bi do kraja jula trebalo da se donese odluka o mogućoj primeni prelaznog sporazuma EU-Srbija.

Kušner je izjavio da će odluku o tome da se stavi na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija doneti ambasadori zemalja članica EU, koji će se još dva puta sastati do kraja jula, pre avgustovskih letnjih odmora. Kušner je dodao da EU svakako želi da Srbija postane članica Unije.

Prethodno je Savet ministara EU pozdravio u zaključima sa sastanka u Briselu hapšenje Karadžića kao važnu etapu u približavanju Srbije i EU.

Oni su ocenili da hapšenje označava važnu etapu u približavanju Srbije i Evropske unije i ohrabruju Beograd da nastavi tim putem.

"Taj razvoj događaja pokazuje opredeljenost nove vlade u Beogradu da doprinese miru i stabilnosti u regionu Balkana. On označava važnu etapu u približavanju Srbije i EU", ističe se u zaključcima koje su usvojili ministri EU.

"Savet ohrabruje Vladu Srbije da nastavi tim putem. On podseća na zaključke Saveta EU od 19. i 20. juna 2008. godine, u kojima se ističe da Srbija može da ubrza napredak na putu ka svom približavanju EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata, čim neophodni uslovi budu ispunjeni", dodaje se u tekstu.

Savet je takođe "ohrabrio novu Vladu Srbije da održava pozitivne odnose sa EU i sa njenim državama-članicama, te da razvije konstruktivan odnos prema naporima Evropske unije da doprinese miru i stabilnosti u regionu Balkana".

"Savet takođe ponavlja svoju privrženost dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom i poziva novu vladu da se usredsredi na punu primenu kriterijuma koji se nalaze u ’mapi puta’", stoji u zaključcima usvojenim na današnjem sastanku.

Hapšenje Karadžića mnogi ministri i zvaničnici EU ocenili su kao "ključni korak" za buduće veze Beograda i EU, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ban odao priznanje Srbiji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban odao je priznanje srpskim vlastima zbog "odlučnog koraka napred u smeru okončanja nekažnjivosti za one koji su optuženi za ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava tokom sukoba u bivšoj Jugoslavji".

"To je istorijski trenutak za žrtve koje su 13 godina čekale da Karadžić bude priveden pravdi", ističe se u izjavi Bana.

Teri Dejvis: Divna vest

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića uz ocenu da je to "divna vest". Dejvis je rekao da će hapšenje haškog optuženika "značajno doprineti poboljšanju imidža koji Srbi imaju u Evropi".

"Taj čovek je odgovoran za neka od najgorih kršenja ljudskih prava u Evropi u poslednjih 60 godina", navodi se u saopštenju Terija Dejvisa, koji je izrazio zadovoljstvo što je do hapšenja došlo "samo nedelju dana posle godišnjice masakra u Srebrenici".

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luis Marija de Puč izjavio je danas da je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića "jasan i nedvosmislen signal" o rešenosti vlasti u Beogradu da još više povežu Srbiju sa evropskim institucijama.

"Primili smo ovu glasnu i jasnu poruku u Strazburu, i siguran sam da će je i Brisel uzeti u obzir veoma praktično i brzo", saopštio je Puč i ocenio da je "ovo veliki dan za budućnost Srbije".

Puč je, međutim, dodao da posle ovog "velikog napretka za međunarodno pravo" mora brzo da usledi i izručenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, Haškom tribunalu.

Predsedavajući OEBS pozdravlja hapšenje

Predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju Aleksander Stub pozdravio je danas hapšenje bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića i ocenio da je taj čin "pozitivan znak sposobnosti nove srpske vlade za saradnju s Haškim tribunalom".

Stub, ministar spoljnih poslova Finske, istakao je u saopštenju da je hapšenje lidera bosanskih Srba za vreme rata važan korak za pravosudje i regionalno pomirenje.

"Hapšenje Karadžića je pozitivni znak sposobnosti nove srpske vlade za saradnju s Haškim tribunalom", dodao je Stub.

Vejvoda očekuje zeleno svetlo od EU

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da je hapšenje Radovana Karadžića dobra vest za proces evropske integracije Srbije.

"Ovo je svakako jedna od najvažnijih vesti u poslednje vreme, s obzirom na to da je hapšenje preostala tri haška optuženika obaveza Srbije kako bi mogla da napreduje, na svaki način, u svim svojim daljim reformama, integracijama i mestu u Evropi", rekao je Vejvoda za Glas Amerike.

Vejvoda je naveo da je Srbija bila talac već duže vreme činjenice da begunci nisu bili uhapšeni i da se nada da će ovo zaista sada Srbiji otvoriti vrata bržeg napretka u svakom pogledu.

"Mislim da bi trebalo očekivati da EU sada da zeleno svetlo da se krene dalje", rekao je Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: