Barel nafte sada preko 143 dolara

Sirova nafta je danas na svetskim berzama po prvi put premašila iznos od 143 dolara za barel.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

17:24

Default images

Novi skok cene usledio je zbog slabljenja američke valute, što je navelo investitore da kupuju sirovine sa cenom izražnom u dolarima kao zaštitu od inflacije. Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u avgustu je na Njujorškoj robnoj berzi danas uvećana za 3,46 dolara na rekordnih 143,67 dolara za barel.

Evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela je za 2,87 dolara, na 143,18 dolara za barel.

"Najvažniji faktori rasta su bili dalji pad vrednosti dolara i geopolitičke tenzije, posebno oko Irana, što nimalo ne pogoduje stabilnosti naftnog tržišta", izjavio je analitičar australijske banke "Komonvelt" Dejvid Mur.

Pored toga, Evropska centralna banka bi na svom sledećem sastanku u četvrtak, 3. juna, mogla da poveća kamatne stope, što bi dodatno ojačalo evro u odnosu na dolar, naveo je Mur.

Glavni razlog današnjeg slabljenja američke valute je očekivanje da Uprava federalnih rezervi neće uskoro povisiti kamatne stope, jer je privredni rast u SAD veoma nizak.

Trgovci naftom su danas takođe obratili pažnju na izjavu komandanta iranske Revolucionarne garde, koji je upozorio da će zvanični Teheran, ukoliko bude napadnut, odgovoriti napadom na Izrael.

U subotu je iranski general Mohamed Ali Džafari upozorio da će u slučaju napada njegova zemlja preuzeti kontrolu nad ključnim prolazom u Persijskom zalivu.

Iran je četvrti po veličini izvoznik nafte u svetu, a oko 60 odsto svetskog izvoza nafte se transportuje kroz strateški važan Ormuski moreuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: