Mićunović: Nova vlada do jula

Dragoljub Mićunović očekuje da će se nova Vlada Srbije formirati do jula i da će je činiti koalicije "Za evropsku Srbiju" i SPS-PUPS-JS, kao i sve stranke manjina.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2008.

09:32

Default images

On dodaje da će podršku toj vladi dati Liberalno-demokratska partija. "Očekujem da koalicija 'Za evropsku Srbiju' napravi vladu sa SPS-om, svim nacionalnim manjinama, uključujući i Sulejmana Ugljanina, i da dobije podršku LDP-a u parlamentu, čime bi ona bila izglasana sa 142 glasa u novoj Skupštini Srbije", rekao je Mićunović u intervjuu za Blic.

On je naveo da je "realno da uskoro, možda već sledeće nedelje, počnu zvanični razgovori sa socijalistima, ali me ne bi iznenadilo da ti pregovori potraju".

"Očekujem da vladu dobijemo pre letnjih odmora, tačnije početkom jula. Izbor predsednika Skupštine biće presudan jer će to značiti da neko ima parlamentarnu većinu i da smo blizu formiranja vlade", kazao je Mićunović.

Na socijalistima je, prema njegovoj oceni, "odluka hoće li u vladu sa srodnim partijama socijalističke orijentacije i levog centra ili sa konzervativnim strankama daleko od njihovog programa".

"Ne može se izigravati nimfa i biti pola riba, pola devojka... Ukoliko bi oni u ovom važnom trenutku okrenuli leđa Evropi, ne vidim šansu da se kasnije rehabilituju. To je za njih veliki ulog i verujem da će se ispravno opredeliti", rekao je Mićunović.

On je naveo da "nije nikakva tajna da pregovori sa SPS postoje", ali da "dogovora još nema jer socijalisti objašnjavaju da zbog ranije saradnje sa Koštunicom, čiju su prvu vladu podržavali, imaju neku vrstu moralne obaveze da se s njim prvo konsultuju".

Senić: Što pre proevropska vlada

Član Glavnog odbora G17 plus Vlajko Senić izjavio je da Srbija treba što pre da dobije proevropsku vladu kako bi konačno "krenuli da sprovodimo politiku za koju smo dobili većinsku podršku na izborima".

"Nedopustivo je da (Vojislav) Koštunica kao najveći gubitnik ovih izbora koči Srbiju i čini sve da ostane na vlasti po svaku cenu gazeći volju građana i osnovna demokratska pravila", navodi Senić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

On je podsetio da je DSS na parlamentanrim izborima dobio 200.000 glasova manje, kao i 17 poslaničkih mandata, a da je u Vojvodini ta stranka jedva prešla cenzus i naveo da i pored "takvih katastrofalnih rezultata Koštunica grčevito pokušava" da ostane na vlasti.

"Građani su s pravom nezadovljni. Žalosno je i tragično da je neko ko je bio borac za demokratiju danas postao sinonim za vlastoljublje i nepoštovanje većinske volje građana", rekao je Senić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: