Subota, 06.10.2007.

20:51

Sukob policije i protivnika desnice

Danas u je u Bernu došlo do sukoba pristalica desničarske Narodne partije i njihovih protivnika. Policja reagovala.

Izvor: Tanjug

Default images

Švajcarska policija ispalila je suzavce, kada su protivnici desnice bacili kamenje i flaše na okupljene na političkom skupu desničarske Narodne partije u Bernu, kao znak porasta napetosti pred parlamentarne izbore 21. oktobra oko kojih je javnost u ovoj zemlji neuobičajeno podeljena.

Sukobi su izbili kada je na stotine demonstranata krenulo da ometa skup od oko 5.000 ljudi, pristalica desničarske švajcarske Narodne partije (SVP/UDC), javio je Rojters.

Izveštaja o povređenima ili o hapšenjima nema, a policija, zasad, nema komentar.

Očekuje se da SVP, koji se protivi minaretima u švajcarskim gradovima i koji je zalepio plakate pozivajući na izbacivanje "crnih ovaca" - stranaca, dobije najveći broj glasova 21. oktobra.

Kampanja "narodnjaka" izazvala je kritiku zvaničnika Ujedinjenih nacija koji se bore za ljudska prava i čije je evropsko sedište u Ženevi, a polarizovala je i uobičajeno staloženo biračkom telo u Švajcarskoj, primetila je britanska novinska agencija.

SVP je dobila na popularnosti poslednjih godina pod vođstvom borbenog industrijalca Kristofa Blohera, koji se konzervativnim švajcarskim glasačima dopao zbog njegovih antievropskih, izolacionističkih poruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: