Mesić - počasni građanin Podgorice

Glasovima odbornika DPS-a i SDP-a, hrvatski predsednik Stjepan Mesić proglašen je za prvog počasnog građanina Podgorice.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2007.

17:37

Default images

Odbornici Pokreta za promjene su bili uzdržani, dok su odbornici prosrpskih stranaka bili protiv, a oni Socijalističke narodne partije napustili su salu pre glasanja. Predlog je izazvao burnu raspravu u podgoričkom parlamentu, pri čemu su predstavnici opozicije ocenili da se radi o političkoj trgovini, licemerstvu, a deo opozicije je insistirao na pitanju uloge Mesića u raspadu SFRJ.

Na drugoj strani, odbornik Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević je, ocenjujući da se treba okrenuti budućnosti, kazao da je bilo više subjekata zaslužnih za raspad bivše Jugoslavije.

"Ko je sve učestvovao u razbijanju Jugoslavije mogli bi danima da pričamo. I o tajnim sastancima Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, i o onom -  svi Srbi u jednoj državi, i o ulozi SANU, Gazimestanu i povampirenom četništvu i mnogo toga drugog. Mislim da nas to ne bi daleko odvelo i da moramo to prepustiti istoriji. Mislim da treba da budemo okrenuti sadašnjosti i budućnosti", rekao je Vukčević.

Pre glasanja došlo je i do koškanja između poslanika dela vlasti i opozicije, a veće posledice sprečilo je obezbeđenje.

U odluci je, inače, navedeno da se Mesić proglašava za počasnog građanina Podgorice za zasluge u razvoju demokratskog društva, afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa i položaja i ugleda glavnog grada Crne Gore u Hrvatskoj, te se ističe da je Mesić poznat u državama regije kao najaktivniji promoter mira, stabilnosti i novih političkih odnosa.

Podsetimo, nagrada opštine Podgorica hrvatskom predsedniku dolazi u trenutku kada je otvoreno pitanje tužbe Hrvatske protiv Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, predstojećim potencijalnim razgovorima o naplati ratne štete Hrvatskoj i pred predstojeće pregovore o konačnom razgraničenju između Crne Gore i Hrvatske na području Prevlake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: