Oko 200 dece ubijeno u Libanu

Prema podacima UNICEF-a u Libanu je od početka izraelskog bombardovanja ubijeno oko 200 dece i mladih. Jaki sukobi na jugu Libana.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

07:49

Default images

"Jedna trećina od 620 ubijenih i 3.200 povređenih jesu deca i mladi", rekao je šef programa za hitnu pomoć Dan Tul. On je naglasio da je prekid vatre hitno potreban, kako bi se stvorili uslovi za pomoć u regionu zahvaćenom ratnim operacijama i krizom. On kaže da je za prvu pomoć neophodno oko 20 miliona evra.

Izraelske snage nastavile su kopnenu intervenciju na jugu Libana, nakon što je izraelska vlada odobrila da se pojača i proširi ofanziva protiv Hezbolaha, uz ocenu da primirja neće biti pre nego što se militantni Šiiti proteraju sa graničnog područja. Jutros je bombardovan istočni i južni Liban, a zvaničnici te zemlje najavljuju da će do kraja ofanzive biti potrebno još 10 dana. U sukobima s gerilcima Hezbolaha na jugu Libana poginula su tri izraelska vojnika, javila je televizija Al Arabija. Televizija je prenela da su vojnici poginuli blizu granice, u selu Aita al Šab. Drugih detalja o sukobima i pogibiji vojnika nema, a izraelska vojska još nije potvrdila te informacije.

Izraelski premijer Ehud Olmert zatražio je danas promenu situacije na terenu u južnom delu Libana pre sprovođenja prekida vatre. "Prihvatamo primirje tek kada budemo sigurni da su uslovi na terenu drugačiji od onih koji su izazvali ovaj rat", rekao je Olmert na vojnoj akademiji u Ramat Hašaronu, kod Tel Aviva.

Olmert je rekao da muslimanski radikalni pokret Hezbolah neće više moći da preti Izraelu kao što je to bilo pre izbijanja sukoba 12. jula, posle otmice dvojice izraelskih vojnika. "Danas, pretnja Hezbolaha više nije kao nekada. Neće moći više da preti ovom narodu, jer se narod suočio s tim i izlazi kao pobednik", ocenio je izraelski premijer. "Verujem u primirje, ali u potpuno drugačijim uslovima od onih kojih su bili na granici", rekao je Olmert. Izraelski premijer se zahvalio "na međunarodnoj podršci bez presedana i na podršci arapskih zemalja koje su prvi put, u situaciji vojnog sukoba između nas i jednog arapskog naroda, stale protiv jedne arapske organizacije". Olmert je aludirao na Saudijsku Arabiju, Egipat i Jordan.

Producent televizije Skaj njuz, Jakša Šćekić, koji je nekoliko nedelja boravio u Haifi i Jerusalimu, ocenio je za B92 da Izrael neće prihvatiti mirovne pregovore, sve dok vojno ne ostvari svoje ciljeve: "Izraelskoj vojsci treba deset dana do dve nedelje, a cilj je da se napravi tampon-zona, zvanično dva kilometara, da bi se Hezbolahu onemogućilo da ispaljuje 'kaćuše' na sever Izraela. Kada to Izraelci budu uspeli, a inače ide mnogo teže nego što su očekivali, tada će kazati: u redu, sada možemo da sednemo za pregovarački sto. Izrael ima bezgraničnu američku podršku, a Hezbolah smeta pojedinim arapskim zemljama zbog svog ekstremizma, tako da u ovom trenutku ima samo podršku Sirije i Irana. S druge strane, Amerikanci će morati da kad-tad urade nešto što ne žele, a to je da sednu i da pregovaraju sa Sirijom, jer u ovom času samo Sirija i Iran mogu da utiču na Hezbolah".

Na pitanje da li ima bojazni da se Sirija uključi u sukob, Šćekić kaže da ne veruje: "Sirija je u vrlo delikatnoj poziciji, ona mora da ima svoju vojsku, jer sa Izraelom nikad niste načisto. Znate da je Izrael bombardovao sve puteve koji su vodili u Siriju, jer pretpostavljaju da Hezbolah dobija naoružanje iz Irana preko Sirije, ali i Izrael zna da ne sme ništa da bombarduje u Siriji".

EU o prekidu vatre, SAD protiv

Predsednik SAD Džordž Buš ponovio je, međutim, stav da bezuslovni prekid vatre ne dolazi u obzir. SAD, koje imaju pravo veta u SB UN, pristaće samo na trajno rešenje bliskoistočnog problema. "Međunarodne snage moraju biti rasporedjene u Libanu što pre, kako bismo ubrzali dostavu humanitarne pomoći Libancima. Iran mora prekinuti finasijsku podršku i slanje oružja terorističkim grupama kao što je Hezbolah. Sirija mora prestati da podržava teror i poštovati suverenitet Libana. Samo ostvarenje tih ciljeva omogućiće prestanak napada Hezbolaha na Izrael, povratak otetih izraelskih vojnika, prekid izraelskih operacija u Libanu i povlačenje izraelske vojske iz Libana", rekao je Buš.

Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je danas vodeće zemlje sveta da pokažu jedinstvo oko krize na Bliskom istoku i zakazao sastanak zemalja koje bi mogle da učestvuju u formiranju međunarodnih mirovnih snaga. Zamenik generalnog sekretara za mirovne operacije Žan-Mari Geno predsedavaće sastankom koji će se održati u četvrtak, a u kojem će učestvovati zemlje čiji će vojnici biti u sastavu stabilizacionih snaga u južnom Libanu, saopštile su UN. Anan je taj sastanak prethodno zakazao za ponedeljak.

Finski šef diplomatije Erki Tuomioja, čija je zemlja predsedavajuća EU, rekao je da je “neprihvatljivo da Izrael nastavi sa trenutnom politikom".

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas Izrael i Hezbolah da umesto hitnog prekida vatre, pristanu na "hitan prekid neprijateljstava". EU je ublažila zahtev na insistiranje bliskih saveznika SAD, koje u najnovijem sukobu na Bliskom istoku podržavaju Izrael. U zajedničkom saopštenju posle vanrednog samita ministara navodi se da EU "poziva na hitan kraj neprijateljstava, posle čega bi trebalo da usledi trajan prekid vatre". U saopštenju se navodi i da su partneri EU spremni da vojno doprinesu medjunarodnim snagama u Libanu. Nacrt su podržale Francuska, Švedska, Sspanija i Grčka dok su Velika Britanija, Nemačka, Češka i Poljska želele izmenjenu formulaciju - prekid neprijateljstava.

Dok se broj civilnih žrtava u Libanu bliži 1.000, do sada niko od međunarodnih zvaničnika ne pominje ratni zločin. Dešava se upravo suprotno, pa je tako pomoćnik državnog sekretara SAD Nikolas Berns izjavio da Izrael ima pravo da se brani i da SAD smatraju da ono što se događalo u protekle dve i po nedelje nisu ratni zločini. U vazdušnom napadu Izraela na grad Kana stradalo je više od 60 njegovih stanovnika.

Pripravnost sirijske vojske

Predsednik Sirije Bašar Asad pozvao je danas vojsku svoje zemlje da bude u povećanom stanju pripravnosti kako bi mogla da odgovori na regionalne izazove. "Godišnjica osnivanja armije pada u vreme međunarodnih okolnosti i regionalnih izazova koji zahtevaju oprez, pozornost, pripreme i spremnost", naveo je Asad.

Asad je pozvao sve vojne formacije i jedinice da pojačaju obuku, da imaju više priprema i da povećaju spremnost, navodi se u saopštenju. "Moramo da budemo svesni da svaki napor i svaka kap znoja koja padne tokom obuke znači jednu kap krvi manje kada dođe vreme", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: