I upis u srednju školu puno košta

Prijemni ispiti za buduće srednjoškolce su se dovoljno približili da bi se počelo sa učenjem.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2005.

19:34

Default images

Roditelji, u želji da za svoje dete osiguraju mesto u srednjoj školi za koju se opredelilo, pored samostalnog rada, često insistiraju i na organizovanim pripremama. U prilog tome govore brojni oglasi ljudi koji spremaju decu iz srpskog jezika i matematike, kao i privatne škole i instituti koji organizuju nastavu pred prijemne ispite.

Jedan od razloga je i taj što osnovne škole, pored fonda od tri časa nedeljno koji se koriste za dodatnu i dopunsku nastavu, nisu u obavezi da organizuju posebne besplatne pripreme za prijemne ispite. Bez plaćanja roditelji će proći jedino ako budu imali sreće da se škola njihovog deteta, po preporuci Ministarstva prosvete i sporta, samoinicijativno odluči na takav potez.

Pripreme privatno

Pripreme iz matematike i srpskog jezika se rade i u privatnim ustanovama. Prosek cena je od 10.000 do 13.000 dinara. Među njima je i Narodni univerzitet "Božidar Adžija". "Učimo ih da na najbrži način rešavaju probleme. Zatim, privikavamo ih na samostalan rad. Takođe, privikavamo ih na rad duži od jednog sata, znači, oni rade po tri časa dnevno i na kraju vršimo završno testiranje, gde tačno kažemo ko još koliko mora da doradi i ko je koliko spreman. Njima treba tri do četiri meseca da se jako dobro spreme i to radimo po aktuelnim testovima i po aktuelnim programima, tako da oni budu u potpunosti spremni za ono što ih čeka, kaže Zoran Milanović, generalni direktor NU "Božidar Adžija".

Koordinator Republičke upisne komisije, Zorica Blagojević, kaže da će pripreme, i bez direktne obaveze iz Ministarstva, biti organizovane u većini škola. Kriterijumi od prošle godine važe i za ovogodišnje upisne rokove:"Zbirke su, takođe, objavljene i iz matematike i iz srpskog, odnosno maternjih jezika za ostale, kao i rešenja. Mislim da je krajnje vreme da oni koji nisu počeli pripreme da počnu da se pripremaju."

Nekoliko roditelja je prijavilo da škole u koje njihova deca idu ustupaju svoje prostorije raznim agencijama koje deci naplaćuju pripreme, a da pritom ne postoje organizovani besplatni časovi. Ministarstvo prosvete smatra da je nastavni kadar u svim školama dovoljan i da one nemaju pravo da to rade. Na takve prijave Ministarstvo će reagovati i slati inspekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: