NUNS i Medija centar: B92 kao javni servis

Tokom izborne kampanje RTV B92 više je bio javni servis od Radio-televizije Srbije, ocenili su istraživači Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Medija centra.

Info

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.01.2008.

11:01

Default images

Mediji su se tokom kampanje pred prvi krug predsedničkih izbora ponašali distancirano od suštinskih problema i uglavnom su afirmativno izveštavali o kandidatima, pokazuju rezultati istraživanja koje su uradili Nezavisno udruženje novinara Srbije i Medija centar.

Kako je sinoć na konferenciji za novinare u Medija centru rekla predsednica NUNS-a Nadežda Gaće, praćeno je izveštavanje radio i televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom i osam dnevnih listova.

Gaće je istakla da su se televizije u informativnom programu ponašale neutralno, ali ne i objektivno.

Prema njenim rečima, štampani mediji nisu se analitički bavili temama koje su od suštinskog značaja, već su samo prenosili deklarativne izjave političara i pri tom je bilo lako videti "ko je za koga navijao".

Profesorka na Fakultetu političkih nauka Snježana Milivojević kazala je da je monitoring informativnog programa na televizijima sa nacionalnom pokrivenošću rađen sedam dana po šest sati dnevno.

Rezultati pokazuju da je na RTS-u emitovan jedan sat i 15 minuta informativnog izbornog programa, što je, kako je ocenila, malo, a na B92 je emitovano dva sata i 29 minuta, dok je na televiziji Pink bilo 13 sati izbornog programa, od kojih su 10 bili iznajmljeni termini.

Direktor Ebart dokumentacije Velimir Ćurguz Kazimir kazao je da je tokom kampanje u štampanim medijima najviše tekstova bilo objavljeno o kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću - 254, zatim o Tomislavu Nikoliću (158) i Velimiru Iliću (141).

Prema rečima direktora agencije AGB Nilsen medija risrč Darka Broćića, tokom ove predsedničke kampanje emitovan je manji broj spotova i bilo je manje iznajmljenih termina nego u kampanji pred prošle parlamentarne izbore.

Broćić je istakao da je emitovano ukupno 2.347 spotova, od kojih je Tadić imao 904, Nikolić 467, Čedomir Jovanović 438, Velimir Ilić 340, a Milutin Mrkonjić 104.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: