Pljačkaš s Nove TV: Kako mi je Zuhra ukrao tekst

Na kauču sjede zavaljeni Zlatan Zuhrić i Hrvoje Kečkeš: oni su Danči i Robač, zvijezde Zuhrinog Light showa, kojima prilazi novinarka i pita ih znaju li što je to "branding". Kako ne bi znali, odgovaraju afektirani gay-stilisti s Nove TV, pa pojam "branding" objašnjavaju igrom riječi, sprdajući se jezikom hrvatskih red-carpet medija, after-work partyjima, fancy eventima, lounge barovima, trendsetterima i ostalim pomodarskim leksičkim uvozom. Pardon, importom. Sorry, inputom.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2007.

09:55

Default images

Skeč kao skeč... zapravo, da me pitate što mislim o takvom Zuhrinom humoru, ne bih vam znao reći. Bilo bi to, na koncu, prilično neukusno, jer kompletan je tekst skeča, od prve do posljednje riječi, uključujući i zareze - moj. Majstori su, naime, jednostavno prepisali jedan moj nedavni ironični komentar o new-croatian-languageu, i prikazali kao skeč. Gledao sam zapanjen, čekajući da Zuhra i njegov pajdaš promijene barem jednu riječ, ili zarez, da izmjene raspored, zavrnu na kraju. Ništa od toga. Naučili drugari moj tekst, odglumili skeč, strpali lovu u džep i otišli na piće, na neki valjda fancy event u najbliži lounge bar.

Sjedio sam na kauču u nevjerici. Ostao sam bez teksta. Mislim, doslovno. Ukrali mi ljudi tekst.

Hoćete najbolji dio? Taj esejčić, napisan kao komentar iznenadne kanonizacije i "brandiranja" Miljenka Smoje, ustupio sam Slobodnoj Dalmaciji bez naknade, i on je objavljen u okviru reportaže s predstavljanja talijanskog prijevoda Malog mista. Da, točno: za taj tekst ja nisam dobio ni kune, a lovu su strpali Zuhra, nekakva Ring Multimedia i Nova TV. Nije, istina, neka lova, ali je krađa bogami carska.

Zato - sasvim iskreno - nisam bio ljut. U stvari sam potpuno fasciniran, gotovo do divljenja. Da je, naime, moj tekst ukrao voditelj nekog provincijskog radija, računajući da Dežulović ili itko njegov sasvim sigurno ne sluša Radio Babinu Guzicu, bio bih jako ljut, jer bi to bilo podmuklo i džeparoški. Ali Nova TV je nacionalna televizija, a Zuhra Show jedna od gledanijih njenih emisija, i činjenica da se nitko u tom skupom produkcijskom lancu niti jednom i niti malo nije zabrinuo da bi netko na gledanoj nacionalnoj televiziji mogao prepoznati tuđi tekst - do te mjere da su ga ne samo prepisali do zadnjeg slova, nego još i hladno stavili na internet - mene je ostavila fasciniranim.

Jebi ga, čak su i braća Cigani u onoj famoznoj aferi ukradenu umjetničku sliku poklonili predsjedniku Mesiću, i nisu na njoj zaradili ni kune. Ovo je mnogo, kako bih rekao, hrvatskije: kao kad bi vam lopovi iz Nove TV ukrali jaknu, pa onda u njoj čitali vijesti. Što, i vi ste primijetili onu Zuhrinu košulju?

U ovoj maloj, nesretnoj državici to je, međutim, sasvim normalna stvar, i tko sam ja da se zbog toga prvi počnem nervirati? Sam Otac te države doktorirao je prepisujući tuđe radove, predsjednik jedne parlamentarne stranke mrtav-hladan je prepisao gotovo cijeli tuđi magisterij, pa za logotip stranke iz izloga broj dva uzeo logotip NBA-momčadi, ovdje akademici pod svojim imenom i u vlastitoj nakladi objavljuju knjige sastavljene od tuđih članaka, a državni dužnosnici prepisuju s interneta tuđe tekstove, prevode ih s engleskog i objavljuju kao svoj znanstveni rad.

Cijela je ova država lopovska, i kad bih ja sad išao na sud zbog krađe par tisuća slova, to bi - priznat ćete - bilo ipak malo, hm, preuzetno. Kao kad se naša policija hvali prekinutim narko-lancem, pa na izvanrednoj press-konferenciji pred kamere izloži sedam tableta heptanona. Mala provalnička banda s Nove TV u tom je hrvatskom lopovskom lancu sitna riba: i sam Zuhra je, najzad, došao iz večernje džeparoške škole Željka Pervana, koji godinama bezobrazno skida gegove i replike velikog Zorana Radmilovića, prepričavajući petnaestak godina stare Feralove viceve.

Da ih tužim? Ne pada mi na pamet. Hrvatsko pravosuđe ima mnogo ozbiljnijeg posla, a meni je draža mala satisfakcija - da od sada, pa sve dok lopine s Nove TV to ne riješe među sobom, u svakoj prilici i kad god mi padne na pamet, pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću, Novu TV javno nazivam lopovskom televizijom. TV-Resava. Zuhra i katch-cash. Ukrah-Oprah. Možete i vi. Teleknežija? Nova-C? Nije loše. A da im Kviskoteku vodi Sir Oliver? Znate ga, to je onaj što maskiran u žensku odjeću vodi onaj imbecilni jutarnji show u kojemu lopovska Nova TV dijeli gledateljima lovu tako da im vraća kusur od telefonskih impulsa.

Zajebavati jednu nacionalnu televiziju i njene zvijezde nije puno, ali čovjeka veseli. Pitaju li me ikad u nekom intervjuu - gospodine Dežuloviću, čime se vi zapravo bavite? - reći ću: ma ništa posebno, pišem skečeve za lopovsku Novu TV.

Hm, reći će oni sažaljivo, zar ste tako nisko pali?

Vidite - odgovorit ću ja prijekorno - svaki je posao pošten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: