Ko su nova lica nove vlade?

Od 19 ličnosti koji će činiti novu vladu mnoga smo već viđali u nekim sazivima, a za oko zapadaju nestranačke ličnosti, mahom kadrovska rešenja SNS.

Info

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

16:23

Default images

Na čelo srpske diplomatije, na kvoti naprednjaka, dolazi Ivan Mrkić.

Ambasador na Kipru u vreme Miloševića, šef kabineta Dobrice Ćosića, ambasador u Japanu u vreme Koštuničine vlade, a od 2011. na poziciji Jeremićevog pomoćnika. Mrkićev bivši kolega Ognjen Pribićević misli da je dobro da na čelo Ministarstva spoljnih poslova posle više godina dolazi karijerni diplomata.

"Mislim da bi to trebalo da obezbedi profesionalnost službe, manji uticaj politike što mislim da je jako važno u vremenu koje dolazi u kojima će se Srbija suočavati sa teškim izazovima. Koliko će sve to biti izvodljivvo i koliko je to realno u Srbiji u kojoj je sve ispolitizovano veliko je pitanje",kaže Pribićević.

Budući ministar kulture i informisanja, takođe po izboru naprednjaka biće Bratislav Petković. Trenutno savetuje aktuelnog predsednika, a javnosti je mnogo više poznat kao vlasnik Muzeja automobila i najstarije poslastičarnice u Beogradu nego kao reditelj što mu je formalno obrazovanje stečeno na Fakultetu dramskih umetnosti.

"U principu je dobro kad je nestranačka ličnost i kada je ta kvalifikacija. On nesumnjivo ima te kvalifikacije i radne sposobnosti da stvori nešto svojim rukama a sada će imatri i budžet, mada je on njima blizak kao da je član partije", kaže dramaturg Jovan Ćirilov.

Poznato ime dolazi na čelo ministarstva sporta i omladine. Bivša sportistkinja, šahovski velemajstor Alisa Marić. Znamo je kao dobitnicu međunarodnih priznanja, dok poslednjih godina Marićeva gradi karijeru univerizitetskog profesora, na Megatrendu. Interesantno je i kadrovsko rešenje za ministarstvo rudarstva.

Iako ne toliko poznat široj javnosti Milan Bačević treći je čovek naprednjaka i jedan je od najbližih saradnika Tomsilava Nikolića. Ne samo da su bliski saradnici već su se i orodili. Bačevićeva kćerka Milena udata je za Nikolićevog mlađeg sina Branislava. A ovim kadrovskim rešenjima koordiniraće po želji socijalista dosadašnji sekretar skupštine Veljko Odoalović koji je predložen za generalnog sekretara Vlade.

SNS i SPS su danas održali sednice Glavnog odbora, na kojima su saopšteni njihovi kandidati za ministre u budućoj vladi koja bi trebalo da ima 17 resora i 19 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: