Vlada do Vidovdana

Ove nedelje biće odlučeno ko će činiti većinu u Skupštini. Dok Dačić čeka povratak Nikolića iz Brazila, neformalni kontakti DS i SNS sa SPS traju sve vreme.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2012.

07:47

Default images

Pregovori o formiranju vlade ulaze u osmu nedelju, a i dalje se ne nazire konačan izgled budućeg premijerskog kabineta. Prema saznanjima "Novosti", posle niza susreta na relaciji demokrate-socijalisti-LDP-URS, tokom vikenda usledilo je zatišje u pregovorima.

Ako je suditi po izjavama ključnih političkih lidera, ova nedelja trebalo bi da bude presudna, a sve opcije su i dalje u igri.

Kako "Novostima" potvrdili u taborima i demokrata i naprednjaka, neformalni kontakti, pre svega sa socijalistima, i liderima koalicije okupljene oko ove stranke, sve vreme traju. Stvari bi mogle da budu nešto jasnije posle povratka predsednika države Tomislava Nikolića iz Brazila. Ivica Dačić, pre definitivnog dogovora sa DS, želi da obavi još jedan krug konsultacija unutar svoje stranke, ali i sa Nikolićem.

Nakon toga, trebalo bi definitivno da bude poznato ko će biti stožer nove vlade - DS ili SNS.

Demokrate "igraju" na dve opcije. Prva je vlada sa socijalistima, LDP i URS, a druga, obezbeđivanje tesne većine od 126 poslanika sa SPS, SVM, SPO, dva poslanika NP Maje Gojković, Zaharijem Trnavčevićem i Rankom Savić sa liste "Preokret" i dva poslanika Sulejmana Ugljanina.

"Razgovori će biti intenzivirani tokom nedelje. Za nas je prioritet dogovor sa demokratama, ali ako on ne bude moguć, ne isključujemo ni mogućnost formiranja vlade sa drugim partnerima", kaže za "Novosti" potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović.

Ona je još jednom naglasila da socijalisti od DS ne traže premijersku funkciju i da to nije tačka koja koči dogovor sa Borisom Tadićem.

I od predsednika JS Dragana Markovića Palme čuli smo da je sastanak sa DS u petak prošao bez dogovora i da će pregovori o novoj vladi biti nastavljeni u ponedeljak ili utorak. "U ovom trenutku nema skupštinske većine, dogovaramo se oko programa i videćemo šta će biti", kaže Marković.

Lider LDP Čedomir Jovanović očekuje da do kraja nedelje građani konačno saznaju ko će činiti vladajuću većinu. "Videćemo da li će u novu vladu promene uneti LDP sa svojom politikom, ili će naše nepristajanje na situaciju i odnose koje smo i do sada sa distance posmatrali zapravo biti uvod u politiku kontinuiteta, nesposobnu da odgovori na bilo koji problem Srbije", poručuje Jovanović.

S druge strane, naprednjaci još čekaju odgovor socijalista na poziv za pregovore o budućoj vladi. Lider SNS Aleksandar Vučić otkriva da je sa Dačićem već duže u ličnoj i neformalnoj komunikaciji, ali da zvanično još nema potvrde o prihvatanju ili odbijanju njihove ponude.

"DS će teško formirati vladu, bez obzira što u pojedinim momentima izgleda da je to završena stvar. Što se SNS tiče, mi smo spremni da široko razgovaramo sa mogućim partnerima, bez krutog insistiranja na stranačkom ključu u formiranju vlade", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: