Pregovori o novoj vladi u zastoju

Pregovarači o formiranju nove vlade ponovo su - na pauzi. Demokrate i socijalisti, i pored ranijih nezvaničnih najava, danas neće sesti za sto, naveo je SPS.

Info

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

17:02

Default images

To je potvrdio i njihov koalicioni partner Dragan Marković Palma, koji se nalazi u Beču.

Ipak, nije ovo vikend bez događaja na kojima se sreću političari, ali ni dodela počasnog doktorata modnom kreatoru Pjeru Kardenu nije ih spojila.

Ni Pjer Karden nije uspeo da okupi sve srpske političare, jedne do drugih. Stolica sa imenom potpredsednice DS-a Jelene Trivan ostala je prazna i to baš pored funkcionerke naprednjaka Zorane Mihajlović. Lider SPS Ivica Dačić je došao, ali o Vladi nije želeo da govori, pa je poslao svog stranačkog druga, koji je, pak, izbegao dodatna pitanja.

"Mi smo imali pre nekoliko dana razgovor sa DS oko buduće vlade. Ti razgovori nisu završeni i biće nastavljeni. Jedini razgovor za koji znamo sigurno je razgovor kod predsednika Nikolića u zgradi Predsedništva", rekao je potpredsednik SPS Žarko Obradović.

Dok razgovora sa socijalistima nema, demokrate su i bez razgovora obezbedile podršku dela poslanika koji su u Skupštinu ušli pod imenom Preokret.

"Svaka odgovorna, evropski usmerena stranka, mora hvatiti da je potrebno prekinuti negativne trendove u ekonomiji i da je potrebno da Srbija nastavi putem evropskih integracija i u tom smislu SPO je spreman da podrži proevropsku vladu, ciljeve i principe koje je javnosti predstavio budući premijer Boris Tadić", rekao je Aleksandar Jugović iz SPO. "Na adresu SPO od DS nije stigla takva ponuda, a i da je kojim slučajem stigla, o tome bi moralo da se izjasni predsedništvo stranke", dodao je on.

Spekuliše se da bi savez demokrata i socijalista mogao da dobije podršku dva poslanika Narodne partije Maje Gojković, koja je u Skupštinu ušla na listi Ujedinjenih regiona, i tako dođe do magičnog broja od 126 poslanika. Do Maje Gojković nije bilo moguće doći, ali je ona na svom profilu na Tviteru jutros napisala: "Dobro jutro uz kafu i TV kad ono čujem svoje ime, podržavam nekog... Glup početak dana".

I naprednjaci imaju cilj da se vlada što pre formira i kažu da će tek obavestiti javnost dokle su stigli, ali im se ne sviđa kako to rade drugi.

"Nama stvarno vlada treba odmah! Tako da to... uzeću odande dva, odavde 1 na šta to liči? Da li se tako pravi vlada jedne ozbiljne demokratske države? Mi mislimo da ne i u koliko nisu sposobni da naprave svoju većinu od minimum 126 poslanika, onda moraju da puste da to urade drugi", rekla je Zorana Mihajlović iz SNS.

Za to vreme, učešće u većini potvrdio je Savez vojvođanskih Mađara. Ištvan Pastor, lider SVM, kaže da ne žele ulogu u budućoj Vladi, ali žele da zadrže mesta u parlamentarnim odborima koja je ta partija i do sada imala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: