SPS: Nemamo ucenjivački kapacitet

Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je moguće razgovarati o novoj vladi uporedo s izbornom kampanjom za drugi krug izbora.

Info

Izvor: Danas, Tanjug

Utorak, 08.05.2012.

07:44

Default images

Predsednica Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika Republike je za "Danas" dodala da socijalisti neće inicirati razgovore o formiranju nove vlade.

"Na potezu su oni koji ulaze u drugi krug izbora i njihove partije, jer oni su ti koji treba da iniciraju komunikaciju sa nama", istakla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je dodala da će se ishod svih dogovora o strukturi vlade i parlamentarne većine znati posle drugog izbornog kruga 20. maja "i to je logično".

"Na kraju, mi imamo i neke rokove oko verifikacije mandata poslanicima, a to je mesec dana od dana proglašenja rezultata izbora", dodala je Đukić Dejanovićeva.

Prema njenim rečima, socijalisti će razgovarati sa svim strankama koje imaju predstavnike u parlamentu, ali će videti ko su partneri s kojima mogu da realizuju one programe koje su zagovarali u protekle četiri godine i u predizbornom periodu.

"Logično je da će se razgovori prvo voditi s našim dosadašnjim koalicionim partnerima. No, očigledno je da Srbiji predstoji drugi krug predsedničkih izbora", istakla je Slavica Đukić Dejanović.

Na pitanje da li je premijersko mesto za lidera SPS-a Ivicu Dačića polazna tačka za sve buduće razgovore o Vladi Srbije, ona je odgovorila:

"Mi nemamo ucenjivački kapacitet, niti imamo potrebu za tim. Prosto, očekujemo da drugi ponude ono što pripada SPS-u i našim koalicionim partnerima. Istinski mislim da je potrebno korektno razgovarati s nama, uz uvažavanje snage koju imamo, jer sada se u Srbiji više ne može govoriti samo o dve velike partije, već o tri, od kojih su dve u padu, a jedna u usponu".

Prema njenim rečima, u SPS-u još nije bilo razgovora o tome koje resore će tražiti od budućih koalicionih partnera.

"Uvek smo bili korektni saradnici u poslu i u dogovorima. Sada je važno da se relativno brzo konstituišu sve institucije. Mi imamo nameru da uđemo u vladu, osim ako ove dve velike partije, na čelu s Tomislavom Nikolićem i Borisom Tadićem, ne dogovore međusobnu postizbornu koaliciju. Dakle, očekujemo da nam oni koji su dobili više glasova od nas ponude ne samo razgovore, već i buduće relacije za formiranje vlade i podele odgovornosti", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Na pitanje ima li šanse da ostane na mestu predsednice Skupštine Srbije, ona je rekla da bi tu vrstu odgovornosti mogla da prihvati još jedan mandat ako to bude stav njenih partijskih drugova i ostalih državnih zvaničnika koji to treba da procene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: