Tadić na korak do konačne odluke

Odluku da li će Srbija 6. maja imati i predsedničke izbore predsednik Srbije Boris Tadić trebalo bi da donese najkasnije do sutra.

Info

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

16:29

Default images

Da bi bili održani na Đurđevdan, kad i ostali izbori, predsednički moraju biti raspisani najmanje 30 dana pre održavanja.

Predsednik Boris Tadić poštovaće rok koji je u nedelju dao medijima i najverovatnije sutra saopštiti da li će skratiti svoj mandat i ponovo ući u predsedničku trku. Za izbornu trku već su spremni lideri SPS i SNS - Ivica Dačić i Tomislav NIkolić.

Odluka o istovremenom održavanju izbora, kako je ranije najavljivano, bila bi racionalan korak, jer bi se u istom danu glasalo za predsednika države, parlament i lokalnu vlast.

Tehnički, u tom slučaju Tadić bi o tome pisanim putem obavestio predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović. Ona je ranije najavila da bi se u tom slučaju konsultovala sa kandidatima za predsednika o mogućem datumu i potom raspisala izbore.

Lideri naprednjaka Tomislav Nikolić i socijalista Ivica Dačić spremni su predsedničke izbore.

Ukoliko Tadić odluči da i pre isteka ovog mandata uđe u predsedničku trku u njegovoj stranci sigurni su da je njegov dosadašnji rad najbolja preporuka za pobedu na izborima.

Tadić i Nikolić najverovatnije će biti suparnici po treći put. Odluka o održavanju predsedničkih izbora promeniće planove lidera naprednjaka, koji će izaći na crtu već dobro poznatom rivalu.

"Gledano sa stanovišta trajanja mandata nije zgodno da budu izbori. Gledano sa stanovišta racionalnosti bolje je da budu izbori za predsednika, parlamentarni i lokalni. SNS će imati kandidate za sve te funkcije i žeči izbore na svim nivoima", kaže Nikolić.

Jedini koji je uz njega za sada potvrdio da će ući u trku za radno mesto na Andrićevom vencu je lider socijalista Ivica Dačić. On se ne plaši da za protivkandidate ima lidere dve najjače stranke.

"Pošto se Toma ne buni, vidim da žele da naprave dvopartijsku državu, ja im to neću dozvoliti", ističe on.

Zajedničko održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, prema mišljenju Vladimira Goatija, predsednika Transparentnosti Srbija, donelo bi određenu korist, odnosno glasove Demokratskoj stranci upravo zbog lidera demokrata.

"To bi, relativno gledano, koristilo više stranci kojoj on pripada u odnosu na druge stranke. To je razlog zato što se akteri u političkoj areni bore `pro et kontra` učešća predsednika na istovremenim izborima ispred svih kandidata. Različiti su rezultati, ali je ubedljivo ispred svih drugih kandidata za predsednika", objašnjava Goati.

Ko će se još naći kao kandidat na predsedničkom listiću pitanje je kojim je javnost spekulisala pri pominjanju spajanja parlamentarnih sa predsedničkium izborima.

Ujedinjeni regioni Srbije bi, prema nekim spekulacijama, za predsednika mogli da predlože nekadašnjeg premijera Jugoslavije Milana Panića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: