Zukorlić: Neću biti na listi BDZ

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić negirao je da će biti na listi Bošnjačke demokratske zajednice, stranke koju, inače, podržava.

Info

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

12:20

Default images

"Bolje je da napredujem nego da nazadujem", rekao je on odgovarajući na pitanje da li će biti na listi BDZ, a ako ta stranka pobedi na izborima, možda, i gradonačelnik Novog Pazara.

Zukorlić je optužio ministra Rasima Ljajića da je pisao tajno pismo Haškom tribunalu u kome je traženo puštanje lidera radikala Vojislava Šešelja na slobodu da bi se, kako je rekao, umanjio rejting srpskih naprednjaka koji pretenduju da osvoje vlast.

Zbog toga, kako je naveo, Ljajić neće dobiti "skoro ništa" glasova na lokalnim izborima u Sandžaku. On je Ljajića nazvao "potrošnim zecom", koji u dogovoru sa Sulejmanom Ugljaninom trči trku ne bi li istrošio protivnika. U ovom slučaju, dodao je, to je BDZ.

"To je dogovorena strategija. Da Rasim bude igrač na području Srbije, a Ugljanin na području Sandžaka", smatra Zukorlić koji tvrdi da će "ovaj (Ljajić) izgoreti, a ovaj (Ugljanin) neće dobiti glasove".

On je sinoć na tribini u mešihatu Islamske zajednice u Srbiji kazao da je general Dragoljub Draža Mihajlović "simbol pokolja" nad muslimanima i da će za muslimane to "tako i ostati" i nakon stotine godine, "ma kakvi ga sudovi ili politike rehabilitovali".

"Svako ko bude rehabilitovao ili stao na stranu, kolaborirao sa ideologijom i politikom Draže Mihajlovića, ili koalirao sa njima, nama šalje neprijateljsku poruku... za sva vremena", rekao je Zukorlić i naveo da svi oni koji sada koaliraju sa onima koji dižu spomenike Mihajloviću ne mogu biti prijatelji Bošnjaka.

On je poručio da se muslimani nikada neće pomiriti sa takvom ideologijom, ali da to, kako je rekao, ne znači da će Bošnjaci ratovati ili da će se svetiti.

Govoreći o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, Zukorlić je rekao da je tu reč o istorijskom pravu na autonomiju koju niko ne može osporiti.

"Nismo tražili državu i nismo tražili promenu granica, iako se razni glasnogovornici prave gluvi... ne znam šta naslućuju, ali moraju da shvate da ignorisanje istorijskog prava mora da ugrozi mir i granice", kazao je on.

Zukorlić je ukazao i da je lider vladajuće partije u Crnoj Gori Milo Đukanović, uoči raspisivanja referenduma o nezavisnosti te države, sa Bošnjačkom strankom potpisao dokument o uređenju Sandžaka kao prekogranične regije.

Povodom izjašnjavanja Muhameda Jusufspahića za srbijanskog muslimana, rekao je da poštuje stav svakog čoveka da se izjasni kako on to želi, ali da to "para uši" i da je pozadina toga davnašnji program "srbizacije Bošnjaka i asimilacije muslimana".

Zukorlić je za Jusufspahića rekao da je "veći katolik od pape", ali da ni on ni dvojica bošnjačkih ministara u Vladi Srbije za muslimane u Beogradu nisu uspeli da izdejstvuju ni muslimansko groblje.

"Muslimani u Beogradu moraju imati svoj islamski centar, džamije i druga prava, a na posletku groblje, jer priča o pravu na groblje je priča o pravu na nestanak. Oni su sveli priču prava muslimana na groblje koje nisu ostvarili. Muslimani će imati u Beogradu groblje, ali pre svega treba da dobiju sva druga prava a, ako Bog da, to će se dogoditi kada BDZ pobedi", rekao je on.

Povodom poziva Bošnjačkog nacionalnog veća, u tehničkom mandatu, svojim sunarodnicima da bojkotuju državne institucije, Zukorlić je rekao da je to najbolji pokazatelj koji govori o "podeli uloga između Ugljanina i Ljajića".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: