Utorak, 11.02.2003.

08:44

Skupština Vojvodine usvojila zakon o kršenju ljudskih prava

Izvor: B92

Default images

Skupština Vojvodine usvojila je Predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava koji predviđa zabranu obavljanja javnih funkcija za one koji su se ogrešili o ljudska prava, javlja dopisnik Radija B92, Dragan Gmizić. Kako stoji u obrazloženju ovog predloga koji je izradila NVO Centar za unapređenje pravnih studija, zakonom bi se obezbedila primena pravne odgovornosti za sve nosioce javnih funkcija koji su se zloupotrebom ogrešili o principe slobode, pravde i jednakosti pred zakonom. Odredbe zakona primenjivale bi se na sva kršenja ljudskih prava posle 1976. godine kada je potpisan međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Predlagač ovog zakona u vojvođanskoj skupštini Gordana Čomić, rekla je za B92 da se pre dve godine ovakvi predlozi nisu mogli pokretati zbog, kako se izrazila, nezrelosti političke atmosfere u našoj zemlji. Poslanici DSS bili su uzdržani prilikom izglasavanja ovog zakona, a njihove osnovne zamerke odnose se pre svega na nedovoljnu sistematičnost prilikom izrade zakona. ''Zakonom o lustraciji tretiraju se samo javne funkcije, dok ukoliko neko želi da postane predsednik udruženja industrijalaca on tom zakonu ne podleže. Dakle oni koji su se na najrazličitije načine obogatili i ukoliko sada nemaju ambicije da se bave javnim poslovima oni tom zakonu ne podležu'' rekao je za B92 Miroljub Lješnjak iz DSS. Poslanici pokrajnskog parlamenta usvojili su i Deklaraciju o pravnom sagledavanju prošlosti kojom se želi otvoriti društveni dijalog o zloupotrebama nosilaca javnih funkcija. Kako je najavljeno uskoro bi pred poslanicima republičkog i pokrajnskog parlamenta trebalo da se pojave i ostali komplementarni zakoni sa ovim predlogom. Pre svega, najavljeno je usvajanje zakona o sukobu interesa, finansiranju političkih stranaka kao i kodeks o čestitosti svih onih koji imaju javne funkcije.

Na istoj sednici, skupština Vojvodine usvojila je Deklaraciju o saradnji sa Haškim tribunalom. Kako je objašnjeno, tom deklaracijom pre svega se želi pokazati opredeljenje aktuelnih vojvođanskih vlasti za promene i za suočavanje sa događajima iz prošlosti. Prema rečima predsednika vojvođanske skupštine Nenada Čanka nakon uključivanja Vojvodine u savez evropskih regija bilo je nezaobilazno da se Vojvodina jasno odredi i prema saradnji sa sudom u Hagu. ''Ako mene lično pitate šta je mislim o Haškom tribunalu, onda ću vam reći da je to naša bruka i sramota. Ako imamo i malo samopoštovanja i uverenja da iznesemo proces reformi onda bi smo sami sa našim pravosudnim organima morali da iznesemo proces suočavanja sa prošlošću'', rekao je Nenad Čanak za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: