NBS: Oporavak siguran, ali spor

Oporavak ekonomske aktivnosti je nastavljen, ali je i dalje spor, tako da se ove godine očekuje privredni rast od 1,5 odsto, kaže viceguverner Bojan Marković.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 11.08.2010.

13:08

Default images

On, ipak, navodi da će oporavak ekonomske aktivnosti biti usporen zbog niske domaće tražnje, a da će pozitivan doprinos rastu BDP-a dati neto izvoz i investicije.

"Tek u narednoj godini očekuje se oporavak domaće tražnje, što će doprineti bržem rastu BDP-a od oko tri odsto", naveo je viceguverner.

Viceguverner je izjavio da se može očekivati nastavak rasta proizvodnje u Srbiji na osnovu toga što se beleži stalni porast uvoza repromaterijala, a u drugom tromesečju godišnji rast je iznosio 34,4 odsto.

”Prema procenama NBS-a, u drugom tromesečju ove godine ostvaren je međugodišnji rast BDP-a od 1,8 odsto, koji je u najvećoj meri posledica povećanja industrijske proizvodnje”, naglasio je Marković.

”Najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromesečju dali su neto izvoz, zatim privatne investicije i lična potrošnja, dok su javne investicije i državna potrošnja imale znatan pad”, precizirao je on.

”Izvoz je u drugom tromesečju ostvario znatno veći rast od uvoza, pri čemu je struktura uvoza poboljšana - uvoz repromaterijala beleži stalni porast, na osnovu čega se u narednom periodu može očekivati rast proizvodnje”, naveo je Marković.

S druge strane, uvoz potrošnih dobara je i dalje u padu, što je pokazatelj i dalje niske potrošačke tražnje”, dodao je on.

Viceguverner je naveo da je tokom drugog tromesečja zabeležen skroman priliv po osnovu stranih direktnih investicija, od 136 miliona evra, dok su se banke i preduzeća razdužili prema inostranstvu za 401, odnosno 315 miliona evra.

On je podsetio da je u aprilu povučena polovina sredstava od treće tranše kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, a u junu 15 odsto sredstava četvrte tranše, što je ukupno 236 miliona evra.

Po osnovu do sada odobrenih, a nepovučenih sredstava, NBS može da računa na još 507,2 miliona evra, od čega najveći deo može da se povuče u svakom trenutku, istakao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: