Struja poskupljuje i do 60 odsto?

U naredne dve godine cena električne energije mogla bi da bude drastično veća, a moguće je poskupljenje i do 60 odsto, kako bi se obezbedio novac za investicije

Izvor: B92

Sreda, 19.05.2010.

23:40

Default images

Sa postojećom cenom struje od pet evrocenti ozbiljno mogu biti ugrožene planirane investicije od devet milijardi evra u velike energetske projekte, kažu u EPS-u

Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, kaže da čak 3,4 milijarde treba da obezbedi sam EPS, ali dodaje da će to biti moguće samo ako se cena struje bude povećavala.

"Planom EPS predviđeno je da se cena kilovat-sata sa sadašnjih pet evrocenti poveća na osam evrocenti u 2012. godini, a da 2015. godine bude između devet i 10 evrocenti", naglasio je direktor EPS.

Ministar energetike Petar Škundrić je najavio da bi za dva meseca trebalo da budu završeni tenderi za dve TE, ukupne snage 1.400 megavata. U drugoj polovini juna trebalo bi da bude potpisan komercijalni ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju termoelektrane od 350 megavata i novog kopa u Kostolcu.

On je dodao da bi Srbija mogla da bude regionalni lider u energetici ukoliko budu realizovani najvažniji projekti iz tog sektora u narednih pet do sedam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: