Padaju troškovi, berze skaču - Grci već slave

Troškovi zaduživanja grčke vlade su pali, a domaća berza se oporavila jer su kreditori Atine dogovorili mere o ublažavanju uslova otplate dela ogromnog duga.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

12:51

Padaju troškovi, berze skaču - Grci već slave
Foto: Thinkstock

Time je otvoren put za izlazak te zemlje iz programa spasilačke pomoći koji je koristila od 2010. godine, prenosi agencija AP.

Prinosi na 10-godišnje grčke obveznice su pali na 4,1 odsto, što je za oko 0,2 procentna poena niže, dok je glavni indeks Atinske berze skočio za 2,2 odsto. Dogovor koji su ministri finansija evrozone postigli u Luksemburgu protekle noći doneo je Grčkoj pomeranje roka otplate zajmova za 10 godina.

Poverioci su se takođe saglasili o isplati poslednje rate iz spasilačkog paketa od 15 milijardi evra, s ciljem da se Grčkoj pomogne da otplati obaveze u docnji, da isfinansira dug koji će dospeti i da pojača rezerve gotovine od 24,1 milijarde evra koje će podržati njen izlazak na finansijska tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: