Svet

Petak, 28.07.2017.

17:12

Postavlja se prva plutajuća farma vetrenjača

Prva plutajuća farma vetrenjača u svetu se formira blizu severoistočne obale Škotske.

Izvor: Beta

Postavlja se prva plutajuća farma vetrenjača
(Foto: Thinkstock.com)

Ta revolucionarna tehnologija će omogućiti korišćenje energije vetra u vodama predubokim za konvencionalne stajaće turbine, preneo je Bi-Bi-Si.

Do sada je postavljena jedna turbina a još četiri čekaju na raspoređivanje.

Ta farma je test koji će obezbediti struju za 20.000 domova, a kompanija Stejtoil, proizvođač turbina saopštila je da očekuje da će količina energije dobijena na plutajućoj farmi nadmašiti sve već postojeće.

Kompanija se nada da će razvoj tehnologije doneti zaradu, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD gde su vode duboke. Takođe, veruje se da će u budućnosti i proizvodnja turbina koštati mnogo manje nego sada, pa će plutajuće farme biti potpuno konkurentne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: