ECB je donela odluku, Šojble će se razočarati

Evropska centralna banka zadržala je ključne kamatne stope i program otkupa obveznica na istom nivou.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

15:05

ECB je donela odluku, Šojble će se razočarati
Foto: Tanjug, AP

Upravni savet ECB-a je glasao da se referentna kamatna stopa zadrži na istorijskom minimumu od nula odsto, izjavila je portparolka te institucije, a prenosi agencija Frans pres.

Marginalna kamatna stopa je ostala na 0,25 odsto, a kamata na depozite banaka položene kod ECB na minus 0,40 procenata, što znači da banke moraju da plate kako bi položile novac kod ECB.

Kao što je očekivano, nije bilo promena u šemi otkupa obveznica, poznatijoj kao kvantitativno labavljenje, navodi AFP, podsećajući da je cilj tog programa ohrabrivanje potrošnje i investicija putem "ubrizgavanja" dodatnog novca u ekonomiju, u sklopu napora ECB da podstakne privredni rast i inflaciju u evrozoni.

Investitori sada iščekuju obraćanje predsednika ECB-a Marija Dragija koji bi trebalo da pruži nove smernice u pogledu dalje monetarne politike te institucije.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble ocenio je pre nekoliko dana da je vreme da ECB počne da popušta monetarnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: