Stiglic: Evra će se odreći Italija i još neko...

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stglic, predviđa da će Italija i još neke zemlje napustiti evrozonu narednih godina.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.10.2016.

12:15

Stiglic: Evra će se odreći Italija i još neko...
(Foto: Getty images)

Stiglic je okrivio evro i nemačku politiku štednje za evropske ekonomske probleme.

Evropi nedostaje odlučnosti da preduzme neophodne reforme, kao što je uspostavljanje bankarske unije, koja bi uključivala zajednički program osiguranja depozita, a nedostaje joj i solidarnosti van nacionalnih granica država-članica, rekao je Stiglic u intervjuu za nemački list Velt, prenosi agencija Rojters.

"Evrozona će postojati i za 10 godina, ali je pitanje kako će izgledati. Vrlo su male šanse da će i dalje imati 19 članica. Teško je reći koje će joj zemlje i dalje pripadati", rekao je on u intervjuu objavljenom u sredu.

"Ljudi u Italiji su sve više razočarani u evro. Italijani počinju da shvataju da Italija ne funkcioniše s evrom", citira Velt Stiglica.

Dodao je da je Nemačka već prihvatila da će Grčka izaći iz evrozone, napomenuvši da je ranije savetovao Grčkoj i Portugaliji da napuste jedinstvenu valutu.

Zabrinutost za sudbinu evrozone je u poslednjih nekoliko meseci eskalirala zbog sve izraženijih strahovanja od napuštanja politike štednje u zemljama na jugu Europe, zbog labave monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i uspona radikalno desne nemačke stranke Alternativa za Nemačku, navodi Rojters.

Stiglic je naveo za nemački list da su evro i politika štednje u Nemačkoj krivi za evropske ekonomske nevolje. Raspad zone zajedničke evropske valute odnosno njena podela na severni i južni deo su jedine realne opcije za oživljavanje posustale evropske ekonomije, prenosi nemački list reči Nobelovca.

Bivši glavni ekonomista Svetske banke je rekao da Evropa i SAD imaju slične ekonomije, resurse i potencijal radne snage, ali da se američka privreda oporavila od globalne finansijske krize a evropska nije.

"Veliku razliku predstavlja evro", naveo je on, ocenjujući da zajednička evropska valuta vrši pritisak na celu evropsku privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: