Ako je po ovome - skok nafte preporodiće EU

Stopa inflacije u evrozoni je u septembru udvostručena, jer je uticaj nižih cena nafte počeo da jenjava, pokazuju podaci evropske službe za statistiku Evrostat.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

11:25

Ako je po ovome - skok nafte preporodiće EU
Foto: Thinkstock

Godišnja stopa inflacije u 19-članoj evrozoni porasla je u septembru na 0,4 odsto, što je, kako navodi agencija AP, u skladu sa tržišnim očekivanjima.

Uslužni sektor je imao najvećeg uticaja na podizanje inflacije, dok je činjenica da su cene energenata bile samo za tri odsto niže u godini zaključno sa septembrom, u odnosu na 5,6 odsto iz prethodnog meseca, takođe imala velikog uticaja na podsticanje inflacije.

Jenjavanje efekata nižih cena nafte će se verovatno nastaviti i u narednim mesecima, s obzirom na nedavni skok cena nafte, ocenjuje agencija AP.

Istovremeno, Evrostat je objavio i podatke o nezaposlenosti u evrozoni, koja je u avgustu bila na stabilnom petogodišnjem minimumu od 10,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: